Per Abildtrup ved åbningsreceptionen 6. marts. Foto: Klaus Sletting.

Amager Bio: Speedsnakkende booker

FREMTIDENS SPILLESTED. Amager Bios booker og formand for Musikforeningen 5-øren, som leverer frivilligkorpset til spillestedet Per Abildtrup er kendt for sine mange ordrige anekdoter fra et liv i musikkens tjeneste. Nu kan et lille udpluk høres som podcast.

PODCAST: En flok glade mennesker fra musikmiljøet på Amager i 1970’erne havde en mission: De ville have et fast, indendørs spillested. De kom fra rockcirkler og øvelokaler på øen, ikke mindst ungdomsklubben Klub 47, og stiftede Musikforeningen 5-øren, for det var somrene på 5-øren på Amager Strand, der gav næring til drømmen. Blandt de unge musiknørder var Per Abildtrup, som spiller bas i bandet Ama’r Kix, som nu booker bands til de fleste af Bios koncerter.

18. juni 1978 løb musikforeningens første koncert af stabelen, da Culpeper’s Orchard spillede for omkring 500 mennesker. Koncerterne på stranden blev legendariske op gennem 1980’erne og kulminerede med Gnags i 1988 og en heftig sommer i 1989, hvor Per blev formand, med 14 weekender for fuld musik.

Men drømmen om et indendørs spillested var stadig hed, og i 1989 bød muligheden sig i alliance med Sundby Lokalråd, Københavns Ungdomscentre og andre kulturelle kræfter i det, der senere blev til det kommunale Amager Kulturpunkt. Der blev holdt støttekoncerter og gadefester, og i 1993 bevilgede overborgmester Jens Kramer Mikkelsen 10 millioner kroner til ombygning og indretning af den gamle biograf på Øresundsvej, som var lukket i 1986, og de frivillige fra stranden rykkede indendøre.

Fra omkring 2005 kom man op på 60-70 koncerter om året, og i de senere år har Bio nærmest sat rekord hvert år. Nu er der vel over 100 koncerter på plakaten hvert år – vel at mærke med frivillig arbejdskraft, som det altid har været.

Hør Pers fortællinger

Amager Bio har med hjælp fra Tuborg fået muligheden for at lave fem podcast med booker Per Abildtrup, som altid gerne fortæller en anekdote eller to fra sine 40 år i branchen, arbejdet i Musikforeningen 5-øren, opstarten af Amager Bio og de mange bands, han er stødt på gennem årene.

Gennem de fem podcast, som hver varer cirka en halv time, fortæller Per om sine oplevelser i musikbranchen og ikke mindst Amager Bio. Det er fortællinger om hvordan Amager Bio åbnede og gennem årene har opbygget sit renommé som et af byens bedste livesteder med en fantastisk akustik og en særligt nærværende koncertoplevelse. Det er også fortællinger fra det det mytiske backstage-område og samarbejdet med nogle af verdens største musikere.

Alt det kan du høre mere om i de fem podcasts, som du finder på amagerbio.dk/podcast.

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Jacob Schneider

Om journalisten Jacob Schneider

Journalist på Amager Bladet og City Avisen. Lokalområdet særligt omkring Amagerbro og Sundbyerne har været en del af mit liv gennem snart 25 år på godt og ondt. Jeg går op i menneskers historier inden for kultur, sport, trafik, politik - og alle de andre ting, der påvirker folks liv og levned. Mail: jape@minby.dk. Tlf.: 26169647.

Nutttede kræ: Kig forbi og klap en sød kylling

Børn skaber kunst