Bent Lohmann på pladsen mellem Rundetårn og det kommende hotel. Foto: Jacob Schneider.

Sur 😠 Like 👍

Lokaludvalg om flere hoteller: Byen bliver kvalt i turister

HOTELBYGGERI. Indre By har ikke brug for flere overnattende hotelgæster, mener lokaludvalget, som er imod en række nye hotelprojekter. De vil have politikerne i tale for at undgå en by, hvor turisterne skal kigge langt efter københavnerne.

MÆTNINGSPUNKT: Bent Lohmann spejder ud over folkemængden ved Rundetårn, hvor dansk ikke just er hovedsproget. Lige bag ham – fra Købmagergade til Pilestræde – er der nu planer om et nyt hotelbyggeri på over 16.000 kvadratmeter med butikker i stueetagen.

Derudover er et stort hotel i Hambrosgade på trapperne, ligesom det drøftes at omdanne KAB’s ejendom i Studiestræde til hotel.

Bent er formand for Lokaludvalg Indre By, som nu råber vagt i gevær. Han har lavet en oversigt over antallet af hotelværelser i Middelalderbyen, Metropolzonen, Nansensgade-kvarteret, Frederiksstaden, Nyboder, Gammelholm og Nyhavn: Op mod 8.000 værelser er der – plus Airbnb-udlejninger og lignende.

Ingen er blevet hørt

Nu har udvalget skrevet til politikerne i teknik- og miljøudvalget på rådhuset og opfordret til, at kommende hotelbyggeriet i Købmagergade sættes i bero, så man kan se lokalplanerne for området efter i sømmene. De er nemlig fra 1987 og 1990, og City er en ganske anden størrelse i dag, siger Lohmann:

»De er jo nærmest gået i gang med projektet, og det er ikke ok. Man skal lige huske at have sjælen med – altså at få et ok fra omgivelserne i stedet for bare at buldre derudaf. Og det mangler der i den her sag.

Forvaltningen burde nok også lige have vendt skråen og sagt: ’Det her er vist ikke bare en byggesag. Er der nogle lokalplaner, der skal justeres?’ Det var jo en helt anden by, da de lokalplaner blev til. Det er i virkeligheden bare rettidig omhu at stoppe op et kort øjeblik og overveje, om sådan en plan er et godt træk. Nogle bygninger, som er blevet brugt til undervisning og butikker i dagtimerne, giver jo et ganske andet byliv end et hotel.

Et hotel i sig selv kan sådan set godt være meget stille. Men alle de afledte effekter, trafikken til og fra, afhentning af affald og sengetøj på ukristelige tidspunkter, kan blive en plage for omgivelserne. Der lægges også op til tagterrasser. Betyder det, at vi får en nattefest, eller? For beboerne i området stiger bekymringerne, og man har ikke gjort noget for at reducere dem med afklaring og informationer.

Derfor siger vi, at politikerne må på banen og kigge ordentligt på det her.«

Forældede lokalplaner

Der er mange utidssvarende lokalplaner i Indre By, som trænger til en opdatering, mener lokaludvalget. Det betyder, at politikerne ikke har mulighed for at styre udviklingen. Derfor foreslår de i brevet, at der laves strategier for hvert område, som kombinerer hensynene til beboere, detailhandel og turisme, ligesom teknik- og miljøudvalget skal have alle byens hotelprojekter til eftersyn.

»Der er en rød tråd i den måde, forvaltningen griber det an på. Der er mange sager i bydelen, hvor en ansøgning fra en grundejer eller husejer ryger direkte over i byggesagsafdelingen. Og det vil sige, at det ikke kommer i offentlig høring. Der er lige en naboorientering, og processen her er meget kritisabel. Der er sket et skred i udviklingen i forhold til, hvad der er byggesager, og hvad der er lokalplanssager.

Men har vi virkelig brug for så mange hotelpladser i Indre By? Vi kan da frygte, at beboerne stille og roligt bliver presset ud af bydelen, fordi der åbenbart er flere penge i hoteller end beboelse eller andet.

Det, der faktisk er unikt ved København – og tiltrækker turister – er, at der bor mennesker inde i bykernen i modsætning til mange andre byer, som er totalt affolkede: Turisterne bor dør om dør med andre turister.

Vi vil jo nødigt have en by, hvor der kun er dem, der arbejder her, og dagsturisterne: Besøgende, der går og kigger på andre besøgende. Er det interessant, når turisterne går og siger: ’Nøøj, det er to københavnere’. Gu’ er det ej, det er to gæster fra omegnskommunerne,« griner formanden.

Hotelkvote ønskes

Lokaludvalget ønsker sig også en overordnet grænse for antallet af hotelsenge i kommuneplanen.

»Oveni de mange hotelsenge er der jo også Airbnb, som jo også er en overnatningsindustri. Hvornår rammer vi mætningspunktet? Jeg tror, at vi enten har ramt det, eller også er vi lige deromkring.

Der er ikke nogen af os, der siger, at vi ikke vil have turister til København. Vi kan godt lide turister, men i de rette mængder. Blandingsforholdet mellem borgere og turister skal være godt. Hvis der står nogen her og fumler med et kort, er der nærmest ingen danskere, der går hen og hjælper. Og folk i beboelsesgaderne siger, at de er så trætte af larmen fra rullekufferter. Dér er mætningspunktet i hvert fald nået.

København er åbenbart et attraktivt sted at investere i, når man er en kapitalfond, som det også er her. Jeg synes, man skal give hinanden, at man lige får vendt det. Det kan da godt være, at man kommer frem til, at et hotel er en god idé, men der er rigtigt mange hotelprojekter på vej.

Man skal tænke sig om: Hvad er det, vi vil med vores by? Der mangler boliger, men er masser af tomme erhvervslejemål – hvorfor ikke lave dem om? Hvordan kan det være, at det er så attraktivt at opkøbe ejendomme og lade alle de erhvervskvadratmeter stå tomme? Og hvem betaler skatteunderskuddet for det? Hele den gode samtale om, hvad det er, vi vil med byen, må vi have – og hvordan. Ellers må man jo stå på mål for den udvikling, der kommer, når man ikke har haft snakken…

Nu vil vi gerne have politikerne til at melde ud, hvad de synes om alle de mange hoteller, i stedet for bare at lade forvaltningen gøre det. Hvis de synes, det er fint, så meld det ud. Borgerne har brug for politikere, der er rene i spyttet og tager diskussionerne. Hellere det end skrivebordsafgørelser, der æder byen op.

Vi burde tage snakken om turisme i hele København, for når metroringen åbner, så bliver det nemt at komme fra lufthavnen og alle mulige steder hen. Vil det så betyde, at Airbnb-industrien eksploderer endnu mere? Og hvad gør det ved bydelene? Jeg vil ikke bare have turister ud til alle naboerne, jeg vil bare gerne have en åbenhjertig snak om det. Der er masser af gode ting ved turisme, men også ting, der ikke er så gode – og det er sikkert også forskelligt fra bydel til bydel.

Nu er kommuneplanstrategien på vej op igen, så lad os rette den til ud fra de ønsker, vi har til vores by.«

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Jacob Schneider

Om journalisten Jacob Schneider

Journalist på Amager Bladet og City Avisen. Lokalområdet særligt omkring Amagerbro og Sundbyerne har været en del af mit liv gennem snart 25 år på godt og ondt. Jeg går op i menneskers historier inden for kultur, sport, trafik, politik - og alle de andre ting, der påvirker folks liv og levned. Mail: jape@minby.dk. Tlf.: 26169647.

Foldbold. Højdevangen i DM-semi

FRBC Stafetten må opgive at bruge Søndermarken