Wiliam Skotte Olsen hvor han stod og malede på Christiania i 1980'erne. Foto: Erik Veistrup

Skotte Olsens skurvogn på museum

UDSTILLING. Kunstneren Wiliam Skotte Olsen (1945-2005) har fået sin eget særudstilling i Herning. Tårnbys egen kunstmæcen, Erik Veistrup, har bidraget til udstillingen og fortæller her om den særegne kunstner.

HERNING (OG TÅRNBY): Hernings kunstmuseum Heart har lige åbnet en særudstilling om kunstneren Wiliam Skotte Olsen (1945-2005) med titlen ’Bevidst Koks’.

Wiliam Skotte Olsen holdt til på Amager, og Erik Veistrup, kunstsamler og -mæcen fra Tårnby med et usædvanligt skarpt blik for lovende talenter, lærte Skotte Olsen at kende tidligt i dennes kunstneriske karriere.

»Han var 20 år, da han kom på Akademiet – han strøg lige ind,« fortæller Erik Veistrup.

Wiliam Skotte Olsen er en af Erik Veistrups personlige favoritter blandt kunstnere, og han har selv udlånt forskellige af Skotte Olsens værker fra sin egen samling til udstillingen.

»Og så har jeg været derovre og fortælle røverhistorier – det var lige så meget til udstillingens omvisere. Skotte Olsen holdt jo til på Syrefabriksvej. Og så havde han en skurvogn på Christiania, som de også har fået over på udstillingen. Han holdt også til ved en stor lade i begyndelsen af Christiania – det har jeg nogle billeder af, som de også vil bruge på udstillingen (billederne her i artiklen, red.).«   (Artiklen fortsætter under billedet)

Skotte Olsens malerværksted i 1980’erne i en lade på Christiania. Foto: Erik Veistrup

»Der var nok mange, der havde set ham gå over Knippelsbro med bøjet ryg og hoved, med et billede under armen og med et koncentreret blik lige frem. Så gik han ind i Bredgade og måske i Galleri Asbæk, og når han kom ud igen, havde han ikke billedet længere,« fortæller Erik Veistrup.

Satte ild til telt

Wiliam Skotte Olsen blev afhængig af stoffer og hallucinerede kraftigt.

Måske var det derfor, at han en dag satte ild til et telt, der stod tæt ved Urbanplanen.

»Der var jo børn i teltet, og en far sprang ud fra en altan for at redde dem og kom selv til skade. Så kom Wiliam Skotte Olsen på Sct. Hans, og da han kom ud igen i 1978, var hans billeder mere vage – det var altid noget med tårne, nogle personer og fugle – jeg kaldte dem lørdagskyllinger. De malerier han lavede i 1972-73 var de bedste,« synes Erik Veistrup.

Han karakteriserer Skotte Olsens stil som noget henad Chagall, Svend Wiig Hansen, maleren Jerichau og så tilsat lidt indisk mystik.

Trods kunstnerens turbulente liv fik Erik Veistrup et indtryk af, at Skotte Olsen var et ganske tilfreds menneske.

»Jeg har det sgu’ meget godt,« sagde han. Han skulle bare have lidt penge til mad,«

Udstillingen ’Bevidst Koks – Wiliam Skotte Olsen’ kan ses på kunstmuseet Heart i Herning indtil 8. september.

Veistrups generøsitet

Erik Veistrup har tidligere skænket eller udlånt værker til Sjællands Keramikmuseum, Kastrupgårdsamlingen samt udstillinger på Frederiksberg, i Randers og Hjørring.

I 2005 solgte han via Bikuben Fonden knap 900 af sin keramiksamling på 1200 værker til keramikmuseet Grimmerhus i Middelfart for en fjerdedel af prisen. Bikuben Fonden donerede penge til en ny fløj hos museet, som i dag huser værkerne.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

‘De gode og de onde’: Ny forestilling vil nuancere terrordebat

FCK-spiller sætter herskabslejlighed til salg