Jørgen (tv.) og Marc i teatersalen til den officieller åbningsreception for en måned siden. Foto: Klaus Sletting.

Prisvindende børneteater: ZeBU er glade for de nye rammer

FREMTIDENS SPILLESTED. Teater ZeBU glæder sig over, at det er blevet hverdag igen efter ti måneders ombygning. Læserne kan vinde billetter til den kommende forestilling »Otto«.

ØRESUNDSVEJ: I sidste uges særavis kunne vi fortælle om de mange tiltag i det nye Amager Bio, som er genåbnet efter 10 måneders ombygning.

Også naboen børne- og ungdomsteatret ZeBU har været igennem den samme proces. Resulatet er fælles foyerområde med Bio, som kan lukkes med en skydedør, en ny indgang ud til pladsen mod Børnekulturhus Ama’r og en lettere ombygget teatersal, hvor der kommer en mobil tribune.

ZeBU’s prisbelønnede kunstneriske ledere Jørgen Carlslund og Marc van der Velden kom til Øresundsvej med børneteatret Corona La Balance, som skiftede navn i anledning af flytningen til det konkurslukkede Røde Kro Teater i 2010.

De har været med gennem hele ombygningen, hvor teatret har turneret på skoler og andre scener, inden de nu tager hul på forårssæsonen på hjemmebane.

Nabo til kulturpunktet

»Allerede på de første møder med Amager Kulturpunkt fik vi at vide, at der var store planer for Musiktorvet, børnekulturhus og en renovering af Amager Bio,« husker Jørgen.

Marc fortæller:

»Ombygningen har givet mulighed for meget mere sammenhæng mellem Bio og os. Vi har allerede brugt Amager Bio ved vores årlige Spring Festival. Og det at vi kan lægge vores foyerer sammen giver jo nogle helt andre muligheder for større arrangementer. Det glæder vi os til.

Vi har set den nye foyer så mange gange på papir, men det har været helt umuligt at forestille sig. vores første reaktion var, at den blev bedre, end vi frygtede – det kunne virke lidt snævert – men efter den første uge virker det super. Hele projektet var jo, at Amager Bio skulle kunne trække op mod 500 personer mere, så vi har ikke fået mere plads. Salen er faktisk halvanden meter kortere, men før var det bare en flugtvej.«

»Og så har vi fået lavet en virkelig god løsning med køkken, bar og billetdisk, som hænger meget bedre sammen end det gjorde i det gamle. Det er en klar forbedring, også med nye toiletter, badefaciliteter, skuespillergarderobe og så videre. Alt var jo nedslidt og hullet før – det er jo en gammel gymnastiksal,« supplerer Jørgen.

Selv om ZeBU ikke teknisk er en del af Amager Kulturpunkt har flytningen til Øresundsvej været en stor gevinst, mener Jørgen:

»Det er ubetinget positivt at ligge sammen med andre kulturinstitutioner. At være en del af en gruppe kulturudbud, uanset om det er øvelokaler, ældreklubben på Loftet eller koncertsalen gør jo, at man har nogen at kæmpe sammen med: Flere, der går til politikerne, når der er brug for forbedringer. Og så har vi jo et interessefællesskab med børnekulturhuset, samme målgruppe at sparre om, men også at lave produktioner sammen.

Man kan da godt mærke, at specielt folkene omkring Bio og de frivillige fra Musikforeningen 5-øren er en ret lukket kultur, som lever og ånder for musikken derinde.«

»Det er til gengæld ret nemt for os at sige ude i byen, at vi ligger lige ved Amager Bio. Omvendt ville der nok ikke være så meget genkendelse,« griner Marc.

Springfestival på torvet

ZeBU har haft omkring 120 opsætninger på de godt ni år plus diverse festivaler, ikke mindst den store internationale Springfestival fire gange. Den har fyldt Musiktorvet med alt fra nycirkus til omvandrende giraffer og surrealistisk dukketeater. Den festival gentages i år 20.-26. maj – også med et par koncerter – og ZeBU ville gerne lave mere på pladsen, siger Jørgen Carlslund:

»Københavns Kommune har måske skudt sig selv lidt i foden. Man bevilger penge til den vanvittigt flotte overbygning, men laver samtidig nogle restriktioner på, hvor højt man må spille og hvor mange begivenheder, der må være. 60 decibel, der er cirka som en gammel vaskemaskine eller en knallert hos naboen…

Og så er der jo den problematik, som er en klassiker i hele Danmark: Man kan tit finde penge til at bygge kulturhuse og museer, men penge til drift: Det er nemmere at bygge en overdækning til 13 millioner end at finde penge til at putte indhold ind under den. Det er der ikke en femøre til, men man forventer måske, at der kommer nogle frivillige og ordner det.«

Pressede skoler

ZeBU tilbyder stort set alle forestillinger til lokale skoler, ligesom teatret arrangerer skoleforløb. Men de er ikke valfartet til fra starten, siger Jørgen:

»Vi tænkte i starten, at når vi var det eneste teater i bydelen, så ville de naturligt orientere sig mod os. Det sker slet ikke: Vi skal ud og lave det opsøgende arbejde i det, vi kalder scenekunst i undervisningen.

Marc van der Velden supplerer:

»I de snart ti år, vi har været her, kan vi mærke, at skolerne er blevet mere trængt. De har svært ved at finde penge, tid eller logistik til at kommer herud. Da vi startede vores børneteaterarbejde i starten af 90’erne, var der en mere naturlig tilgang til det: Selvfølgelig skal vi i teatret med vores klasser. Skolerne er under et kæmpe pres, og lærerne kan ikke ændre så meget som et minut på deres skema.«

»Vi troede egentlig med skolereformen, at de ville få bedre tid til at besøge sådan noget som os, men det har virket lige modsat. Det eneste, der har virket, er kommunens ’åben skole’-pulje, hvor de kan melde sig til nogle af tilbuddene,« tilføjer Jørgen.

Og navnet? ZeBU er den pukkelryggede okse, der i Indien er så hellig, at den går frit rundt i gaderne, og alle stopper for den i trafikken. Ikke mindst er ZeBU en kreativ forkortelse for ‘Scenekunst for børn og unge’.

Vind billetter

Netop nu spiller »Søndag« for de mindre børn og lige efter påske 23.-28. april gælder det »Otto« for børn fra syv år: Ægteparret Niels og Marie har i mange år ønsket sig af få et barn. De går først til lægen, så til præsten og til sidst til den kloge kone, men lige lidt hjælper det, og som årene går, blev afstanden mellem dem større og større.

Men så en dag kommer Niels hjem fra skoven med et stykke brænde, der ligner et barn. Ægteparret tager brændet til sig som det barn, de aldrig har fået, og kalder ham Otto. Men Otto har en uhyggelig appetit…

Amager Bladet og ZeBU udlodder 3×4 billetter til forestillingen.

For at deltage i konkurrencen skriver du en mail til jape@amagerbladet.dk senest på torsdag 11. april klokken 12.00. Skriv »Otto« i emnefeltet, se spilletiderne via www.zebu.nu og skriv, hvilken forestilling, I kunne tænke jer. Opgiv navn, adresse og telefonnummer i dagtimerne og svar på spørgsmålet: Hvad betyder ZeBU i Indien? Vinderne får direkte besked og skal kvittere for gevinsten inden fredag klokken 16.00.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Jacob Schneider

Om journalisten Jacob Schneider

Journalist på Amager Bladet og City Avisen. Lokalområdet særligt omkring Amagerbro og Sundbyerne har været en del af mit liv gennem snart 25 år på godt og ondt. Jeg går op i menneskers historier inden for kultur, sport, trafik, politik - og alle de andre ting, der påvirker folks liv og levned. Mail: jape@minby.dk. Tlf.: 26169647.

Superhelten i Nordre Frihavnsgade: Benjamin har solgt legetøj, siden han var ti år

Sushikæde holder lukket hele dagen: Danskerne skal ændre vaner, hvis de vil have fisk i fremtiden