Anders Matthesen har kontor og skriveværksted i et baghus på Gammel Kongevej. Foto: Bo Børresen

Anden bringer ud og kommer hjem igen

I ANDEDAMMEN. Anders Matthesen turnerer i øjeblikket landet tyndt med sit standup-show ‘Anden bringer ud’. Han kommer imidlertid også hjem til Frederiksberg, og det glæder han sig til, for Frederiksberg er noget helt særligt.

ANDENBEHANDLING: Danmark lærte engang i 1990’ene Anders Matthesen at kende som ’Anden’. Ham den sjove med gadedrenge-attituden og dybe rødder på den københavnske vestegn.

Der er imidlertid løbet meget vand i Kanalgaden siden dengang. I dag er Anders Matthesen snarere ’familiefaren fra Frederiksberg’ end han er ’anarkisten fra Albertslund’.

Anders Matthesen har boet langt over halvdelen af sit foreløbig 43 år lange liv på Frederiksberg. Faktisk boede han på Frederiksberg, før han flyttede til Albertslund:

»Som tre-årig flyttede jeg med mine forældre og min to år ældre bror, Jesper, fra Østerbro til svømmehalskvarteret på Frederiksberg. Omkring tre år senere blev mine forældre skilt. De blev begge boende på Frederiksberg, og jeg begyndte i skole på Rahbekskolen. Men i 2. klasse flyttede jeg med min mor og storebror til Albertslund.« fortæller Anders Matthesen.

Skriveværksted

Da Anders flyttede hjemmefra i 1994, rykkede han tilbage til Frederiksberg, og her har han boet lige siden:

»Jeg fik en lejlighed i den bygning, min far boede i. Det var på Bentzonsvej. Herefter boede jeg på Bogøvej, så på Gammel Kongevej, og siden 2005 har jeg og familien (hustuen Cemille og tre børn, red.) boet i Den Hvide By,« siger Anders Matthesen.

Men her stopper Matthesens nære tilknytning til Frederiksberg ikke. For fire år siden købte han et lille baghus på Gammel Kongevej og indrettede det til kontor og skriveværksted.

Sommerhusstemning

Der er en sommerhusstemning over den lille skriveoase midt i storbyen. Der dufter ligefrem af sommerhus denne kølige men solrige tirsdag morgen.

»Det er nu bare mig, der har tændt en røgelsespind. Her lugtede lidt af gammel opvask, da jeg kom. Vil du have kaffe, vand eller sodavand …?«

Det er ved køkkenbordet i det lille baghus, at Anders Matthesen idéudvikler og skriver sine manuskripter. Hvad enten det er standup-tekster, bøger eller noget helt tredje.

»Her kan jeg gøre, hvad der passer mig. Spille høj musik. Fordybe mig. Jamme med kolleger og venner.«

Lige nu er Anders Matthesen ved at lægge sidste hånd på børnebogen ’Ternet Ninja II’, der skal forsøge at leve op til 1’erens kæmpesucces. Den animerede filmatisering af ’Ternet Ninja’ har solgt tæt på en million biografbilletter, hvilket gør den til den femtemest sete danske biograffilm nogensinde.

Det er også i baghuset på Gammel Kongevej, at Anders Matthesens seneste standup-show ’Anden bringer ud’ er kommet til verden.

Publikums hjemmebane

Der er tale om et turnéshow med klassisk, skarp standup som omdrejningspunkt. To en halv måned inde i danmarksturnéen har Matthesen spillet for udsolgte huse landet over. Fra Thisted i nord til Nykøbing Falster i syd, og fra Esbjerg i vest til Greve i øst.

I modsætning til de seneste mange shows optræder Anders Matthesen denne gang mindre steder og har således været forbi såvel Aars og Harboøre som Birkerød og Helsinge.

»Det er skønt at komme rundt i Danmark og møde publikum på deres hjemmebane. Præmissen for det nye show er, at det skal kunne nå ud til alle. Enhver lokal afkrog af landet skal have mulighed for at få showet til deres spillested. Jeg trængte til at servicere publikum, efter de nu af flere omgange har taget turen til nærmeste storby til mine shows. Der skal være balance i tingene, og derfor bringer jeg nu ud, direkte til døren,« forklarer Matthesen med henvisning til showets titel.

Sjovere end længe

Selvom Anders Matthesen med egne ord har lige lovlig meget om ørerne for tiden, nyder han at være på farten:

»Jeg får simpelthen så positive reaktioner. Det er fantastisk igen at opleve den helt intime kontakt med alle de glade mennesker. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg selv sidst har haft det så sjovt på scenen. Hver aften er virkelig fantastisk. Der kommer hele tiden nye jokes og improvisationer til, og jeg har friheden til at forfølge den energi, der er i rummet.«

Vender hjem til Falkoner

Hyggelige afkroge af Danmark eller ej, så er der især ét sted Anders Matthesen glæder sig til at optræde: Søndag 18. august og de følgende tre dage vender Matthesen hjem til ’Andedammen’ på Frederiksberg. Her skal han fire aftener i træk optræde i den nyrenoverede Falkoner Salen. Det glæder han sig til:

»Det har stor betydning for mig at optræde hjemme på Frederiksberg. Falkoner Salen er et dejligt sted. Det bliver sjovt at se, hvordan salen tager sig ud, nu når den er bygget om. Og så er det altså også meget fedt at kunne gå eller cykle på arbejde,« siger Matthesen og tilføjer:

»Uden at lyde alt for hellig, så er det også rart at gøre noget godt for byen. Jeg får altid mange positive kommentarer fra de erhvervsdrivende med spisesteder i nærheden af Falkoner Salen. De kan mærke det på deres omsætning. Så der kan jeg altid redde mig en gratis burger,« siger Matthesen med et glimt i øjet, tager pænt afsked og sætter sig til rette for at lægge sidste hånd på ’Ternet Ninja II’.

Anders Matthesens standupshow ’Anden bringer ud’ kan opleves i Falkoner Salen, Falkoner Allé 7 i dagene 18.-21. august. Billetter købes via ticketmaster.dk.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Strandvejsskolen er digital frontløber

0

I ‘Dyren’ får dyrene en ny chance