Hamburg Hauptbahnhof. Foto: Mads Guldager.

Ud og Se (but don`t trust anything ) med DSB.

AF GITHA Schultz

TOGTUR: De sidste 15 år har jeg været offentlig togtaber i kampen mod DSBs adskillige regionaltoges aflysninger eller tog-til-tiden-problemer. Ja, man kan vel nærmest lave en top 10-liste over grunde til, at man ikke nåede sit fly eller bare kom for sent et sted. Nemlig overalt, hvis man stolede på DSB. Selvom jeg elsker toge og de gamle møre stammer.

»Doing, doing, doiiiing«.

Kendingsjinglen, der kan skræmme enhver på Hovedbanegården.

Toget mod Lufthavnen kører fra Spor 3 om et øjeblik«.

Og ud af toget i Spor 5, kæmpe sig på vej med sin kuffert op og ned af trapperne. Der bliver nemlig ikke taget højde for, om folk når toget Spor 3. Og nej, der kører ikke altid et tog til. Jo med 20 minutters forsinkelse. Togsignal ude af drift og personalemangel. For ikke at nævne de gange, hvor »Toget holder i øjeblikket stille. Det skyldes tekniske fejl, og vi forventer, at det kører indenfor ti minutter«, er en del gange blev til 15 eller 45 minutter midt i Sydhavns havudsigten.

Man tænker, at nej, nu der kan ikke findes flere fejlforklaringer, men der skal jeg love for, jeg tager fejl. Det sidste helt nye fejlhit på togstammen er ‘Display misinformation’, som jeg trods alt ikke har oplevet, før det skete sidste søndag. Altid i egen god tid, når man skal med DSB. Ind stiger jeg, Ursula fra Schweiz og otte andre turister i toget mod Sverige med stop i Københavns Lufthavn, da displayet pludselig viser Karlstad via Københavns Lufthavn. Og da toget tøffer afsted, viser skiltene inde i toget DSB gudhjælpemig Thisted. Too late for udstigning. Den er god nok. Vi er på vej mod Jylland.

Jeg står i luftuniformen, så alle otte regner med min hjælp. Jeg organiserer afstigning i Høje Taastrup, næsten med slikkepind og ’follow me’-skiltet. Inden vi når Høje Taastrup, må vi lige have sørget for skriftlig verificering af DSB Ulla, at vi er på toget underfrankeret og ikke på vej til ‘Ud og Se Mindetavle over Kongerne i Christiansgave med DSB’, hvis togkontrollørerne checker på vejen tilbage. Af på Høje Taastrup, i spurtløb op og ned af trapper igen med 8 x 20 kg indcheckning og håndbagage.

»Doing, doing, doiiiing«.

»Toget standser kun på Hovedbanegården og Østerport«, og vi skal af på Nørreport, og der står i toget, at det standser på Nørreport.

»Hallå this træning is stop on Nørreport. fordi this is Sunday, så the other messese is rång«.

Nu er det ikke auto Ulla, men en DSB-ansat, som taler live. Jeg oversætter den version af en meddelelse for Ursula og de andre. Vi er allesammen småstressede nu. Naturligvis er det en tidskamp, vi er ude i, for næste tog mod lufthavnen fra Hovedbanegården er forsinket med 20 minutter, så min erfaring siger mig, at i dag stoler vi nada, som i ikke på DSB, så vi satser på metroen fra Nørreport.

Da vi endelig sidder i Metrotoget, kan Ursula smile igen og berette, at det er skam ikke første gang, at hun har prøvet DSB-mareridtet. Så den søndag takket være DSB tog det 1 time og 30 minutter at komme fra Københavns Hovedbanegård til lufthavnen. Jeg er så klar, omstillingsparat, start og glæder mig til at skifte DSBs møre stammer ud med tog, der kører hver 6. minut Metro fra Enghave Plads.

Jeg vil dog gerne køre med toge i fremtiden med fryd uden at stresse. Jeg synes, de er flotte, man kan graffitimale vognene og lave et kunstværk. Man kan køre uden billet, og hvis toget hopper af skinnerne, sker der intet andet, end at toget bliver samlet op, og vupti, så kører vi med det samme. Blinksignalerne styrer man helt selv.

Jeg drømmer om at sejle ind på ”Hamburg Hauptbahnhof” med flot togstilsankomst, ikke svedende og stresset. Og når der står ankomst kl. 19.20 Hamburg på displayet er det kl. 19.20 Hamburg. Done with Københavns Hovedbanegård og DSB. Altså jeg taler om min helt nye nostalgiske hobby efter at DSB, og alle lidelserne er slut og erstattet med min helt egen Mærklin-togsamling til tiden.

 

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Nyt værdiprogram og oldekolle i Sundby skal inspirere nye bofælleskaber

Debat: Skoleelever har fået verdens bedste idé