Elsker 😍 Wow 🤩 Like 👍

Han maler på himlens lærred

KRUDT. Gunnar Knudsen er fyrværkerimester i Tivoli. Den opgave overtog han i 2006, og siden har han dyrket det, han kalder “en flygtig kunst” – nemlig at male på himlens lærred.

FYRVÆRKER: »Absolut. Det er kunst. Det er måske ikke anerkendt kunst, men det er kunst.«

Gunnar Knudsen taler om fyrværkeri, og han taler om det med en rungende passion. Med en stolthed. Og en selvsikkerhed som kun er eksperter forundt.

Link: TIVOLI-FORSIDEN

»Det er jo en flygtig kunst. For uanset om man har 10.000 af de fedeste kameraer og de bedste fotografer i hele verden, så kan du ikke gemme det her. Det er en flygtig kunst. Der er her og nu,« siger han.

Hør Gunnar Knudsen fortælle om den flygtige kunst

 

Næsen presset mod ruden

Fra maj til september maler Gunnar Knudsen hver lørdag på den københavnske himmel. Han oplever selv fyrværkeri mellem 80 og 120 gange om året. Og selvom oplevelsen bliver anderledes og nytårsraketter ikke rigtig kan imponere ham længere, så elsker han stadig fyrværkeriet.

Se også: Alle tivoli-portrætterne

»Helt fra jeg var knægt af, der var min næse jo trykket flad op mod købmandens rude 26. december, når han smed fyrværkeri til salg,« fortæller han.

Hør Gunnar Knudsen fortælle om sin barndoms fascination:

Men han adskildte sig fra de andre rødder i hjemstavnen ved, at han gerne ville lave et lille show på himlen. Knald og brag interesserede ham mindre.

Flere hundrede kilo krudt

Når han laver sine kunstværker i Tivoli, varer de mellem 6 og 12 minutter. I løbet af et almindeligt lørdagsshow på seks minutter fyrer han omkring 75 kilo ren eksplosiv-masse af. Altså krudt. Brutto er der omkring 450 kilo. Og dertil kommer udstyret.

Ved Tivolis 175 års-jubilæum sidste år fyrede de flere hundrede kilo ren krudt af.

Hans første Tivoli-besøg

Gunnar Knudsen har arbejdet professionelt med fyrværkeri siden 1995. I 2006 fik han jobbet som fyrværkerimester i Tivoli.

»Jeg havde aldrig været i Tivoli, jeg havde aldrig set tivoli, før jeg blev Tivolis Fyrværkerimester. Det er sgu nok fordi, jeg kommer så langt vestfra.«

Men nu bevæger fyrværkeren sig mere hjemmevant end de fleste, når han kommer med toget fra Holstebro. Han sludrer i personaleindgangen og går med raske skridt gennem den lukkede park.

Modsat en Asger Jorn

Når han laver et kunstværk på himmelen, er det vigtigt, det er simpelt. Ellers bliver det utydeligt, forklarer han.

»Når forventningerne brydes, så huskes detaljerne. Vi sørger for æstetisk, at holde det rent,« siger han.

Hør Gunnar Knudsen fortælle om forventninger:

 

For modsat almindelige malerier har du ikke mulighed for at genbesøge det, du har set.

»Hvis du står og kigger på en Asger Jorn; du kan fandme stå og kigge på den længe. Men du er overbombarderet med sanseindtryk. Og det virker godt på nogle ting. Som på et maleri, du kan hænge på væggen og finde nye detaljer i hver evige eneste aften. Men vores malerier de hænger i fem sekunder.«

EKSTRA: Hør Gunnar Knudsen fortælle: Sådan begyndte det:

 

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
René Mølskov

Om journalisten René Mølskov

Journalist med ansvar for Vesterbro Bladet. Jeg har en forkærlighed for lokale nyheder, politik og features. Jeg tror på, at Vesterbro Bladet kan gøre en stor forskel i bydelen. Kontakt mig altid gerne med tip om stort som småt.

Skatepark til knap ni millioner kroner står tom på tredje år

Og hvor man end sig vender hen, så er der vejarbejde igen….