I to år har Payana Parton (th.) haft Helsehunden i Sankt Hans Gade, hvor hun deler lokalerne med Københavnsersnuden, som arbejder med adfærdstræning og hundetræning. Her er hunden Dudley ved at gennemgå nogle øvelser, inden han skal have massage. Foto: Anders Bentzon

»Hvis min hund kunne vælge, hvor vi skulle gå tur, ville han helt sikkert vælge Nørrebrogade«

HUNDENS NØRREBRO. Nørrebroerne er vilde med hunde, og Payana Parton, som ejer Helsehunden i Sankt Hans Gade, møder mange af dem, når hun giver dem massage eller hjælper dem med genoptræning. Nørrebro Live har lagt vejen forbi for at høre lidt om livet som hund på Nørrebro.

 

VUF: Payana Parton kan nævne navnene på de fleste hunde i området. Hvad deres ejere hedder, kan hun derimod ikke lige sige, fortæller hun med et smil.

Payana, som er uddannet zoolog, hundetræner og hundemassør, har Helsehunden i Sankt Hans Gade på Nørrebro, hvor hun tilbyder massage og genoptræning til de firbenede på Nørrebro.

Og hvad skal en hund så med massage og genoptræning, spørger du måske?

»Ligesom mennesker kan hunde også blive anspændte og gå og spænde, hvis de har ondt et sted. Og ligesom med mennesker, frigiver det oxytocin, det man kalder glædeshormoner, når hunden bliver masseret og afspændt. Det kan man måle,« fortæller Payana, som også har en del hunde til genoptræning efter blandt andet operationer, som bliver henvist af dyrlægen.

»Især de gamle hunde har rigtig godt af at få massage. Det kan virke smertelindrende på for eksempel gigtsmerter, og på de ældre hunde kan man virkelig gøre en forskel,« siger Payana.

En hund til Nørrebro-livet

Langt de fleste af hendes hundekunder bor på Nørrebro, og Payana kan tydeligt se, at især fem racer for tiden kan betegnes som Nørrebro-hunden.

»Fransk Bulldog er meget populær og har været det i et stykke tid, og så er der havaneseren, Bichon Frisé, corgien og bomuldshunden,« foræller Payana, som selv bor på Nørrebro i Ravnsborggade med sin hund.

Alle hundene, hun nævner, er mindre hunde, og det giver jo god mening, når man må gå ud fra, at de fleste i området bor i lejlighed. Der er dog en ting, man skal være opmærksom på, når man overvejer at anskaffe sig en hund i de rammer.

»Man skal huske, at ikke alle små hunde er gode byhunde. For eksempel er corgien, som er meget populær lige nu, udfordret i byen, fordi den, grundet sin lange krop og korte ben, har problemer med at gå på trapper. Den kan ikke tåle den belastning. Samtidig er det oprindeligt en hyrdehund, hvilket betyder, at det er en gøende race, og så bliver man ikke så populær hos naboerne,« fortæller Payana.

Snackgaden er populær

Hun ser ikke nogen grund til, at man ikke skulle kunne have hund inde i byen, så længe man tænker sig godt om, inden man beslutter sig for, hvad det er for en hund, man anskaffer sig. Og Nørrebro byder på mange dejlige oplevelser for en hund, mener hun.

»Jeg går ture rundt om Søerne med min hund, gennem gennemgangsgårdene i området, rundt i Guldbergskvarteret og på Assistensen,« fortæller Payana og tilføjer:

»Hvis min hund kunne vælge, hvor vi skulle gå tur, ville han helt sikkert vælge Nørrebrogade. Vi kalder den snackgaden, for der er altid noget spiseligt, der ligger og frister,« siger hun og griner.

Hun oplever, at der er et godt fællesskab på Nørrebro for hundeejere.

»Jeg ved, at der er folk, der arrangerer ture med deres hunde, hvor de så mødes og går tur og drikker en kop kaffe sammen. Og man møder jo meget de samme mennesker med deres hunde, når man går tur med sin hund. Jeg synes også, at folk er gode til advare hinanden om, hvis der for eksempel ligger mange glasskår et bestemt sted,« siger Payana.

Natur, vig bort

Hendes hund, som ikke har oplevet at bo andre steder end på Nørrebro, trives med livet som Nørrebro-hund. Den er fuldstændig ligeglad med støjen, der følger med, når man bor på Nørrebro, hvor Distorition, sirener og fyrværkeri følger med livet i bydelen.

»Han reagerer kun på kirkeklokkerne, så sidder han og hyler med,« siger hun og griner.

»Men jeg kender folk, der er hundeejere og bor på Indre Nørrebro, der tager ud af byen i et par måneder, hvor støjen er værst,« tilføjer Payana.

Det er derimod helt andre ting end høj musik og brag, der får hendes egen hund til at fare sammen.

»Jeg har en kolonihave, hvor vi en dag var ude i haven, og pludselig flippede han fuldstændig ud. Jeg tænkte, hvad i alverden sker der?! Det viste sig, at han havde fået øje på en snegl. Han kan også blive skræmt, når der er mange fugle, der kvidrer. Han er virkelig ikke særlig vant til naturen,« siger Payana og griner.

Løbeture eller sofahygge?

Overvejer du at anskaffe dig en hund, så har Payana et godt råd:

»Kig på dig selv, og sig ’hvad kan jeg tilbyde hunden’, og vent med at tænke i racer. Tænk derimod over, hvad du ønsker at få ud af at have en hund. Er det en hund, som skal med dig på dine løbeture, eller skal den mere bare hygge med dig hjemme i sofaen? Når du har taget stilling til det, kan du begynde at undersøge, hvilke racer, der er egnede til det. Og få eventuelt hjælp fra Dansk Kennelklub eller en som mig, der arbejder med hunde og kan hjælpe med at vejlede dig,« siger Payana.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Asfaltering af Amagerbrogade starter midt i april og varer to uger

Stop NATO’s oprustning – Investér i velfærd