Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), da Regeringen og Dansk Folkeparti præsenterer aftale om en sundhedsreform på et doorstep i Spejlsalen i Statsministeriet tirsdag 26. marts 2019. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Løkkes sundhedsudspil giver bekymring på Rådhuset

ANALYSE: Nærhed og mere nærhed. Det var de ord, som statsminister Lars Løkke Rasmussen, (V), brugte, da han fremlagde regeringens sundhedsreform. Ordet reform er dog nok at tage munden for fuld. Der er nærmere tale om et udspil. For selv om et flertal i Folketinget i dag står bag planerne, omsættes det ikke her og nu til lov. Først skal vi nemlig til det længe ventede folketingsvalg.

Skifter regeringen fra blå til rød efter valget, er sundhedsudspillet dermed fejet af bordet. Men sundhedsborgmesteren har alligevel set nærmere på udspillet, og hun kan ikke lide, hvad hun læser.

Sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling, (SF), er nemlig dybt bekymret over udspillets konsekvenser for København. Sagen er, at mange tusinde københavnere risikerer at komme i klemme som følge af udspillet.

Ifølge regeringens udspil skal der dannes 21 sundhedsfællesskaber over hele landet. Regeringen lægger op til, at der kun skal være et sundhedsfællesskab i København med udgangspunkt i Bispebjerg-Frederiksberg Hospital.

I dag hører 350.000 københavnere til Bispebjerg-Frederiksberg Hospital, mens 250.000 borgere hører til Amager-Hvidovre Hospital, og det er de sidstnævnte borgere der risikerer at komme i klemme.

Hvis borgerne i København hører til hvert sit sundhedsfællesskab, bliver de dels ikke behandlet ens, og dels vil de 250.000 borgeres behandlingsforløb blive varetaget uden et samarbejde med Københavns Kommune, fordi de pludseligt hører til en anden enhed.

REGERINGENS UDSPIL rejser på den måde billedligt talt en Berlinmur midt ned mellem københavnerne, og det bekymrer Sisse Marie Welling så meget, at hun i to omgange har skrevet til sundhedsminister Ellen Trane Nørby, (V), for at gøre opmærksom på problemet.

Løsningen er ifølge borgmesteren ikke at overføre de 250.000 københavnere til Bispebjerg-Frederiksberg Hospital. Det vil medføre overbelægning, og især gå ud over de svageste patienter.

Sagen er et typisk eksempel på, at beslutningstagerne på Christiansborg ofte overser de særlige forhold der gør sig gældende i en stor by som København. De 250.000 københavnere der kan komme i klemme og miste den daglige kontakt til kommunen som led i deres behandlingsforløb, svarer til hele befolkningen i Aarhus.

Sisse Marie Welling har lagt skulderne i og sikret, at partierne på rådhuset i fællesskab finder en løsning. Det er lykkedes hende at mobilisere de borgerlige partier til at tage en snak med deres partifæller på Christianborg og på den måde lære dem lidt om virkeligheden i København.

 

DET ER GODT politisk håndværk som borgmesteren har udvist, og det giver selvfølgelig København en stærkere stemme overfor regeringen.

Skal de 250.000 borgeres behandlingsforløb varetages uden et samarbejde med Københavns Kommune betyder det også, at politikerne i Borgerrepræsentationen er ansvarlige for et behandlingsforløb, som de ikke styrer. De fleste vil være enige i, at det ikke hænger sammen.

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Penge til bro over Harrestrup Å

3

Fonde giver 81 millioner til Mændenes Hjem