Det bevaringsværdige Druknehuset skal rives ned på grund af nybyggeri, men det skal genopføres inden for to år. Arkivfoto: Martin Sørensen

Nybyggeri kommer for tæt på: Bevaringsværdigt hus skal pilles ned

Druknehuset på Enghave Brygge skal pilles ned og opbevares, så det kan genopføres senere hen. Bygherre vil have lov til at flytte huset.

Ude på den nordøstlige spids af Enghave Brygge ligger et lille hvidt hus. Druknehuset, hedder det. Det ligner en lille kirke og har fået sit navn, fordi det var her, man tidligere identificerede folk, som druknede i havnen.

Huset er erklæret bevaringsværdigt. Men samtidig ligger det meget tæt på et byggefelt, hvor entreprenøren NPV snart sætter gang i udgravningen af kælderen til en ny boligkarré.

For at sikre bevaringen af Druknehuset har Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune derfor besluttet, at bygherren skal nedtage Druknehuset midlertidigt. Byggematerialerne skal opbevares, så bygningen efterfølgende kan blive genopført med de oprindelige materialer. Det skal ske inden for to år.

Dispensation til nedrivning

»Nedtagning af Druknehuset er en forudsætning for, at vi kan bevare bygningen. Druknehuset er placeret centralt i det planlagte byggeri og oven på en kommende parkeringskælder. For at gennemføre byggeriet er det derfor nødvendigt at flytte huset i byggeperioden. Derfor giver vi bygherre en dispensation til en nedrivning under byggearbejdet på betingelse af, at huset bliver genopført inden for to år på samme sted og med samme materialer,« forklarer enhedschef Lena Kongsbach fra Teknik- og Miljøforvaltningen i en pressemeddelelse.

Nedrivningstilladelsen bliver givet uden først at gennemføre en nabohøring, fordi det stilles som betingelse, at huset bliver genopført samme sted.

Bygherre vil finde ny placering

Lena Kongsbach oplyser dog , at bygherren har søgt om at ændre på placeringen og udformningen af Druknehuset.

Men fordi bygningen er bevaringsværdig, ville dette også kræve en dispensation fra lokalplanen, og det vil forvaltningen ikke give uden først at have gennemført en nabohøring og forelagt sagen for det politiske udvalg. Derfor kører forvaltningen sagen i to trin.

LÆS OGSÅ: Forsinket: Enghave Kanal har lange udsigter

»Vi starter med kun at give den midlertidige nedrivningstilladelse, som har til formål at sikre materialerne. Efterfølgende kan vi så sætte gang i en dispensationsproces, hvor naboerne får mulighed for at kommentere bygherres ønske om at ændre placeringen af huset,« siger Lena Kongsbach.

Den midlertidige nedrivningstilladelse bliver udstedt i denne uge, hvorefter bygherren kan gå i gang med at nedtage druknehuset.

Druknehuset skal genopføres senest om to år. Hvis der ønskes en anden placering, vil der blive gennemført en høring om det inden da.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Istandsættelse af skole giver anerkendelse

Teaterkoncert med forskellige årtiers ungdomsmusik