Sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF). Foto: Martin Sørensen

Sur 😠 Ked 😭

Borgmester kritiserer sundhedsreform: Uklarhed om, hvor 250.000 københavnere skal på hospital

SUNDHEDSREFORM. Københavns sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) kritiserer skarpt, at regeringen og DF i sin aftale om sundhedsreform vil flytte 250.000 københavnere – heraf 134.000 amagerkanere – fra Amager og Hvidovre Hospital, der er under udbygning, til det allerede trængte Bispebjerg-Frederiksberg Hospital.

KØBENHAVN: I januar kom regeringen med sit udspil til en kommende sundhedsreform.

I dag præsenterede regeringen og Dansk Folkeparti så den færdige aftale om en sundhedsreform, og den afføder en kras kritik fra Københavns sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF).

Ikke mindst fordi aftaleparterne holder fast i en ny fordeling af optageområder til hospitalerne i københavnsområdet.

Hvis aftalen en dag bliver gennemført, skal de 134.000 amagerkanere med bopæl i Københavns Kommune, der hidtil har været tilknyttet det fusionerede Amager og Hvidovre Hospital, i stedet tilknyttes Bispebjerg-Frederiksberg Hospital. Det samme gælder borgere fra Vesterbro, Kgs Enghave og Valby, og så er tallet oppe på 250.000 borgere, der skal skifte hospital.

Borgmesteren har, efter udspillet kom i januar, i to breve til sundhedsminister Ellen Thrane Nørby (V) gjort opmærksom på, at København og Hvidovre ikke ser dette som en gangbar løsning.

»Det største problem er, at regeringen og DF ikke har taget stilling til, hvad der skal ske med de 250.000 københavnere. Der er lagt op til, at de skal tilknyttes Bispebjerg Hospital, som allerede har tilknyttet en halv million borgere og er hårdt spændt for i forvejen. Det vil betyde, at endnu flere patienter skal ligge på gangene, hvis hospitalet skal tage en kvart million patienter mere. Og hvis halvdelen af Amager-Hvidovre Hospitals optageområde fjernes, så har man et hospital i Hvidovre, der er ret meget for stort,« siger Sisse Marie Welling.

Færre patienter til hospital der udbygges

Amager og Hvidovre Hospital skal ifølge den nye sundhedsreform betjene borgere fra Dragør og Tårnby samt vestegnskommunerne Brøndby, Glostrup, Albertslund, Hvidovre, Høje-Taastrup, Ishøj og Vallensbæk.

Hospitalets optageområde er i dag præcis samme kommuner, men oveni skal lægges de københavnske bydele Amager Vest, Amager Øst, Valby og Vesterbro, som rummer de omtalte 250.000 borgere.

Hvidovre Hospital udvides i øjeblikket med en ny, 32.000 kvadratmeter stor bygning, som står færdig til indvielse i 2020.

Forvaltning i stedet for folkevalgte

Et væsentligt element i sundhedsreformen er, at de nuværende fem regioner nedlægges og erstattes af sundhedsforvaltninger med bestyrelser, der er udpeget af regeringen.

Sundhedsreformen og afskaffelsen af regionerne bliver dog kun ført ud i livet, hvis der stadig er et flertal for det efter det kommende folketingsvalg.

»Og det må man da håbe, der ikke er. Hvis vi taler om Amager Hospital, og man ikke længere har folkevalgte politikere, der sætter borgerperspektivet højest, men i stedet regnedrenge i Sundhedsministeriet, så bliver tal det udslagsgivende for, om man vil lukke et borgernært hospital, som 134.000 københavnere på Amager i dag bliver betjent af,« siger Sisse Marie Welling.

Læs hele aftalen om sundhedsreformen her.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Hanne Bjørton

Om journalisten Hanne Bjørton

Journalist på Amager Bladet siden 2005. Jeg skriver om lokalpolitik, kultur og ikke mindst om mennesker på Amager.

Lauritz er servicehund på fuld tid

Marstrand-Jørgensen – venligbo og historisk romanforfatter