Fra sin altan har Lil Orsini udsigt til det, der skulle være Enghave Kanal, men i stedet er fast grund for betonkanoner og kraner. Kanalen var stillet nybyggerne i udsigt i slutning af sidste år, men nu er kommunen på nippet til, at lade bygherre vente med at ordne omgivelserne til 2022. Fotos: Frank S. Pedersen

Sur 😠

Forsinket: Enghave Kanal har lange udsigter

Byudvikling. Flere lokalpolitikere sender Teknik- og Miljøforvaltningens forventede dispensation til at lade bygherre vente tre år mere med at ordne omgivelserne ved Engholmene til behandling i udvalget.

MILJØ: »Det er mere Engholm Andedam end Enghave Kanal,« siger Lil Orsini mens vi står på hendes altan og nyder udsigten til byggepladsen på den anden side af kanalen, der ikke er der. Andedammen er vandpytten ved siden af broen, der er klar, mens det, der skulle være kanalen, bliver brugt til entreprenørmaskiner og andre byggeting.

»Jeg flyttede ind i december 2017 og allerede på vores første generalforsamling lovede bygherren, at omgivelserne ville være færdige i december 2018. Men så sent som i december 2018 søgte bygherren om dispensation, det må de da have vidst ved generalforsamlingen. Jeg synes det er rigtig ærgerligt, hvis det bliver flyttet til 2022 og føler mig snydt for herlighedsværdien,« siger hun.

Lokalplanens princip

Rækkefølgen af byggeri og omgivelser er en del af lokalplanen for området og i princippet skal omgivelserne gøres klar, når det første byggeri er færdigt. Det er dette princip, som bygherren har søgt om dispensation for.

En dispensation som Teknik- og Miljøforvaltningen på forhånd har meddelt, at man har til hensigt at give, men at beboerne kan nå at give deres mening til kende inden 1. april.

Det har fået flere af beboerne til at henvende sig til politikerne i Teknik- og Miljøudvalget. Her har Finn Rudaizky (DF) stillet spørgsmål om dispensationen til borgmesteren, og forvaltningen har svaret, at situationen allerede var forudset, da lokalplanen blev udarbejdet, og at:

’Forvaltningen vurderer, at det er hensigtsmæssigt, at etablering af de nævnte fællesanlæg udskydes, idet transport, byggearbejde etc. i forbindelse med boligøerne vanskeliggøres, når hovedkanalen er etableret, ligesom nyanlagte broer og veje i den situation ville blive belastet unødigt af byggearbejdet.’

Med andre ord:

»En meget praktisk ordning for bygherren, der ikke tager hensyn til beboerne,« tolker Lil Orsini.

Op i udvalget

Finn Rudaizky er heller ikke særlig tilfreds med svaret.

»Det er en problematisk løsning og mange år for beboerne at vente. Derfor bliver dispensationen nu taget op i udvalget,« siger han, der får opbakning fra De Radikales Mette Annelie Rasmussen.

»Vi opfattede det dengang lokalplanen blev vedtaget lige som beboerne gør det nu. Så jeg er overrasket over, at man nu går med til noget andet i forvaltningen. Det er jo et helt andet projekt, og jeg vil gerne vide hvad der er op og ned i sagen, som vi selvfølgelig skal have op i udvalget,« siger hun.

Finn Rudaizky opfordrer i øvrigt beboerne til at møde op og tale deres sag:

»De skal søge foretræde for udvalget, det giver meget mere, når man som politiker skal sidde og forholde sig til borgere frem for bare papir og embedsmænd.«

Gode naboer

Lil Orsini flyttede fra Solrød til den nye del af Sydhavnen for at være i nærheden af Vesterbro.

»Jeg er gammel vesterbroer, og det her så både tiltrækkende ud var tæt på Vesterbro. Det er en bygning med mange gode naboer, så jeg har ikke fortrudt, men jeg er ked af, at vi skal kæmpe alle de kampe,« siger hun, der ud over kampen for kanalen blandt andet også er med i kampen om fejl og mangler i nybyggeriet.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Frank Schmidt Pedersen

Om journalisten Frank Schmidt Pedersen

Freelance journalist på Hovedstadens Mediehus med fokus på Valby/Kgs Enghave og Nørrebro/Nordvest.

Hvor skal biblioteket ligge?

Ny legeplads i Frederiksberg Have: Tag en rutsjetur på en fiskehejre