Mette Pedersen peger på de områder, hvor påskeliljerne er skåret ned. Foto: Martin Sørensen

Sur 😠 Ked 😭 Like 👍

Påskeliljer skal udryddes – ingen blomster på militært anlæg

Slots- og Kulturstyrelsen har meddelt Københavns Kommune, at der ikke må plantes påskeliljer ved Kastellet, da det ikke passer ind i historien om det gamle fæstningsanlæg.

Fortidsminde: En dag i marts, da Mette Pedersen var ude at gå tur ved Kastellet, mødte der et syn, som undrede hende.

Nyudsprungne påskeliljer blev mejet ned af en græsslåmaskine.

Og hun kunne rigtig godt lide lide at se de gule blomster på denne årstid.

»Det var noget specielt, at de blomstrede op, når det var forår. Det var så flot,« siger hun.

»Ih, hvor er det kommunalt,« tænkte hun og kontaktede Københavns Kommune.

Her fik hun at vide, at kommunen skam ganske rigtigt skærer påskeliljerne ned, men det gør de fordi, at det er blevet pålagt af Slots- og Kulturstyrelsen, der ligger under Kulturministeriet.

»Kastellet er omfattet af museumslovens § 29 e, hvilket betyder, at der ikke må foretages ændringer i dets tilstand,« lyder det blandt andet i en afgørelse fra Slots- og Kulturstyrelsen.

Ikke opmærksom

Københavns Kommune havde ikke set det komme og har derfor plantet løggene i 2017.

»Forvaltningen var desværre ikke opmærksom på, at det krævede tilladelse fra Slots- og Kulturstyrelsen i forbindelse med Kastellets status som fortidsminde,« skriver Teknik- og MIljøforvaltningen til Østerbro Avis.

Da de fik at vide, at der ikke måtte vokse påskeliljer som følge af Museumsloven, søgte de om dispensation. Det fik de ikke.

Kommunen har dog fået dispensation til at lade løgene blive liggende, de skal bare holdes nede, og langsomt skal de uddø de kommende år. Det vil være bedre end at grave jorden op med maskiner for at fjerne dem.

»Når man går forbi Kastellet eller er i området, så skal man kunne opleve historien om et af Nordeuropas vigtigste fæstningsanlæg, og der passer påskeliljer ikke ind i den historiske fortælling. Der er ikke noget, der knytter påskeliljer og andre løgplanter til historien om Kastellet,« lyder det fra Slots- og Kulturstyrelsen i et svar til Østerbro Avis.

Fra styrelsen lyder det endvidere om påskeliljer:

»Det har ikke noget at gøre med historien om Danmark som krigsnation. Ingen kan have noget imod påskeliljer, men de hører mere til i slotshaver, anlæg og parker end på historiske fortidsminder.«

»En mindre forbrydelse«

Det undrer Mette Pedersen.

»Jeg kan ikke se, at det forstyrrer fortidsmindet, at der er nogle blomster i halvanden måned,« konstaterer hun.

Formanden for Foreningen Hovedstadens Forskønnelse Jakob Lange konstaterer, at påskeliljerne hører til »de mindre forbrydelser«, men han er tilfreds med, at kommunen ikke længere planter løg igen. Det var dog ikke noget, han overhovedet selv studsede over.

»Men jeg kan da godt se det, når de siger det,« konstaterer han.

Til gengæld ser Foreningen Hovedstadens Forskønnelse det som mere problematisk, at der skyder markant byggeri op lige uden for Kastellets zone: boligerne på Indiakaj og det nye erhvervsbyggeri ved Østerport Station.

»Ingen havde vist forestillet sig, at der ville plastret sådan en flødeskumskage op mellem Kastellet og Østerport, fordi det område mellem de to fredede steder ikke er blevet fredet,« siger Jakob Lange.

 

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Thomas Frederiksen

Om journalisten Thomas Frederiksen

Thomas Frederiksen, journalist på Østerbro Avis og Hovedstadens Mediehus, født 1974. Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 2000, har haft København som stofområde siden 2004 - og Østerbro siden 2007. Skriver blandt andet om politik, byudvikling, trafik, kultur og navne.

Ud af singleland: Kørekort til kærligheden

Juliane Maries Vej – mellem Rigshospitalet og Amorparken