Hvorfor er der ingen lokal indflydelse, når der skal vælges mellem forslagene til en helhedsplan for Toftegårds Plads?, spørger Kirsten Henriksen. Arkivfoto: Benedicte Lorenzen

Like 👍

Debat: Borgerinddragelse i planlægningen af Toftegårds Plads

…Debat

AF Kirsten Henriksen

Solskrænten 35, Valby

Indflydelse: Jeg har været medlem af Valby Lokaludvalg i et års tid, og jeg har været meget imponeret over, hvordan der hele tiden er stor vægt på bedre borgerinddragelse i Københavns Kommune. Man spørger, hvordan borgerne kan få mere indflydelse på indretningen af byen. Senest har der været holdt en konference om ’Den mangfoldige borgerinddragelse’.

Det er en god ide og dejligt, at man på Rådhuset tænker over spørgsmålet. Men hvordan går det med at inddrage borgerne?

I Valby oplever vi nu, at der er bevilget penge til opførelse af et nyt bibliotek på Toftegårds Plads. Det er sket efter lang tids debat med Valbys borgere på foranledning af Lokaludvalget. Inden man skal til at planlægge selve biblioteket, skal der udarbejdes en såkaldt helhedsplan for hele pladsen. Forvaltningen vil indbyde to arkitektfirmaer til at komme med forslag til planen.

Men. Til at bedømme de indkomne forslag er der nedsat et udvalg, der udelukkende består af embedsmænd fra den centrale forvaltning. Hverken Lokaludvalget eller andre repræsentanter for de lokale borgere har fået en plads. Efter indsigelse har Lokaludvalget fået en plads i en følgegruppe, men ingen direkte indflydelse. Det er højst besynderligt. Det drejer sig om den største kulturinvestering i Valby i mange år. En sag, der har meget stor betydning for hele bydelens udvikling. Men her synes overborgmesterens forvaltning åbenbart ikke, at der er brug for lokal inddragelse.

Det er så meget mere mærkeligt, fordi vi tidligere har oplevet at blive inddraget væsentligt mere i et mindre projekt. Ved arkitektkonkurrencen om nærgenbrugsstationen på Herman Bangs Plads blev der i dommerkomiteen afsat tre pladser til lokale interesser: til områdefornyelsen, til lokaludvalget og til en lokal naboandelsforening. Men i denne meget større sag om planlægning af Toftegårds Plads, som kan blive kernen i det udbyggede Valby og derfor har interesse for alle Valbys borgere, ønsker man i økonomiforvaltningen tilsyneladende helst ikke at inddrage borgerne.

Det er i sig selv kritisabelt, fordi det giver mindre kvalitet i planlægningen, hvis man ikke lytter til lokale erfaringer og ønsker. Desuden er det demokratisk problematisk, at forvaltningen holder borgerne uden for så store beslutninger, og endelig kaster det et lidt komisk skær over de mange kræfter, der bruges på debatten om bedre borgerinddragelse.

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Frank Schmidt Pedersen

Om journalisten Frank Schmidt Pedersen

Freelance journalist på Hovedstadens Mediehus med fokus på Valby/Kgs Enghave og Nørrebro/Nordvest.

Bliv havfrue for en dag og indtag svømmehallen

Ud af singleland: Kørekort til kærligheden