Højtlæsning for Café Klares kvinder

HISTORIER. På Café Klare i Lyrskovgade har de netop lanceret et nyt tilbud til brugerne. Med ‘guidet fælleslæsning’ har kvinderne fået en ny adgang til litteratur.

HØJTLÆSNING: En læselampe øverst i en af køjesengene er stadig tændt, selvom solen for længst har overtaget dens funktion.

Gennem det åbne vindue kan man høre byen. En lastbil, der gasser op i krydset ved Enghavevej og Lyrskovgade. En ringeklokke fra en cykel. Mågerne på taget overfor, kan man ikke høre. Men de siger sikkert noget.

FÅ ARTIKLEN LÆST HØJT HER:

Foruden køjesengene står der et kvadratisk bord med fire stole. Den unge kvinde ved bordet har trukket hætten på sin dynejakke helt op om ørene. Hun sidder foroverbøjet og kigger ned på bordet. Der ligger en tekst af Helle Helle.

Det er ikke bare praktisk

Anja Brygmann læser højt. Hendes stemme er blød og rolig. Hun læser langsomt. Tydeligt. Ser op på de andre om bordet. Fortsætter med teksten.

Hun er bibliotekar på Sydhavnens Bibliotek og det er tiende gang, hun læser højt på nathergberget for udsatte kvinder, Café Klare. Her er der mange praktiske tilbud. Men ikke mange som det her.

Det er litteraturformidling til en gruppe, der ofte har kæmpet med enten hjemløshed, sindslidelser, stofmisbrug, prostitution eller kombinationen af det hele.

Ae Lundsgaard er relationsmedarbejder og efter i dag skal hun overtage højtlæsningen efter Anja Brygmann. Hun har været med på sidelinjen de sidste fem gange og får nu et kursus i guidet fælleslæsning og litteraturformidling, så hun kan stå i spidsen for tilbuddet.

»Det har nogle gange været meget intenst fordi brugerne kan relatere til teksterne og deres eget liv. Det får dem nogle gange til at tænke over og tale om tingene i dagevis,« fortæller hun.

Lille Blomst læste med

Lille Blomst taler med norsk dialekt. Hun har en lille blomst bag øret og hun nikker genkendene til fortællingen om to kvinder, der mødes på molen og taler om livet. Historien handler om børn og om omsorg.

Lille Blomst fortæller, at hun havde et sammenbrud sidst i 1990’erne. Derefter blev hendes børn anbragt. Siden har livet været turbulent. Narkotika, buddhisme, fastspændte dage på psykiatrisk afdeling, flugt og uro.

Hun nyder oplæsningen, eller fælleslæsningen. Og sammen med Ea og Anja diskuterer de tematikkerne. Et digt af Tove Ditlevsen skal de også høre. Det er smukt. Det handler velsignelsen og forbandelsen i, at ingen kan lukkes ind i vores inderste. Her bor kun vi selv.

Gennem højtlæsning er man sammen. Og konceptet bliver også brugt til unge med læsevanskeligheder, voksne, der gerne vil have en ny dimension på læseoplevelsen eller ældre, der har svært ved selv at læse større værker.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

På slottet: Anerkendt kunstner maler soldater i krig

Kedelhallen: Kom til møde om Hospitalsgrunden