Lærketræet hos Jeanne Jensen, efter nogen fældede det i 2017. Privatfoto.

Hærværk: Haveejere i HF Strandbo får fældet deres træer

SKAMFERING. Nogen har i 2017 og nu igen i februar savet træer ned i Haveforeningen Strandbo. I 2017 så et vidne, at en mand savede et af Strandbos træer ned på Amager Strandvej. Københavns Politi efterforsker et par af sagerne.

AMAGER STRAND: I 2017 blev stammerne på et firestammet birketræ og et lærketræ savet halvt igennem i Jeanne Jensens have i Haveforeningen Strandbo, der ligger tæt ved Amager Strand, mellem Italiensvej og Kastrup Fort.

Jeanne Jensen fik i februar i år fældet sit æbletræ. Efter fældningerne i 2017 var det reelt det sidste træ i hendes have i Strandbo. Privatfoto

»Vi fandt først ud af det, da det havde blæst om natten og et par af stammerne var væltet. Den ene stamme måtte vi selv vælte, og vi havde lige haft besøg af vores børnebørn – det kunne have slået dem ihjel,« siger Jeanne Jensen.

Hun meldte hærværket til politiet og fandt siden ud af, at hendes nabo i haveforeningen havde fået savet et træ af arten Abeskræk ned. Også dette hærværk blev meldt til politiet.

Et vidne så det ske

Omtrent på samme tid så et vidne en mand – en villaejer fra nærområdet – der i selskab af en anden mand var i gang med at beskære et træ på Amager Strandvej kraftigt. Et andet træ tæt ved blev fældet helt.

Træerne her tilhører Haveforeningen Strandbo, og John Bergqvist, som også har have i Strandbo og dengang sad i foreningens bestyrelse, meldte episoden til politiet på foreningens vegne.

»Vi var nødt til at studse de andre træer, og derfor har Strandbo også et erstatningskrav på 18.000 kroner,« fortæller John Bergqvist.

Vidnet til episoden blev siden kontaktet af politiet og afhørt i sagen. Vidnet har ikke ønsket at medvirke i artiklen.

Igen hærværk i februar

Omkring 14. februar i år har der igen været hærværk hos Jeanne Jensen. Hun bor ikke i haveforeningshuset i vintermånederne, så det er svært at fastslå en præcis dato for hærværket. Denne gang gik det ud over hendes æbletræ.

Et træ på strandsiden af Amager Strandvej er blevet fældet i februar i år. Træerne på strandsiden tilhører Københavns Kommune. Privatfoto

Også denne gang har hun meldt det til politiet, men fordi der ikke er vidner, vil de ikke gøre mere ved sagen.

Der er ligeledes i februar fældet et træ på Amager Strandvej på strandsiden. Træerne her tilhører Københavns Kommune.

Og så har der været hærværk hos Jeanne Jensens anden nabo, Jesper Bergqvist. Træstammer er her savet halvt igennem, ligesom hos Jeanne Jensen i 2017.

»Der er blevet fældet et valnøddetræ, som har en kæmpe affektionsværdi for min familie. Min mor og hendes mand plejede at sidde i skyggen af det træ. Hun havde haven før mig, men døde så sidste år,« fortæller Jesper Bergqvist.

Han er nevø til John Bergqvist, som opdagede det nye hærværk i nevøens have.

Jesper Bergqvist mistænker, at det er samme gerningsmand, som står bag hærværket – der er bare ingen vidner.

»Jeg har anmeldt det til politiet som groft hærværk. Det der gør mig allermest harm er, at man bare kan komme og smadre folks ejendom og endda levende ting, som ikke bare lige sådan kan genskabes. Det er gode minder, der bare er blevet revet væk,« siger Jesper Bergqvist.

Jesper Bergqvists valnøddetræ, hvor en stamme er væltet, og den anden er savet halvt igennem. Træet havde stor affektionsværdi for familien. Privatfoto

Nu til juridisk vurdering

Københavns Politi bekræfter, at de har modtaget flere anmeldelser af hærværk mod træer i området, både i 2017 og i februar i år. Politiet skriver følgende til Amager Bladet:

»Københavns Politi bekræfter, at der er modtaget en række anmeldelser om hærværk på træer. I nogle af sagerne har det ikke været muligt at finde de nødvendige beviser, og de er derfor blevet henlagt. En sag fra februar afventer nærmere undersøgelse. En anden sag er blevet efterforsket og ligger på nuværende tidspunkt til juridisk vurdering i forhold til, om der skal rejses tiltale i sagen.«

Det er efterforskningen af fældningen af træet ved Amager Strandvej, hvor der var et vidne, som nu ligger til juridisk vurdering.

Det vil sige, at juridisk advokatur vurderer, om sagen kan føre til domfældelse. Hvis det er vurderingen, kommer sagen for byretten. Politiet kan endnu ikke sætte et tidspunkt for, hvornår det kan ske.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Efter 3.713 dage på posten: Tilfreds borgmester takkede af

Frank Jensen vil have 12.000 nye ungdomsboliger