Nogle af de første cyklister på den nye plads tirsdag over middag. Foto: Tariq Mikkel Khan, Ritzau Scanpix.
in ,

Like 👍

Rådhuspladsen: Fra øjebæ til grøn lund

ÅBNING. Rådhuspladsens gamle busterminal – den såkaldte »øjebæ« – er nu erstattet af 49 nyplantede træer. Det nye hjørne af pladsen med cykelsti blev i dag indviet af to københavnske borgmestre.

RÅDHUSPLADSEN: I syv år har københavnerne måttet undvære halvdelen af en af byens mest centrale og historiske pladser. Men i dag genopstod et hjørne af Rådhuspladsen i en ny og grønnere udgave, da cykelsti og en lille lund med 49 nyplantede træer blev indviet lige der, hvor den meget udskældte HT-terminal – den såkaldte ’øjebæ’ – lå indtil 2010.

Når Cityringen åbner senere på året, vil 17 underjordiske stationer forbinde Østerbro, Nørrebro, Frederiksberg, Vesterbro og Indre By. Men også over jorden vil hovedstadens nye metrolinje have skabt forandringer, når stationspladserne åbner med ny beplantning og belægning, bænke, springvand og andre – forhåbentlig – forskønnelser.

Grønnere metropladser

På Rådhuspladsen blev cykelstien i dag indviet, og cyklisterne kunne for første gang ræse igennem den grønne lund af 49 nyplantede løvtræer, der erstatter busholdepladsen for enden af Rådhuspladsen. Her vil byens cyklister nu blive ført ad en bred, dobbeltrettet cykelsti, der snor sig tværs over pladsen nær hovedindgangen til den kommende metrostation.

Det så sådan ud:

RådhuspladsenNytTorv 20190319 135728

Ny byskov på Rådhuspladsen, 19. marts 2019. Video: Jacob Schneider.

»Vi er mange, der har glædet os til at få byen tilbage efter flere års metrobyggeri. Når Cityringen åbner, vil den binde byen sammen på en helt ny måde og gøre det endnu nemmere at lade bilen stå.

Samtidig får vi genskabt byens mange fine og historiske pladser, der har været gemt væk bag

Overborgmesteren vælter hegnet – i stedet for at klippe en snor. Foto: Jacob Schneider.

byggepladshegn,« siger Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), der sammen med teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager (EL) stod for indvielsen af den nye cykelsti.

Kommunen har besluttet, at de nye metropladser skal genskabes stort set som før, metrobyggeriet gik i gang. Flere steder har kommunerne imidlertid besluttet at plante flere træer eller på anden måde forbedre de 17 stationspladser, så de åbner med nye og grønnere arealer.

»Det er en stor fornøjelse at kunne give Rådhuspladsen tilbage til københavnerne med et langt grønnere udtryk, end det var tilfældet inden etableringen af Cityringen. Busholdepladsen er nu fortid og er blevet erstattet af et lille, grønt åndehul helt centralt i byen med næsten tre gange så mange træer som tidligere.

Også andre steder i byen vil byrummene tage sig anderledes ud end før. Det gælder blandt andet Skjolds Plads og København H, hvor de tidligere veje er blevet sløjfet til fordel for nye bilfri og grønne pladser, som københavnere og turister kan nyde godt af,« siger Hedeager.

De nyplantede træer på Rådhuspladsen er robinie, spidsløn, japansk røn, vandgran og rød hestekastanje. Ud over træerne og de klassiske københavnerbænke vil Rådhuspladsen blive udstyret med trapper og elevatorer ned til den kommende metro.

Nedgangen til stationen bliver placeret for enden af Strøget, og der bliver også en mindre trappe ud mod H.C. Andersens Boulevard.

Frem til åbningen af Cityringen vil der stadig være byggeri på dele af Rådhuspladsen.

Den gamle cykel- og busbane mod Rådhuspladsen 4 bliver også snart en del af den nye plads med brosten og hyggebænke.

Rådhuspladsen station

Når Cityringen (linje M3) åbner, vil Rådhuspladsen få 14.000 daglige passagerer i et gennemsnitligt hverdagsdøgn. Rejsetiden mellem Rådhuspladsen og Marmorkirken bliver for eksempel reduceret fra 23 til fem minutter. Frederiksberg Allé vil være blot fire minutter væk, og Trianglen kan nås på syv minutter.

Se mere: m.dk

Illustration: Metroselskabet.
SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Jacob Schneider

Om journalisten Jacob Schneider

Journalist på Amager Bladet og City Avisen. Lokalområdet særligt omkring Amagerbro og Sundbyerne har været en del af mit liv gennem snart 25 år på godt og ondt. Jeg går op i menneskers historier inden for kultur, sport, trafik, politik - og alle de andre ting, der påvirker folks liv og levned. Mail: jape@minby.dk. Tlf.: 26169647.

Folketinget ophæver fredninger af Stejlepladsen og Lærkesletten

En verden af design-variation er retur