Knud Erik Hansen sang for i koret, der prøvede at vække naturvennerne til dåd i Folketinget. Men et flertal stemte alligevel affredningsloven igennem. Foto: Martin Sørensen

Sur 😠 Ked 😭 Like 👍

Folketinget ophæver fredninger af Stejlepladsen og Lærkesletten

Fredningsalliancen prøvede til det sidste at påvirke politikerne i Folktinget og havde indkaldt Bellahøjmarkens Venner, Amager Fælleds Venner og Fiskerhavnens Venner til en næsten stille demonstration.

FRED: »Bevar naturen, bevar fredninger,« gjaldede råbene fra en lille flok entusiastiske naturvenner anført af Knud Erik Hansen, næstformand for Danmark Naturfredningsforening København. De havde taget opstilling i Rigsdagsgården i håb om at kunne påvirke politikerne inde på Christiansborg, der havde affredningen af Stejlepladsen, Lærkesletten og Bellahøjmarken på dagsordenen.

»Kampen er ikke slut, der er jo ikke bygget endnu. Og vi mener stadig, at der huller i forudsætningerne bag loven. Det vil vi i hvert fald grave videre i og bruge efter et valg,« fortalte Knud Erik Hansen mellem råbene.

Fri for trailerpark

Bellahøjmarkens Venner råbte flittigt med i selskabet. Loven giver plads til udvidelse af de campingfaciliteter, der allerede eksisterer på det fredede område, som erstatning for planerne på Lærkesletten

»Vi vil gerne bevare marken som en fælled, så vi kæmper videre,« sagde Henrik Nielsen, »lokaludvalgene har gjort meget for at gøre området mere attraktivt. Loven vil give plads til måske en trailerpark, og 4.000 kvadratmeter bebyggelse.«

Fiskerhavnens Venner vil også fortsat kæmpe for Stejlepladsen i Sydhavnen.

»Loven fjerner fredningerne, men vi vil fortsat kæmpe for, at der slet ikke bliver bygget på Stejlepladsen,« sagde Jan Mathisen.

Tilbage til start

Amager Fælleds Venner troede egentlig, at de havde sejret, da politikerne valgte at frede Strandengen, men affredningen af Lærkesletten slår kampen tilbage til start.

»Slutspillet er gået i nul, og vi er klar til at tage endnu tre års kamp. Så er der kommunalvalg igen. Naturen på Strandengen spreder sig ind over Lærkesletten, så de hænger sammen. Det er vildt, at de folkevalgte sælger fredninger,« siger Frej Schmedes.

Lov vedtaget

Det spinkle håb om at lovgiverne skulle ændre mening i sidste øjeblik brast kl. 13.06, da Folketinget vedtog lovforslaget med kun 14 stemmer imod.

Affredningen er nødvendig hvis By&Havn skal kunne byudvikle på områderne som kommunens betaling af sin Metro-gæld på 1,9 milliarder kroner. Men der er en anden løsning, som flere af deltagerne i dagens demonstration pegede på.

»Hvis det endelig skal være, så kan København betale sig ud af aftalen. Så bliver der ikke bygget nye boliger lige her, men jeg tror også at der bliver bygget nok i øvrigt,« siger Knud Erik Hansen.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Frank Schmidt Pedersen

Om journalisten Frank Schmidt Pedersen

Freelance journalist på Hovedstadens Mediehus med fokus på Valby/Kgs Enghave og Nørrebro/Nordvest.

Dragør Revyen genopstår til efteråret

Rådhuspladsen: Fra øjebæ til grøn lund