Tommy Raabo Lund, direktør i Hav i hans butik i Torvehallerne. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
in ,

Like 👍

Nordens kaviar hitter: To gode opskrifter med stenbiderrogn

Februar, marts og april er højsæson for stenbiderrogn, der også går under betegnelsen ‘Nordens kaviar’.

I fiskeforretningen HAV i Torvehallerne oplever man den store efterspørgsel på stenbiderrogn. Salget af rognen slår alle rekorder i øjeblikket, fortæller Tommy Raabo Fischer fra HAV.

Rognen er elsket af mange, og den klassiske kombination blinis, cremefraiche, rødløg og stenbiderrogn kender mange. Stenbiderrogn er i sæson fra nu til april og der findes mange anvendelsesmuligheder.

Stenbideren – det er kvabsoen man får rognen fra – lever hovedsageligt i havet omkring Grønland og i det nordlige Atlanterhav, men netop nu, i disse måneder, svømmer den til de danske farvande for at gyde.

Sammen med HAV og kokblog.dk bringer vi her et par gode opskrifter med stenbiderrogn. Opskrifter og billeder er af Christopher Bent Lindbo Hennings.

Stenbiderrogn på boghvedeblinis med fed creme fraiche, rødløg og dild (til to personer)

  • Så meget stenbiderrogn som du kan få fingrene i
  • Rødløg
  • crème frâiche, 38-50 %
  • dild
  • 150 g. boghvedemel
  • 150 g. hvedemel
  • 1 tsk. bagepulver
  • 1 tsk. honning
  • 2 dl. tykmælk eller yoghurt
  • 1 dl. vand
  • 3 (delt op i hvider og blommer)
  • 2 spsk. smeltet smør
  • Citron, salt og peber

Hvedemel, boghvedemel og bagepulver blandes i en skål. Herefter røres vand, tykmælk, æggeblommer og honning ind i dejen, og dejen blandes grundigt med en gaffel eller piskeris. Sæt dejen til side i en times tid på køkkenbordet eller længere tid i køleskabet.

Pisk æggehviderne helt stive med en håndmixer. Det smeltede smør og de stive æggehvider vendes ind i dejen. Hvis du pisker for hårdt, risikerer du at slå luften ud af æggehviderne, så pas på at du ikke giver den for meget gas.

På en stor teflonpande bages de små blinis nu i smør. Herefter kan de holdes lune i ovnen i sølvpapir, men lav dem ikke i for god tid, da de er sjovest som nybagte.

Server blinis med stenbiderrogn, en god og fuldfed crème frâiche, fintsnittet rødløg, dild, citron og salt og peber.

Danske asparges med stenbiderrogn, rygeost, avocadocreme, ærter, dild og purløg (til to personer)

  • Så meget stenbiderrogn som du kan få fingrene i
  • 1 bundt danske grønne asparges
  • 1 håndfuld friske grønne ærter
  • 3 spsk. rygeost
  • 4 spsk. crème frâiche
  • 1 avocado
  • 1 spsk. dijonsennep
  • Purløg
  • Dild
  • Salt, peber og citron

3 spsk. rygeost blandes med 2 spsk. crème frâiche og smages til med salt, peber og citronsaft. Avocadoen pilles og moses med en gaffel med 2 spsk. crème frâiche og smages til med rigelig salt, peber, citron og en spsk. dijonsennep

Det allernederste af de grønne asparges snittes fra, og aspargesene halveres på langs med en skarp kniv. Herefter blancheres de i 1 minut i kogende vand, hvorefter de kommes i isvand, så aspargesene ikke mister den grønne farve.

Anret de lækre asparges med rigelige mængder stenbiderrogn, rygeostecreme, avocadocreme sammen med dild og purløg. Server med en skive citron, salt og friskkværnet peber.

Se flere opskrifter på kokblog.dk

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Budskab fra klimastrejken: “Ta’ jer sammen voksne”

Hæder til projektet om Vester Remisepark