Eftermiddagen byder på hygge, nærvær, kaffe og kage. Foto: Martin Sørensen

Allégade: Søstersanatoriet er en bid af himlen

FOR DEMENTE. Sygeplejerske May Bjerre Eiby har åbnet Søstersanatoriet på Allégade 8 F, hvor hun har åbnet et privat tilbud til demente og pårørende, der tilbyder nærvær og menneskelig varme med fokus på den demente hele dagen.

ALLÈGADE: »Det er så skønt at komme en tur i varmtvandsbassinet,« lyder det fra Inger, mens hun smiler til sygeplejerske May Bjerre Eiby og hviler armene på kanten af bassinet.

Det er ikke sådan lige til hverken at høre eller se, at Inger er ramt af demens, som er årsagen til, at hun en gang om ugen kommer i Søstersanatoriet for at blive forkælet fra morgen til aften.

Stedet er en lille bid af himmeriget for demente og pårørende, som er startet op af sygeplejerske May Bjerre Eiby på Allégade.

»Jeg bor på Frederiksberg, så jeg har kun tre minutter på arbejde. Vi havde kigget mange steder, men da jeg kom ind i rummet her, så føltes det helt rigtigt. Her er et stort rum, et sparum og en vagtstue, men vi har også et stor terrasse,« fortæller hun.

Du skal ind gennem havelågen på Allégade 8F op ad havegangen og ind gennem porten for at finde Søstersanatoriet, der åbnede i januar.

Inde i baghuset bliver du modtaget af smilende ansigter, der byder velkommen, mens det er noget svært at holde øjnene fra de smukke loftsbjælker og lysindfaldet som vælter ind gennem vinduerne.

Masser af hyggestunder

Rundt om kaffebordet sidder Inger, Grethe og Merete, som er ramt af demens, i selskab med Camilla, der er Grethes datter, og Dorthe og May, som arbejder på Søstersanatoriet.

May Bjerre Eiby har travlt med at skære æbletærten for, der hurtigt ryger over på tallerkerne for at blive dækket af creme, og så skal der drikkes kaffe og hygges.

May Bjerre Eiby driver i dag allerede et lille plejehjem for demente, men da ventelisten er alenlang, valgte hun at åbne Søstersanatoriet på Frederiksberg for at kunne tilbyde demente og pårørende et velfortjent pusterum med fokus på den demente.

»Brugerne kommer kl. 9 og tager afsted igen kl. 20, men så er de også godt trætte. Det ligner ikke et dagcenter, men ikke kun på grund af kondition og balancetræning, men også på grund af individuelt målrettet træning, massagebehandlinger og søvn som en del af behandlingen. Søvn er underkendt rundt omkring, men særligt vigtigt for mennesker med parkinson og demens,« fortæller May, der også tager de demente med på gåture og træner i varmtvandsbassinet.

I den ene ende af det store rum står fire senge, her kan den demente få ansigtsbehandling, aromaterapi, manicure og en god lang lur.

»Vi tilbyder noget for den demente, som man ikke får på andre plejehjem. Men her er brugerbetaling, da man ikke vil investere i disse mennesker. Jeg har det godt med, de mennesker der kommer her og det er store ting, men jeg er ikke så optaget af den store samfundstanke, når jeg står i den direkte sygepleje med den enkelte på sanatoriet,« fortæller May og henviser til egenbetaling på 2.000 kroner om dagen for at komme i Søstersanatoriet.

Det kan måske lyde af mange penge, men for de der kommer her, er det ikke pengene som er i fokus, men derimod nærvær, varme og menneskelig kontakt.

Min mor er glad

Camilla har valgt at hendes mor, Merete, skal komme i Søstersanatoriet to dage om ugen. Så de tager gerne turen fra Hørsholm til Frederiksberg.

»Drømmen var at komme på Dagmarsminde, men så hørte vi om stedet her. Vi kommer her for at give Merete nogle gode minder. Min mor bor på plejehjem, men der er ressourcerne så få. May kan tilbyde omsorg, nærvær og samhørighed. Min mor nyder at komme her,« fortæller hun og kigger på Merete, der har travlt med at spise kage.

Hvordan har I råd til at komme to gange om ugen?

»Merete har en opsparing, som hun skulle have brugt på en pensionistbolig, men så kom hun på plejehjem, så vi synes, at hun skal forkæle sig selv. Det er måske mange penge, men vi får meget for pengene, tre måltider mad og behandling,« forklarer Camilla og kigger på sin mor.

Camilla vil gerne anbefale Søstersanatoriet til andre. Her er malerierne på væggene præget af natur, her er faste rammer, hjertevarme og 100 % fokus på den demente.

»Min mor giver udtryk for, at hun er glad for at komme her, det er det vigtigste,« smiler Camilla.

Åbent hus

Inger bor på et plejecenter på Frederiksberg og glæder sig til en gang om ugen at komme til Søstersanatoriet.

Hun smiler hjerteligt og fortæller om sit liv på Frederiksberg, hvor hun har boet i mange år.

»Jeg er glad for at komme her, vi sidder og hygger. I dag har vi lavet en masse gymnastik og jeg har været i vandbassinet,« fortæller Inger, der godt ved, at hun har svært ved at huske f.eks. navne og det irriterer hende, men så hjælper May med at finde ordene.

May fortæller, at lige nu er her fem demente borgere, men på sigt vil der være plads til otte patienter om dagen.

Søstersanatoriet er et tilbud for folk med pengepungen i orden, men det kan der laves om på, hvis politikerne vil være med.

»Jeg håber også, at nogle politikere vil komme på besøg, da vi gerne vil have et samarbejde, det er vi åbne overfor,« fortæller hun.

24.marts kl. 16-18 er der åbent hus i Søstersanatoriet på Allégade 8F, hvor man er velkommen til at komme på besøg for at kigge på omgivelserne. Der er gratis adgang.

 

Efter redaktionens deadline sov Inger stille ind. Artikel og foto er bragt efter samråd med Ingers pårørende.

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Læsefest for alle børn i København

Tillidsfolk advarer:Arbejdsløse udfører naturpleje på bekostning af kommunens folk