Mogens og Birgit foran butikken. Foto: Anders Bentzon.

50 år på fredag: Støvsugerkongen af Holmbladsgade

JUBILÆUM. På fredag har Amager Nilfisk 50 års jubilæum. Mogens Broch og hans kone Birgit har haft butikken i de 35.

HOLMBLADSGADE: 15. marts 1969 åbnede Amager Nilfisk på Holmbladsgade 48. Den karakteristiske metalkolbe, der suger nullermændene ud af de danske stuer, var et hit, og her langede hr. Friis adskillige af slagsen over disken allerede for 50 år siden.

Sådan er det stadig i dag. Under mottoet ’går støvsugeren amok, så ring til Broch’ har Mogens Broch og hans kone Birgit drevet butikken i 35 år.

Støvsugerbande

»Jeg har jo altid lavet støvsugere – siden jeg var ni år gammel, da min far havde forretning inde på Vesterbro. Han holdt ovre ved skolen og tog mig ind i bilen, når jeg havde fri – og så var det bare på arbejde. Sådan var det jo dengang, ikke noget med 12-13 eller 15 år. Vil du have lommepenge, så er det ud og lave noget,« husker Mogens, hvis far startede som dørsælger for Nilfisk – det blev forbudt i 1969, og så hjalp støvsugerproducenten deres sælgere med at åbne egne forretninger.

Der var en enkelt afstikker til postcentralen ved Hovedbanegården i syv år, da Mogens blev træt af

Foto: Jacob Schneider.

familiens støvsugerdynasti – Mogens’ to brødre har også fået egne butikker.

»Da jeg var 24-25 år synes jeg, at jeg havde fået nok af støvsugere, så jeg ringede til posten og fik job samme dag.«

Men filtre og støvsugerposer trak igen, da Friis ringede og tilbød butikken.

»Det har altid været en god forretning. Og jeg kunne jo ikke andet. Jeg har altid godt kunnet lide at handle og give god service – det kræver det at køre sådan et sted. Vi kører gerne folks støvsuger hjem, demonstrerer den og tager den gamle med, hvis de vil have det. Vi giver gerne fem års garanti og et gratis serviceeftersyn om året. Du kan jo ikke gå i Elgiganten eller Bilka og få demonstreret en støvsuger,« siger Mogens.

Solgte 2.850 støvsugere

»I 1992 solgte jeg 2.850 støvsugere i den forretning her, men dengang var der jo ikke konkurrence fra nettet og de store kæder. Det er da lidt af en præstation, at vi stadig kan ligge på sådan et hjørne her – så det er vel ikke det hele, vi har gjort forkert… Jeg havde lige en kunde i går, som havde købt en støvsuger hernede for 40 år siden – hvis du køber en ordentlig en, så kan den godt holde så længe,« fortæller Mogens, som har sponsoreret Fremad Amagers ynglingehold i en årrække.

»Så kommer der sådan en tidligere fodboldspiller med sin mor og skal købe to støvsugere. Det er rart at se.«

Jubilæet på fredag bliver stille og roligt. Der er et glas til de kunder og sælgere, som kigger forbi og et par konkurrencer på Facebook, hvor man kan vinde en ny støvsuger.

Se mere: www.facebook.com/AmagerNilfisk

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Jacob Schneider

Om journalisten Jacob Schneider

Journalist på Amager Bladet og City Avisen. Lokalområdet særligt omkring Amagerbro og Sundbyerne har været en del af mit liv gennem snart 25 år på godt og ondt. Jeg går op i menneskers historier inden for kultur, sport, trafik, politik - og alle de andre ting, der påvirker folks liv og levned. Mail: jape@minby.dk. Tlf.: 26169647.

Elbildag på Frederiksberg Rådhusplads

Bosse, Berner og Jordforbindelsen