Ked 😭 Elsker 😍 Like 👍

Han slår døden lidt ihjel

MUSIK. Da hans datter Fiona døde som 16-årig, vidste Kenneth Thordal, der var noget musik, som skulle ud. Men han var magtesløs. Et år senere udgav han singlen “Vi slår døden lidt ihjel”. Nu er resten af albummet ude. Og det vil dig noget.

INDERLIGT: »Det er ikke fordi, jeg går rundt og græder hele tiden. Men inden Fiona døde, gjorde jeg aldrig. Nu gør jeg det nogle gange.«

Kenneth Thordal er 53 år. Han dyrker yoga, bor på Vesterbro og har lige udgivet sit sjette album i eget navn. Hans datter Fiona døde i 2017.

Kenneth Thordal vinyldebuterede allerede i 1986 og dengang var det med punk-bandet Stalin Staccato. Op gennem 1990’erne hed bandet ’Nude’. Spillede et væld af koncerter i Danmark og i udlandet, og han skrev musikken. Teksten var altid engelsk.

»Men jeg blev mere og mere træt af at skrive musik. Det var bare ikke sjovt længere. Jeg blev også mere og mere deprimeret over, at det ikke var min karriere. Det blev ligesom ikke til det, jeg havde håbet på. Så jeg holdt op,« siger han.

I mellemtiden var han desuden blevet far og begyndt at oversætte film og tv-programmer. Blandt andet har han oversat Eminems 8-Mile, South Park og Rocky Horror Picture Show.

»Jeg var blevet far, jeg var begyndt at tjene penge og var røget ind i sådan et voksenliv. Så var der en dag nogen, der foreslog, at jeg skrev på dansk. Det prøvede jeg. Og det blev sjovt igen,« siger han.

En uløselig opgave

Kenneth Thordal boede på Nordre Frihavnsgade på Østerbro og hans datter Sophia havde fået en lillesøster, Fiona. Få år senere udgav han et album på dansk i sit eget navn.
De dansksprogede plader kom på stribe i 2003, 2005, 2007, 2009 og 2011 og han blev en regulær anmelderdarling med den ene pris-nominering efter den anden.

Alligevel stoppede han igen med at lave plader.

»På det tidspunkt havde jeg egentlig ikke troet, at jeg skulle lave flere plader. Jeg elsker at lave musik. Men jeg fik en følelse af, at jeg lagde enormt meget arbejde i det, og der var alligevel ikke nogen, der hørte det.«

Samtidig havde han arbejde på blandt andet det Kongelige Teater, hvor opgaven var klar: Skriv et stykke musik, der flytter handlingen herfra og dertil. En dejlig konkret opgave.

»Når jeg skrev mine egne sange ville jeg gerne løse verdens fattigdomsproblemer, diskutere guds eksistens og undersøge om der er en mening med livet. Alt imens der også var lidt fest og bajere i det. Og det er faktisk ret meget at arbejde ind i en sang. På et eller andet plan er det uløseligt, og man vil hele tiden gerne gøre det bedre og bedre. Til sidst gad jeg ikke lave plader mere.«

Den sidste tid med Fiona

Nu er der alligevel en ny plade på gaden med Kenneth Thordals navn på. Den er storladen og storslået. Fuldstændig hjerteskærende, bekræftende og varm. Den handler om at være menneske, om at miste, om at sørge og om at mindes. Og så handler den naturligvis også om Fiona, der efter halvandet års sygdom med kræft i hjernen måtte sige farvel til livet.

Hendes far fortæller, at hun havde det relativt godt. Hun nåede blandt andet at få sin første kæreste. En uge før hun blev indlagt for sidste gang, spillede hun koncert i Kongens Have med sit skoleband. Hun spillede guitar og selvom hun ikke rigtigt kunne mærke sine fingre til sidst, så kunne hun stadig spille.

Vi slår døden lidt ihjel

»Det er jo ikke fordi albummet kun handler om Fiona eller om sorg. Men på et eller andet plan, er det lavet på en klangbund af hende. Af fraværet af hende, af tilstedeværelsen af hende, af hendes liv.«

Til at begynde med troede han, at der kun skulle være det ene nummer, ’Vi slår døden lidt ihjel’. Det handler om Fiona og om, at vi ved at mindes de døde, kan slå døden lidt ihjel.

»Da Fiona døde i sommeren 2017 var noget af det første, jeg tænkte, hvordan jeg skulle bearbejde det kunstnerisk. Det lyder kynisk, og selvfølgelig tænkte jeg alle mulige andre ting i forbindelse med min datters død. Men tanken dukkede hurtigt op: »Det bliver umuligt at omdanne det her til noget. Men det bliver endnu mere umuligt at lade være.«

Han begyndte at skrive småting i en notesbog det næste års tid. Han satte sig på Enghave Plads, og han måtte tvinge sig selv til at skrive. Hvad som helst. Bare for at holde sig i gang.

»Det tog mig et år, at nå frem til, at jeg kunne skrive den første sang. Det var vildt at nå dertil. For man kan jo ingenting, når man mister et barn. Man er fuldstændig magtesløs.«

Men det, Kenneth Thordal kan, er at skrive sange. Så det gjorde han. Han havde også lyst til det, og efter et års kamp med blokken havde han den første sang.

 

Alt er ikke sort

Da den første single var ude i sommer, troede han, det var det. Men han kunne mærke, at der var mere på vej. Så han fortsatte.

»Jeg havde håbet at lave et album som var meget melankolsk, meget afdæmpet og meget sort, hvor man kunne være i en bestemt stemning. Men på en eller anden måde ville det det anderledes,« siger han og fortsætter:

»Men måske handler det også om, hvad sorg er. Jeg har for eksempel ikke lyst til at komme ud ad sorgen. Jeg vil gerne blive ved med at være i sorg. En sorg, jeg kan leve med, selvfølgelig. Men jeg vil gerne bevare Fiona. Hun er lige dér, ligesom på coveret,« siger han og peger på tatoveringen af et sort hjerte med en sol indeni, som pryder hans venstre arm og coveret på hans nye album.

»Man kan ikke selv bestemme over sine følelser, og derfor bliver det en intellektuel øvelse. Men den går ud på, at lade glæden over at hun har været i mit liv i 16 år fylde mere end sorgen over, at hun ikke er her mere. Og nej, det kan man ikke bare sige, og så er det sådan. Men man kan prøve.«

Albummet rummer meget andet end melankoli og sorg. Men det er naturligt for ham.

»Jeg vil gerne blive mindet om hende, og bevare sorgen. Det er også derfor, jeg har fået lavet tatoveringen. Men hvis man skal bevare sorgen, kan det jo ikke være sådan en sort klods, en sort monolit, for så kan man jo ikke være i det. Det er måske også en af grundene til, at albummet har flere farver end sort.«

Du ved døden kommer

Fredag 22. marts kl. 20 er der releasefest på H15 på Halmtorvet 15, hvor du kan høre Kenneth Thordals album live.

»Selvom der er meget mørke, er der meget andet i det. Der er også et stærkt forsøg på accept i det. Når man ved, at hun vil dø. Når hun ligger og bliver lam og blind til sidst. Så er der også en lettelse ved døden.«

 

 

Lad os drømme at du er her
Det en drømmeleg
Lad os lege at du går her
Lige ved siden af mig
Og du taler til mig i min fantasi
Danser fjollet med mig selvom alting er forbi
                              
“Vi slår døden lidt ihjel”.

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

René Mølskov

Om journalisten René Mølskov

Journalist med ansvar for Vesterbro Bladet. Jeg har en forkærlighed for lokale nyheder, politik og features. Jeg tror på, at Vesterbro Bladet kan gøre en stor forskel i bydelen. Kontakt mig altid gerne med tip om stort som småt.

Det gamle var lidt for gammeldags: Populært kulturhus får nyt navn

Verdensmesteren i pizzabagning kommer til byen