Leder og bestyrelsesformand på tagterrassen. Foto: Anders Bentzon.

Like 👍

Øens første krisecenter for voldsramte kvinder er åbnet

INDVIELSE. Amager har fået sit første krisecenter for voldsramte kvinder, Liva Shelter. Det blev indviet på kvindernes internationale kampdag i fredags.

HELE ØEN: Thit Jensen, Simone de Beauvoir, Rosa Parks, Birgit Petersson, Angela Davis, Rita Banerji, Malala Yousafzai.

Det er blot nogle af de kvindeforkæmpere, som har lagt navn til 20 værelser kvinder på LivaShelter – det første krisecenter for kvinder på Amager. Det tilbyder et midlertidigt hjem og sikkerhed til voldsramte kvinder og deres børn til og med 15 år.

Fredag åbnede centret officielt, og det var ikke en tilfældighed, at man havde valgt kvindernes internationale kampdag 8. marts til indvielsen, hvor både socialminister Mai Mercado (Kons.) og socialborgmester Mia Nyegaard (Rad.) var blandt gæsterne.

Bo- og behandlingstilbud

Her er værelser, som kan slås sammen, hvis en kvinde kommer med flere børn, toilet og bad for hver to værelser, alt er spritnyt med nyt inventar, der er fælles køkken og spisestue, tagterasse med drivhus, hyggestue med spil og bøger.

Liva er en forening mod skadevirkninger af prostitution, og i dagtilbuddet LivaRehab rehabiliteres

Centerleder Trine Hørdum Grünberger. Foto: Anders Bentzon.

mennesker med prostitutionsskader, incestoverlevere, mennesker der er gået i stå på grund af seksuelle overgreb, kønsrelateret vold og undertrykkelse, og som har komplekse sammensatte psykosociale udfordringer, der gør, at de er langt uden for arbejdsmarkedet.

Formålet er at tilbyde et tværfagligt behandlings- og rehabiliteringstilbud til udsatte mennesker, så de kan komme videre med værdighed. På øverste etage er der lækre værksteder, undervisningslokaler og på en opslagstavle ved indgangen kunne man se Livas koncept rammet ind i hjerter: »Liv, integritet, viden, arbejde og autonomi«.

Centerleder Trine Hørdum Grünberger og bestyrelsesformand Christen Sørensen tog imod og fortalte om det nye krisecenter:

»Vi, der har det godt, skylder at give noget igen, og hvis man kan være med til at hjælpe de kvinder, der kommer her, så er det en meget prisværdig opgave. Vi lægger meget vægt på at give dem kompetencer, så de har en reel mulighed for at komme ud af for eksempel prostitution,« fortæller bestyrelsesformanden, som er tidligere overvismand.

Toppen af isbjerget

Og behovet er desværre massivt, fortæller lederen:

»Statistikken taler sit tydelige sprog: På landsplan er cirka 38.000 kvinder årligt udsat for fysisk vold. Og omkring de 2.000 opsøger et krisecenter. Og så er der jo også nogle børn til stede, som på den ene og anden måde bliver delagtiggjort i det. Så vi ved jo alle sammen, at der mangler pladser i hovedstadsområdet. Vi fik rigtigt mange henvendelser, så snart den første plads var ledig, og nu er vi fuldt booket. Men vi har det princip, at vi aldrig afviser nogen – så henviser vi til et sted, hvor man får nogle andre muligheder.

Man kan godt bo på et krisecenter og stadig gå på arbejde eller uddannelse. Og hvis man ikke gør det, så laver vi aktiviteter og sætter noget i gang. Der er psykiatrisk konsultation, psykologbistand, socialpædagoger og -rådgivere, madhold, drivhus, 9. klasses-undervisning og en hel række ting. Der er et meget stærkt fællesskab, hvor man hjælper med at passe hinandens børn og støtter hinanden.

Vi arbejder ud fra et ‘empowerment’-princip om at styrke dine kompetencer. Næste gang, du står i en konflikt, kan det jo være overfor din nye nabo eller arbejdsgiver. Der er et fremtidsperspektiv i alt, hvad vi gør: Råd og vejledning, der passer til situationen, vi dømmer ingen og ser på, hvordan vi sammen kan få dig videre. Vi er ikke bare hjælpere, der hjælper, men hjælpere, der understøtter.

Vi arbejder sammen med andre krisecentre på at sætte fokus på voldens dynamik og den kompleksitet, der ligger i vold. Og at opsamle viden, så den kan forebygges. Der er mange former for vold. Fysisk og psykisk, som ofte hænger meget sammen, økonomisk eller materiel vold, digital vold. De fleste, som kommer her, har kæmpet i rigtigt lang tid med at bryde voldens spiral. Vi giver nogle redskaber til at se, hvilke dynamikker, man skal undgå.«

Ikke kun 8. marts-skåltaler

»Og det her sted er også bygget op omkring, at børnene får nogle gode rammer, så vi kan undgå, at de ligesom arver traumerne. Vi har børnepsykologer tilknyttet og vil meget gerne have pædagoger også,« supplerer Christen Sørensen.

Christen Sørensen. Foto: Anders Bentzon.

»Det er ikke tilfældigt, at vi åbner i dag. Der findes rigtigt mange initiativer den 8. marts. Mange er skåltaler, hvor jeg og mine bedste veninder kan gå til sådan en slags elitefeministarrangementer.

Her betoner vi solidariteten meget, meget højt – ikke mindst med dem, der er i udsatte positioner. Så det er med de briller, at vi markerer 8. marts her i huset i dag.

Og så er vi meget glade for vores frivillige hjælpere. Der er omkring 40, en del gode lokale kræfter fra Amager, som kommer fast i huset og hjælper med alt muligt,« slutter Trine Hørdum.

Livashelter har hemmelig adresse og er blevet gjort muligt gennem en stor, privat donation, fortæller initiativtager Flora Ghosh, som er direktør for LivaRehab:

»LivaShelter er blevet muligt takket være en generøs donation fra Annie og Otto Johs. Detlefs’ Fonde. Uden denne donation og den tilhørende rådgivning og opbakning kunne vi aldrig have søsat et så ambitiøst projekt. Vi er meget taknemlig for den tillid, fonden har vist os.«

Liva – gratis anonym rådgivning

Liva Rehab og Shelter tilbyder støtte til at komme videre eller få det bedre for mennesker med skadevirkninger fra prostitution, vold og overgreb.

Telefon 53 71 61 06 / mail social1@livarehab.dk

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Jacob Schneider

Om journalisten Jacob Schneider

Journalist på Amager Bladet og City Avisen. Lokalområdet særligt omkring Amagerbro og Sundbyerne har været en del af mit liv gennem snart 25 år på godt og ondt. Jeg går op i menneskers historier inden for kultur, sport, trafik, politik - og alle de andre ting, der påvirker folks liv og levned. Mail: jape@minby.dk. Tlf.: 26169647.

Frederiksberg vil være Danmarks førende elbilby – oppositionen kalder tallene uambitiøse

Fortolkning af Schuberts klaversonater