Knud og Birgit har været en del af Dag Hammarskjölds Allé siden 1971. Men fra 12. marts er der ikke længere en Frisør Hammer på alléen.
in ,

Ked 😭 Like 👍

Hammer forlader Hammarskjölds

FRISØR. Efter næsten 48 år stopper ægteparret Hammer med deres frisørsalon på Dag Hammarskjölds Allé. Birgit og Knud er blevet ved meget længere end pensionsalderen og har nydt at være en del af kvarterets liv.

Klip, vask og føn: Dag Hammarskjölds Allé bliver ikke helt den samme igen.

I næsten 48 år har ægteparret Birgit og Knud Hammer drevet Frisør Hammer, men nu er det snart forbi.

De har forlængst passeret den officielle pensionsalder, men har nydt at arbejde så meget, at de er blevet ved.

Men 11. marts har saksen været igennem håret på den sidste kunde, inden de 12. marts holder farvelreception.

»Vi traf beslutningen i december. Vores søn har skubbet på længe, men vi har ikke syntes, at vi var klar før nu. Vi kan jo ikke blive ved i en uendelighed,« konstaterer Birgit Hammer, som var 24 år, da de etablerede salonen, mens Knud var 27.

Ægteparret har to børn samt to børnebørn. Børnene har været med i forretningen bogstaveligt talt fra begyndelsen.

Den føromtalte søn var fem år, og datteren var nyfødt og med mor og far på arbejde i en Moseskurv, som datidens babylift blev kaldt.

Boghandler røg cigar

Frisør Hammer flyttede ind ved siden af den daværende Strubes Boghandel, som var en usædvanlig boghandel med mange kunstneriske og eksotiske elementer.

Den er forlængst lukket. I det hele taget har alle butikkerne omkring dem skiftet ejere, ikke underligt når de nu har holdt ved så længe.

To forretninger er dog tilbage fra dengang. Isenkræmmeren Otto A. Olsen – som siden er blevet en del af Kop & Kande-kæden – er siden gået videre til tredje generation, og Bogladen ved Søerne fandtes også i 1971.

»Boghandler Halkjær røg cigar ved kakkeloven. Han kom herned med ugeblade en gang om ugen,« fortæller Birgit.

Mange ting er forandret, også beboersammensætningen.

»Dengang var det de fine Østerbro-damer, som boede her. Nu er det unge mennesker,« fortæller Birgit Hammer, som vil savnet kvarteret.

»Det er sådan en lille by i byen. Folk går forbi, og selvom de ikke kommer her, hilser vi på dem alligevel. Sådan har det altid været,« fortæller hun.

Nogen kunder har de haft i alle 48 år, blandt andet to piger, som var henholdsvis 11 og 13 år i 1971.

»Pigen på 13 år græd, da hun syntes, at vi havde klippet for meget af hendes pandehår. Men så mødte hun sine veninder, som mente, at det var rigtig smart, og så er hun kommet her siden,« fortæller Knud Hammer, der allerede var frisør, da de begyndte, mens Birgit var i lære hos sin mand de efterfølgende år.

På et tidspunkt stoppede hun dog med at klippe og ordne folks hår, da hun fik konstateret slidgigt. Hun har derefter taget sig af alt det praktiske i salonen og ikke mindst udsmykningen af vinduet, som har været et kapitel for sig, og som har skiftet i takt med årstiderne og højtiderne.

Kreativt ægtepar

I det hele taget er det et kreativt ægtepar.

Knud har malet, tegnet og også gjort sig særdeles meget i madlavning.

»Han er jo Rudolf Steiner-barn,« siger Birgit kærligt om sin mands kreative gener. Han skal blandt andet bruge tiden på at spille mere golf, fiske og gå på jagt. Hun vil begynde at gå til gymnastik og se mere til veninderne, som forlængst er gået på pension.

Og så skal de se mere til deres børn og børnebørn, blandt andet sønnen som bor i Grækenland. Selvom der er nok at få tiden til at gå med, er Birgit alligevel en smule spændt på, hvordan det bliver.

»Det bliver anderledes. Det her har jo været vores liv,« siger hun.

Det bliver i øvrigt den nærliggende italienske specialforretning Spaghetti Martelli, som flytter ind i Frisør Hammers lokaler med et ekstra butikslokale. Det er noget, som glæder Knud og Birgit, da det er gode naboer på alléen gennem 25 år.

Der er afskedsreception hos Frisør Hammer tirsdag 12. marts klokken 15-18 på Dag Hammarskjölds Allé 40.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Thomas Frederiksen

Om journalisten Thomas Frederiksen

Thomas Frederiksen, journalist på Østerbro Avis og Hovedstadens Mediehus, født 1974. Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 2000, har haft København som stofområde siden 2004 - og Østerbro siden 2007. Skriver blandt andet om politik, byudvikling, trafik, kultur og navne.

Skarp skoleleder: »Jeg har det svært med regler«

Læsefest for alle børn i København