Pernille Vedersø Bussone
in

Haha 😆

Debat: Hvorfor er så få veje opkaldt efter kvinder?

Af Pernille Vedersø Bussone, feminist

Klumme: Kender du Ida Da Fonseca? Sandsynligvis ikke. Hun var en talentfuld komponist og sanger, der levede sit liv i København i 1800-tallet, hvor hun var berømt og anerkendt. På Østerbro er et område opkaldt efter komponister. Samtlige syv gader bærer navnet på en mandlig komponist, altså ingen Da Fonsecavej.

Nu er hun glemt. Det er et symptom på en mangel i vores samfund, nemlig at mange vigtige personer bliver overset i historiebøgerne, ikke fordi de ikke var væsentlige, men fordi de var kvinder. Hvordan skal vi ellers forstå komponistkvarterets navnevalg? Det kan være, at der næsten ingen kvindelige komponister var, og så bliver spørgsmålet, hvad lavede kvinderne, når de ikke komponerede? Var deres indsats i den danske guldalder helt generelt så ringe, at nærmest ingen kvinde bør mindes med statuer eller vejnavne.

Jeg tror, at en del af svaret er, at kvinders indsats bliver vurderet anderledes end mænds. Den er på en måde ikke lige så bemærkelsesværdig, modig eller bevidst. Vi bilder os ind, at kvinder styres af (moder)instinktet, og derfor har de ikke kæmpet lige så hårdt for deres sag som mænd, der er styret af fornuft og viljestyrke. Kvinderne følger deres natur, lidt ligesom børn. I anledning af den 8. marts, kvindernes internationale kampdag, slår jeg et slag for, at kvinder og mænd vurderes ud fra de samme kriterier, nemlig den betydning de har haft.

Der er blevet gjort meget for at rette op på denne skævhed, i Ørestaden fx, hvor Astrid Lindgren har fået hæderspladsen. Bevidstheden om, at der foregår en prioritering, der påvirker vores syn på køn, er stadig relevant, og Ida da Fonseca er en af de kvinder, vi har at takke for den indsigt.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Frederiksbergs stærke kvin(d)tet

Nu bliver skraldet hentet igen