Lene Theresa Jepsen er leder af Frederiksberg Svømmehal. Her ses hun ved den ødelagte jacuzzi. Foto: Martin Sørensen

God nyhed i 2020: 50 millioner kroner til renovering af Frederiksberg Svømmehal

HELGESVEJ. Leder af Frederiksberg Svømmehal, Lene Theresa Jepsen, glæder sig til at svømmehallen skal renoveres, da den trænger voldsomt lige fra kælderens tekniske verden til småskavanker med fliser og udstyr.

 

RENOVERING: »Vi er en særlig svømmehal, og det er trist, at vi har måtte lukke vores to koldvandsbassin ned 1. august sidste år, og også saltvandsbassinet i 1. oktober,« fortæller Lene Theresa Jepsen, der er leder af Frederiksberg Svømmehal på Helgesvej.

Det er ingen kommunal hemmelighed, at svømmehallen, der har besøg af 10.000 -12.000 brugere om ugen, trænger til en større renovering.

I mailbakken er der også en håndfuld klager om ugen fra brugere, der ikke synes, at den gamle svømmehal er i topform. Og det er den heller ikke.

Derfor har Kommunalbestyrelsen afsat penge til en renovering i 2020, selv om historien startede med at kommunen ville sælge Frederiksberg Svømmehal, men det fik brugerne protester sat en stopper for.

Der er masser af historie og herlighedsværdi i svømmehallen på Helgesvej, der ikke er til at undgå at falde over på en rundtur i de mange tusind kvadratmeter. Lige fra de smukke mosaikværker på svømmehallens vægge til de båselignende omklædningsrum i massivt træ i voksenafdelingen fra dengang svømmehallen blev bygget.

Jacuzzi er lukket ned

Lene Theresa Jepsen har været leder af svømmehallen i to år, og hun lægger ikke skjul på, at en renovering af den fine perle er meget tiltrængt.

»Lige nu er vores jacuzzi lukket, men jeg håber, at den fungerer igen til april. Den har været udsat for hårdhændet brug, så vi har måtte reparere bunden, men glasfiberen sprang op igen,« fortæller hun og peger på bunden, der er revnet.

Jacuzzien er ti år gammel, og har udtjent sin værnepligt.

»Vi har fået økonomisk hjælp fra forvaltningen til at få den lavet,« fortæller hun og hilser på en medarbejder.

»Det at både saltbassinet og jacuzzien ikke er tilgængelig for vore brugere, er noget vores brugere klager en del over til vores medarbejdere, og det er jo ikke fair. Heldigvis har vi også mange brugere der sætter pris på den gode service og store dedikation vores medarbejdere yder for at skabe gode oplevelser for vores brugere,« siger hun.

I kælderen under svømmehallen ligger al teknikken bag svømmehallen, hvor store beholdere sørger for at rense vandet så hygiejnen er i top.

»Renoveringen af svømmehallen er en bekostelig affære, og det er især teknikken der trænger til at blive renoveret. Kommunalbestyrelsen har i 2015 afsat et rammebeløb på 50 millioner kroner til renoveringen. Men bygningen og de tekniske anlæg stand er jo blevet væsentligt forringet, siden de første indledende undersøgelser. Hvor meget det kommer til at koste at renovere svømmehallen, kan man jo reelt først vide når man er færdige med hele renoveringen.

Noget af teknikken er fra 70’erne og noget af det er fra, da svømmehallen blev bygget for 84 år siden,« forklarer Lene Theresa Jepsen.

Sara, der er tekniker, fortæller:

»Vi har fire store sandfiltre, der renser vandet fra det store bassin og snavset lægger sig i toppen og vandet bliver filtreret ned genne sandet, og bliver i den proces helt rent, før det bliver brugt igen.«

Rensningsanlægget til hver bassin står for tur til at blive renoveret.

Lukker 1. juli 2020

Frederiksberg Svømmehal kan prale med at have ni bassiner til sine mange brugere, der tæller skoleklasser, gravide, babyer og børnefamilier.

Hvornår selve renoveringen af svømmehallen går i gang er endnu ikke helt sikker, men på en bestemt dato, så lukker svømmehallen.

»Svømmehallen har en betinget miljøgodkendelse, der løber frem til 1. juli 2020, og den dag lukker svømmehallen. Endnu ved jeg ikke, hvor længe renoveringen varer, da det er en kompliceret bygning.

Vi har lige sendt rådgiverdelen i udbud, og så skal vi finde en entreprenør,« fortæller hun.

Hvis der er noget, som Lene Theresa Jepsen især er glad for som leder af Frederiksberg Svømmehal, så er det hendes medarbejdere.

»Da jeg var til jobsamtale, så var det ikke kun denne smukke bygning og kultur, der talte til min hjertekule. Medarbejderne havde også en gejst og det ville jeg gerne være en del af,« fortæller hun.

Skimmelsvamp i et år

»Vi havde skimmelsvamp i dampbadet i hele 2018, det var en hård omgang for både brugere og medarbejdere. Vi trænger til et nyt ventilationsanlæg,« forklarer hun og peger på dampbadet.

Svømmehallens tre etager rummer andet end vandland, her er også frisør, barber, cafeer, fitness center, fodpleje og massageafdeling.

Afdelingen for saunagus er noget ganske særlig.

»Vi var lidt stolte, da vi også i 2018 vandt DM i saunagus i svømmehallen, det var en god oplevelse, og det at vinde både DM og VM i saunagus er noget vi nærmest har tradition for«.

Når renoveringen går i gang, så har Lene Theresa Jepsen planlagt, at farverne fra Vilhem Lundstrøms fine mosaikker skal bestemme farverne.

»Mosaikkerne er så smukke, så jeg håber, at vi kan tage afsæt i deres farver, når vi renovere, så vi også har historien med her,« siger hun og stopper op for at beundre en af de i alt fem mosaikker med frodige kvindekroppen.

Inde i selve svømmehalsarealet er der gang i svømmetagene og babysvømningen, og her kan man godt se, at en renovering er tiltrængt.

»Overfladen på fliserne er væk, så kalken trænger igennem fliserne. Det er et tydeligt tegn på, at vi har brug for at få skiftet overflader. De kan holde i 40 år, og vi har ventet meget længe,« siger hun og peger en samling ved fliserne, der er forsøgt repareret.

Sidste gang Frederiksberg Svømmehal var gennem en renovering var engang i 70’erne.

En kompliceret sag

Lene Theresa Jepsen ser frem til renoveringen næste år, og ved godt at det ikke bliver en nem opgave.

»Frederiksberg Svømmehal er den mest kompliceret svømmehal i Danmark på grund af den tekniske struktur, men også fordi der er så mange forskellige aktiviteter på flere etager,« siger hun.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

HOFOR ser på mulighed for nye havvindmølleparker i Øresund

Røde damer: STÅ, grøn mand: GÅ