Jan Olsen og Mette Clement Sommer er de aktuelle indehavere af Valby Pelshus. De vover pelsen og skifter nænsomt butikkens navn til ¿Clement by Valby Pelshus¿. Foto: Martin Sørensen

Pelshus i 100 år på Langgaden

JUBILÆUM. Med fem ejere og mindst tre beliggenheder på Valby Langgade har Valby Pelshus overlevet både krige og udsving i moden. Tiden er dog blevet moden til et nyt navn, mener de nuværende indehavere.

HISTORIE: Med en fortid på 100 år indeholder Valby Pelshus selvfølgelig masser af historier, men vi begynder hos naboen for 30 år siden.

Her overtog Jan Olsen butikslokalerne på hjørnet af Kirstinedalsvej og Valby Langgade og åbnede Jans Antik. Den gang boede butikken Eva A, hvor pelshuset har sin ene butik nu, i nummer 28.

»For 27 år siden stod jeg for dekorationen af butiksvinduet hos Eva A, og der stod Jan i sin butiksdør og kiggede. Han endte med at invitere mig ud, og det er sjovt, at vi nu er sammen her i butikken igen« fortæller Mette Clement Sommer.

Butiksejere med arbejde

Hun og Jan Olsen overtog for 15 år siden Valby Pelshus i nummer 30, og udvidede for syv år siden forretningen med butikken i nummer 28.

»Jan var begyndt at sælge brugte pelse fra sin antikforretning og den daværende ejer af pelshuset, Preben Askob, tilbød ham at overtage hele butikken. Det gjorde vi, men jeg beholdt mit arbejde som selvstændig dekoratør og Jan havde stadig sin antikforretning, så vi havde ansatte til at tage sig af Valby Pelshus,« husker hun tilbage.

Mere end pels

Ved overtagelsen var pelshuset vitterligt et pelshus, der næsten udelukkende solgte pels og skind.

»Men jeg ville allerede den gang gerne have en butik, der kunne klæde kunderne helt på, det var mere interessant. Og så er det heller ikke rentabelt mere bare at sælge pels, det er der meget få, der kan leve af i dag,« siger hun.

Parret flyttede for 20 år siden til Valby fra Nørrebro, da der var børn på vej, tvillingerne Oliver og Niclas. For to år siden afstod Jan sin antikbutik, og nu koncentrerer begge sig fuldt om Valby Pelshus.

Nyt navn

De rejser selv hver måned i Europa for at finde tøj til butikken, hvor der stadig er en lille smule pels ud over hunden Charlie, der har sin faste plads i vinduet.

»Vi tager stadig pelse ind til opbevaring hos Pelsbox, og vi tager også imod pels, der skal repareres. Det får vi gjort hos en buntmager,« siger Mette Clement Sommer.

Det ændrede sortiment, da de overtog butikken for 15 år siden, ændrede ikke navnet. Men nu er det blevet tid.

»Vi har diskuteret navnet mange gange, men har ikke ændret det, for kunderne kendte jo butikken, og hvad ville de tro, hvis vi lavede det om. Men nu er vi blevet enige om at ændre det lidt, så vi fremover, eller senere på året bliver til ’Clement by Valby Pelshus’,« fortæller hun.

Under alle omstændigheder, så fejrer Valby Pelshus sit jubilæum med gode tilbud, blandt enhedspris på 100 kroner i butikken i nummer 30.

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Irske Dage på Nordens Plads

Kom til foredrag om børneopdragelse