Skralderne er væltet til Max Skov Hansens Rema 1000 på Søndre Fasanvej, siden han for nylig fortalte, at han dagligt stiller overskudsmad frem til fri afhentning. Foto: Benedicte Lorenzen

OPDATERET: Overskudsmaden bliver revet væk på Sdr. Fasanvej

OVERSKUD. Skralderne er strømmet til Rema 1000 på Søndre Fasanvej 92, siden købmand Max Skov Hansen for et par uger siden stod frem på tv og fortalte, at han hver morgen stiller butikkens overskudsmad frem til fri afhentning.

MINUS MADSPILD: At madspild er et no go i købmand Max Skov Hansens Rema 1000 på Søndre Fasanvej i Valby er langtfra en nyhed. Faktisk har han kæmpet mod udsmidt mad længe før, han kom til Valby. Kampen har dog ikke altid været lige let, fortæller købmanden:

»Jeg har ofte grøntsager i overskud, som jeg ikke kan sælge, og så har jeg forsøgt at skrive ud på Facebook og andre steder i håbet om, at nogle ville have det. Det kan være en pose med 15 friske gulerødder, hvor en enkelt er dårlig, som betyder, jeg ikke kan sælge posen, selv om en hest eller mennesker for den sags skyld sagtens kan spise de gode gulerødder,« siger han.

Skraldere og Skat

På et tidspunkt fik Max Skov Hansen så den idé, at han ville sætte overskudsmaden frem, så de såkaldte ’skraldere’, der indsamler kasseret mad fra supermarkedernes affaldscontainere ville have lettere adgang til det. Til at begynde med gav den idé heller ikke meget afsætning, indtil købmanden en dag fik besøg af et tv-hold, der bragte historien i fjernsynet. Så kom der fart over feltet:

»Siden jeg var i fjernsynet, er det ganske enkelt strømmet til med folk hver morgen mellem klokken ni og ti, som har hentet de varer, vi ikke har kunnet sælge. Vi kan snart ikke følge med længere,« forklarer Max Skov Hansen.

Købmanden er dog også bevidst om, at det ikke er gratis at gøre en god gerning:

»Når man som erhvervsdrivende giver noget gratis væk, skal man afregne moms. Det er ikke noget, jeg normalt gør, så jeg har bedt min revisor være opmærksom og hjælpe mig med at følge reglerne, så jeg betaler den moms og skat, jeg skal,« siger Max Skov Hansen.

Hellere Skat end affald

At velgørenhed koster momskroner, opdagede Max Skov Hansen allerede, da han forrige år havde lavet en aftale med den lokale kirke om at donere nogle julekurve til værdigt trængende valbyborgere. Dengang betalte han også regningen, og det gør han stadig:

»Jeg synes ikke, jeg kan lade være med at give maden væk, selv om det koster mig penge. Det betyder jo samtidig, at jeg har mindre affald, der skal hentes, og som jeg betaler en kilopris for. Godt nok er momsen dyrere end affaldsregningen, men jeg sover bedre om natten, når maden ikke bliver smidt ud,« siger købmanden og tilføjer:

»Så føles det altså bedre at give nogle blomster til et nærliggende plejehjem, som kan få glæde af at plante dem ud frem for bare at kassere dem.«

Madspild er dumt

Et net med appelsiner, hvor en enkelt er splattet ud, mens resten strutter af frisk C-vitamin. Poser med røde, gule og grønne peberfrugter, hvor blot en enkelt er blevet lidt træt i kanten. Pærer, forårsløg og spidskål. Der er top på de fremstillede grønne kasser på Rema 1000’s lager, da avisen lægger vejen forbi Søndre Fasanvej torsdag morgen.

Christina fra Valby, som ikke ønsker at få sit efternavn i avisen er kommet dagligt, siden hun hørte om købmandens gode idé i fjernsynet:

»Jeg går meget op i miljøet, for vi må jo passe godt på den jord, vores børn skal leve på i fremtiden. Derfor bryder jeg mig heller ikke om at smide mad ud. Jeg er faktisk kommet her hver dag, siden jeg så det i fjernsynet, for det er nogle fine grøntsager, man kan få. Det synes min søn og svigerinde også. De er studerende og vegetarer, så de er rigtig glade for at få de her grøntsager,« siger hun og fylder en pose peberfrugter i indkøbsnettet.

Kvaliteten overrasker

Kort efter kommer Ketty ind på lageret, hun bor også i Valby og kommer ofte i Rema 1000. Det er dog første gang, hun er ude og kigge på overskudsmaden:

»Jeg så i fjernsynet, at man kunne hente grøntsager hernede, men jeg troede faktisk, det var om aftenen, at de stillede det frem, så det er første gang, jeg er her. Jeg synes, det er en rigtig god idé, at man ikke bare smider maden ud, og jeg må sige, jeg er overrasket over kvaliteten. Det er bestemt ikke sidste gang, jeg kigger forbi herude,« fortæller Ketty, der heller ikke ønsker at få sit efternavn i avisen.

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Franske toner i Grundtvigskirken

|

Afsløring: Her er nogle af de nye butikker i Amager Centret