Genkendelsen i designet er afgørende for Janus Larsen (tv.), hvis firmas produkter især kan kendes på brugen af amerikansk valnød. I DRs konkurrence har han ind til videre leveret en spisebordsstol og et spisebord i den let genkendelige træart. Her er han sammen med makkeren Nikolaj Hviid. Foto: Martin Sørensen

Janus vil lave ‘Danmarks næste klassiker’ af valnød

KENDT FRA TV. Tømreren der blev møbeldesigner- og snedker har travlt med både firmaet Noyer, og deltagelsen i DR 1’s programserie og konkurrrence ‘Danmarks næste klassiker’.

ERHVERV: »Min drøm var, at kunne se mine ting gennem butiksruden og at folk køber dem, uden at de kender mig,« fortæller Janus Larsen. Vi sidder over en kop kaffe ved et stort valnøddebord i hans firma Noyer

For ham er det tidligt torsdag morgen, selv om klokken har passeret 09, for han har arbejdet i værkstedet indtil en gang i nat. Optagelserne til DR 1’s programmer ’Danmarks næste klassiker’ og konkurrencen om at designe og skabe nye møbler er stadig i gang. Mere kan vi ikke røbe om det.

Firmaet ligger ydmygt i en gammel garage ved Kapselfabrikken på Carl Jacobsens Vej, hvor han og medejeren Nikolaj Hviid udvikler og skaber blandt andet møbler. Og som man har kunnet se i de to første udsendelser spiller valnød en stor rolle.

»Jeg synes at valnød er det flotteste træ, og det er det jeg lyst til at arbejde med. Og jeg bestemmer jo selv, hvad jeg vil arbejde med,« smiler han tilfreds.

Valbydreng

Han er vokset op i Valby, har gået i Vigerslev Allé Skole, spille håndbold i Ajax og er uddannet tømrer.

»Og det er jeg rigtig glad for, det giver mig en god ballast. Men fra starten af har jeg haft lyst til at være kreativ,« forklarer 35-årige Janus Larsen, der i 2013 begyndte sin egen produktion af skærebrætter i et kælderlokale. I 2015 gik han fuld tid i møbelsnedkervirksomheden.

»Jeg har jo som tømrer kørt meget i kassevogn med firmanavn på siden, altid noget med ’En eller anden og søn’, og det vidste jeg at mit firma ikke skulle hedde. Så jeg valgte ’Noyer’, der er fransk for valnød,« forklarer han om firmaets navn.

Familieforetagende

Siden starten er det gået fremad, virksomheden er vokset ud af kælderen og har seks ansatte. Blandt andre Janus bror Pelle, og deres far er her også.

»Og mor laver mad, men det får hun ikke penge for,« griner han, og fortsætter:

»Det var jo ikke meningen at det skulle være en familievirksomhed, men sådan er det blevet. Og mit er liv i øjeblikket bare familieliv og arbejde. Jeg sætter stor pris på, når en af mine gamle venner ringer og forsikrer mig om, at de er der endnu.«

Unge vil i lære

Og deltagelsen i tv-programmet har ikke mindsket travlheden i firmaet de seneste tre-fire måneder.

»Der har ikke været en dags pause mellem opgaverne, der varer tre uger hver. Det kunne jo have været rart bare lige at prøve at sidde i den stol man har lavet,« smiler han, der dog er glad for både de udfordringer og de muligheder deltagelsen i programmet giver.

»Det kan være godt med en deadline, så man kan fokusere på at blive færdig til tiden. Og det har også givet noget opmærksomhed. Efter hvert program er der flere der har henvendt sig for at spørge om de kunne købe. Og vi har også fået mange henvendelser fra unge, der gerne vil i lære som møbelsnedkere. Der findes ikke så mange møbelsnedkere i forhold til hvor mange der gerne vil uddannes,« fortæller han. Firmaet har i forvejen en lærling, der er op til svendeprøve i disse dage.

Penge er ikke alt

Foreløbig er Janus Larsens mål nået, der er masser af butiksvinduer, ud over tv-skærme, hvor hans valnødde-brune produkter udstilles. Men successen skal ikke bruges til en masseproduktion.

»Der er ingen af os, der vil eje en fabrik, eller arbejde på den. Men jeg vil gerne kunne udvide mine muligheder for at udfolde min kreativitet. Indtjeningen er ikke alt,« slutter han.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Jon Stephensen: »Vi bliver et kraftcenter for ungekulturen«

Hjertecafe om hjertestop og genoplivning