Der er ikke længere betjente billetkontorer i de københavnske svømmehaller. Fremover skal du bruge en smartphone eller en printer for at købe klippekort. Er svømmeturen en enlig svale kan du nøjes at trække en billet i automaten. Foto: Martin Sørensen

Sur 😠 Ked 😭 Haha 😆 Elsker 😍 Wow 🤩 Like 👍

Husk telefonen, når du skal en tur i baljen: Nyt billetsystem i svømmehallen

De københavnske svømmehaller har droppet de bemandede billetkontorer og indført billetautomater, der betyder, at man skal have login for at købe klippekort. Arrogant, mener aktiv svømmer.

Er du flittig svømmer og har klippekort eller periodekort, så husk din smartphone næste gang du skal i svømmehallen.

Fremover bliver det nemlig ikke muligt at købe billet eller klippekort i billetkontoret. De er erstattet af billetautomater, hvor man scanner en billet, og modtager et plastikarmbånd. For at købe klippekort eller periodekort skal man have et login, der kræver, at man opretter en profil enten med et telefonnummer eller en mailadresse. Det er gratis at oprette sig. Man kan stadig uden at have login købe en enkeltbillet, som man kan købe i automaten med enten sit kreditkort eller MobilePay, men for at opnå rabatter skal man altså have et login.

De fleste københavnske svømmehaller har allerede netop fået billetautomater, mens Øbro-Hallen og Hillerødgade Svømmehal får i løbet af marts.

Ældre Sagen er mildest talt ikke begejstret for, at det nu kræver login for at opnå rabatter.

»Det må ikke være besværligt at komme i svømmehallen. Det er positivt, at de ældre, der ikke har en smartphone eller en computer, fortsat kan købe billetter i en automat, men hvis de skal trække en billet hver gang, kan det jo godt gå hen at blive dyrt. Det er ikke rimeligt, at man skal have en profil for at købe klippekort og periodekort og på den måde opnå rabat. En profil kræver, at man angiver en e-mailadresse eller et mobilnummer, hvilket jo for nogle ældre slet ikke er muligt. Derfor bør der også findes en løsning for gruppen af ældre, der ikke er digitale, siger Charlotte Avnsted-Vilman, der er seniorkonsulent i Ældre Sagen.

Hvis man allerede nu har et fysisk klippekort eller et periodekort til svømmehallen, er det ikke spildt – så går man ned i svømmehallen inden klokken 15, hvor personalet kan hjælpe med at konvertere det digitalt. Hvis man har et pensionistkort kan personalet ligeledes hjælpe med at ombytte det til et digitalt kort.

Arrogant holdning

En af de faste svømmere i Bellahøj Svømmehal, Henrik Slot Nielsen, 54, er ikke begejstret for det nye system, selvom han både har smartphone og mail.

»Jeg svømmer tre gange om ugen, og jeg har svært ved at se værdien af et billetsystem, der forudsætter, at vi som borgere har en smartphone eller mulighed for at printe QR-koden til billetten. Jeg synes, det er arrogant. Jeg forstår heller ikke, hvorfor man vælger en “brug-og-smid-væk” løsning med plastikarmbånd. Hvordan kan det være mere bæredygtigt end genbrugsarmbånd? Som trænet svømmer er jeg ikke begejstret for armbånd, da det generer min svømning, så jeg sætter det altid på min taske. Kunne man ikke forestille sig en løsning, hvor scanning af QR-koden gav adgang til svømmehallen, ligesom i sluserne i adgangskontrollen i Københavns Lufthavn?,« siger Henrik Slot Nielsen.

Baggrunden for det nye billesystem er ifølge ejendomsdriftschef i Kultur- og Fritidsforvaltningen Morten Clausen bedre brug af personalet i svømmehallerne:

»Vi arbejder løbende på at sikre let og omkostningseffektiv adgang til byens svømmehaller. Dette skal blandt andet give trygge arbejdsbetingelser for personalet og flere betalingsmuligheder til københavnerne. Det nye billetsystem i svømmehallerne giver en lettere administration af billetsalget. Og vi kan se, at københavnerne generelt har taget godt imod, at man nu kan købe sin billet selvbetjent enten online via webshoppen eller i automaten i svømmehallen,« siger Morten Clausen.

Hvad er fordelen ved det nye system? Hvad er faldgruben?

»Vi ser mange fordele ved det nye system. For forældre kan det eksempelvis være, at de nu kan købe billetter til børnene hjemmefra, så de ikke behøver at medbringe kontanter. En anden fordel kan være, at man kan gemme klippekort og periodekort på sin mobil, så man ikke kan tabe dem. Og så ser vi det som en fordel for alle, at dele af personalet i svømmehallerne frigøres fra at sidde i kassen og kan varetage andre opgaver med borgerkontakt, som gæsterne i svømmehallen får glæde af. Det er vigtigt, at vi hele tiden ser på ny teknologi, så vi kan effektivisere vores måde at løse et stigende antal opgaver på. Men det er klart, at det vil betyde færre medarbejdere i svømmehallerne, end man tidligere har oplevet,« siger Morten Clausen.

Måske færre livredddere

På Kultur- og Fritidsudvalgets møde tirsdag drøftede politikerne mulighederne for at indføre digitale undervandskameraer i svømmehallen. Det kan betyde færre livreddere i svømmehallerne:

»Hvis forslaget bliver en realitet, vil der ske en mindre reduktion i antallet af medarbejderne i svømmehallerne, men der vil stadig være livreddere ved bassinkanten. Til gengæld vil det blive meget sikrere for københavnerne at gå i svømmehallen, da mange drukneulykker i dag opdages af andre badegæster. Med digital overvågning vil der være druknealarmer, der kan sende direkte besked til livredderne og fungere som deres tredje øje, når uheldet er ude.«

Svømmeren Henrik Slot Nielsen, der også er tidligere livredder, er noget skeptisk over for den idé:

»Kameraovervågning kan umuligt give den tryghed, som en livredder på kanten giver. Det ved jeg som gammel livredder, så det er en dårlig idé,« siger Henrik Slot Nielsen.

 

Følgende svømmehaller har fået indført billetautomat:

  • Bellahøj Svømmestadion
  • Emdrup Bad
  • Frankrigsgade Svømmehal
  • Sundby Bad
  • Valby Vandkulturhus
  • Vesterbro Svømmehal

Billetsystemet bliver indført på Hillerødgade Bad den 4. marts og i Øbro-Hallen den 18. marts.

Man kan stadig købe en enkeltbillet i automaten uden at oprette en profil. Det kræver bare kreditkort eller MobilePay. Man kan også købe klippekort eller billetter hjemmefra. I svømmehallen trækker man sin adgangsbillet – et armbånd – ved at scanne QR-koden – enten via sin telefon eller fra papir, hvis man har printet den. Hvis man ikke har mulighed for at betale med kreditkort eller MobilePay, kan man få et KBH Betalingskort i Borgerservice.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Et slag for fasten

Bedre forhold på vej til bier og insekter