Lise Rasmussen (tv) er konstitueret sognepræst i Davids Kirke, mens kirkens præst gennem 22 år Anne-Mette Gravgaard går ned i tid, men beholder tilknytningen til kirken. Foto: Martin Sørensen

Præsten er også sprogofficer

Lise Rasmussen er konstitueret sognepræst i Davids Kirke. Hun har en fortid som blandt andet udsendt til Irak. Kirkens mangeårige præst Anne-Mette Gravgaard har rundet 70 år og fortsætter på nedsat tid.

INTERVIEW: Det er en på en gang ung og særdeles erfaren præst, som kirkegængerne i Davids Sogn kan stifte bekendtskab med fra marts.

Den snart 32-årige Lise Rasmussen tiltræder som konstitueret sognepræst frem til efteråret, inden menighedsrådet beslutter sig for en ny permanent præst i kirken.

Kirkens nuværende sognepræst Anne-Mette Gravgaard er netop fyldt 70 år og fortsætter i kirken på nedsat tid med søndagsgudstjenester en gang om måneden og nogle helligdage, samtidig med hun holder snor i andre aktiviteter i kirken, blandt andet kulturcaféen om onsdagen.

Lise Rasmussen kommer fra en stilling som vikarpræst i Tagensbo Kirke i Nordvest, men hun har været vidt omkring, siden hun blev færdiguddannet i 2014.

Dels har hun haft præstestillinger i sognekirker og Vestre Fængsel, hun har været sjælesørger og udsendt to gange til brændpunkter i udlandet.

I Israel og Irak

I 2017 var hun menneskerettighedsobservatør og økumenisk ledsager for Folkekirkens Nødhjælp og Kirkernes Verdensråd i Østjerusalem i grænseområdet mellem Israel og det palæstinensiske selvstyreområde.

Efter hun blev præst uddannede hun sig til sprogofficer i arabisk på Svanemøllen Kaserne, og i den egenskab blev hun udsendt til Irak i fjor.

»I løbet af mit studie var jeg meget interesseret i Mellemøsten og forholdet mellem kristne og muslimer, og som sprogofficer skal man oversætte og skabe forståelse mellem to kulturer,« siger hun.

»Du bløder op for vores grovheder,« bemærker Anne Mette Gravgaard med henvisning til den danske krigsindsats og trækker en parallel til folkekirken:

»Det gør vi også som præster, når vi skal videreformidle nogle af de forfærdelige ting, som står i Bibelen.«

Humor trods modgang

I Irak var Lise Rasmussen udstationeret i Al Anbar-provinsen, hvor opgaven var at træne grænsepolitiet.

Hun mødte en befolkning påvirket af mange års krig og undertrykkelse. Alle irakere, hun mødte, havde familiemedlemmer, der var døde i krigshandlinger eller var blevet kidnappet. Mange havde oplevet begge dele.

Noget af det som gjorde størst indtryk på hende, var irakernes væremåde på trods af al modgang.

»De var godhjertede, gavmilde, gæstfri og havde humor på trods af alt det, de havde været udsat for,« fortæller hun og nævner, at de var meget interesserede i at lære noget om det danske samfund, blandt andet ligestilling, at kende.

»Jeg er blevet mange erfaringer rigere, som er inspirationskilde for mig,« siger hun om udstationeringen i Irak. Noget der vil give sig udslag i hendes prædikener.

»De skal også kunne give mening for dem, der har været så meget igennem som dem i Irak«

Født i Frankrig

Fra marts begynder Lise Rasmussen i Davids Sogn på det mere fredelige Østerbro.

Hun boede en kort tid af sin barndom på Østerbrogade. Ellers boede hun hovedparten af sin barndom i Brønshøj, men blev født i Frankrig, hvor hendes far var udstationeret.

Hele hendes skolegang – både grundskole og gymnasium – var på den franske Prins Henrik Skole på Frederiksberg.

Kristendommen har altid været en del af hendes liv. Hendes forældre er begge vokset op i baptistmenigheder på Bornholm.

I konfirmationsalderen valgte Lise Rasmussen selv at lade sig døbe og konfirmere i folkekirken. Og interessen for det kirkelige – både eksistentielle samtaler med mennesker og filosofien bag – gjorde, at hun besluttede sig for at læse teologi.

Efter gudstjenesten klokken 12 ved Anne-Mette Gravgard på søndag 3. marts i Davids Kirke, Koldinggade 11, vil der være et glas til de fremmødte i anledning af, at hun har rundet 70 år og går på nedsat tid.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Ny ejer: Carsten byder på vin og egen produktion af olie

Test med 3A er slut: Kommunen overvejer elbussers fremtid