Henrik Palsmar er formand for Valby Lokaludvalgs miljøgruppe, der inviterer til en stor klimafestival i maj. Foto: Benedicte Lorenzen

Miljøfestival: Klimaet skal ind i hverdagen

KLIMAKURS. Når Valby Lokaludvalgs første klimafestival på Toftegårds Plads løber af stablen fra 5.-11. maj bliver det en aktivitets-pakket uge med fokus på bæredygtig transport og klimavenlige løsninger. Du kan også være med.

KLIMAFESTIVAL: Med sine store indfaldsveje og den dertilhørende trafikale trængsel sender Valby dagligt partikelmålerne på overarbejde. Særligt området omkring Toftegårds Plads er hårdt præget af de mange biler, busser og lastbiler, der drøner forbi, hvis de da ikke holder for rødt og oser i tomgang.

Derfor er trafikken også på dagsordenen, når Valby Lokaludvalg for første gang inviterer til en stor miljøfestival i maj. Det fortæller formand for lokaludvalgets miljøgruppe Henrik Palsmar:

»Da vi skulle lægge planer for 2019, stod det pludselig klart for os, at vi må bruge alle kræfterne på at gøre noget for klimaet. En af de ting, Valby Lokaludvalg hele tiden arbejder med, er trafikken på Toftegårds Plads og rundt om. Den kan vi jo som lokaludvalg ikke gøre så forfærdelig meget ved, men vi kan sætte fokus på to store problemer,« siger han og uddyber:

»Dels er der trængslen, som vi kan afhjælpe med bedre kollektiv transport og flere mennesker, der tager cyklen. Dels er der de store problemer med forurening og støj, som kan afhjælpes ved, at folk kører mere i elbil. På den måde kan man sige, at det ikke bare er et spørgsmål om klima som noget højtflyvende noget. Det handler også om at tage fat i de problemer, der trykker vores bydel. At tage klimadebatten ned på et lavpraktisk, dagligdags niveau.«

Vær med til klimafestival

Når kalenderen skriver 5.-11. maj inviterer Valby Lokaludvalgs Miljøgruppe derfor til bydelens hidtil største klimafestival på Toftegårds Plads, som byder på et væld af klimaforbedrende inspiration:

»Til Valby Kulturdage havde vi sidste år lånt elcykler og transportcykler, som folk kunne prøve, der var dog kun mulighed for en lille tur rundt om lokaludvalgets telt, og det gav ikke så meget. Til klimafestivalen har vi derfor allieret os med Bicycle Innovation Lab, som stiller el- og transportscykler til rådighed, så borgerne kan låne dem i et døgn og dermed prøve dem af som et alternativ til bilen i deres dagligdag,« forklarer Henrik Palsmar.

Er man mere til firehjulede transportformer, har Miljøgruppen også allieret sig med forskellige elbil-leverandører, som gerne giver en prøvetur i en elbil, dog ikke i et døgn.

»Transportformerne er hovedgrebet i klimafestivalen, men derudover håber vi, at organisationer med en klimadagsorden vil være med. Lokaludvalget har i forvejen en masse boder fra vores økologiske marked, som vi stiller op, så vi håber, mange organisationer vil være med og fortælle om, hvad de gør for miljøet,« siger miljøgruppeformanden.

Af andre spændende oplevelser på festivalen kan nævnes Speakers Corner, hvor blandt andre tidligere vejrvært Jesper Theilgård holder foredrag om klimaets tilstand.

Ingen festival uden hjælp

Det kræver dog mange hænder at få sådan en stor festival til at forløbe, og derfor søger lokaludvalget frivillige:

»Klimafestivalen en stor ting at afholde, og derfor kunne vi godt bruge nogle frivillige kræfter. Dels helt praktisk, at vi skal have stillet op og pillet ned hver aften. Vi skal køre elcykler ind og låse dem inde. Hvis der skal være børneaktiviteter, så skal vi have nogle frivillige, som vil hjælpe nogle timer hver eftermiddag. Vi vil også gerne have nogle til at stå for et børnebyttemarked,« siger Henrik Palsmar.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Benedicte Lorenzen

Om journalisten Benedicte Lorenzen

Jeg har skrevet lokale historier om stort og småt i København siden 2011, i de seneste to år er min vej dog oftest gået til Valby og Sydhavnen. Jeg søger altid efter den gode historie, så ligger du inde med et tip til sådan en, så tøv ikke med at kontakte mig.

Verdensberømt kvartet besøger Amager

Hotelbyggeri: NCC skal omdanne Ørkenfortet til Hilton