'Det Hvide Snit' på Christianshavn er et af stederne, hvor Planklagenævnet fortsat behandler sagen. Arkivfoto: Michael Paldan

Bystyret er magtesløst: Strid om havnefronten strandet

Bystyret må se magtesløst til, mens Planklagenævnet behandler flere sager om blokeringer af havnefronten, som kommunen vil have fjernet. Og det har lange udsigter. Kommunalpolitiker er forarget.

KLAGESAGER: Principielt set skal alle have uhindret adgang til havnefronten i København. Alligevel har flere boligforeninger og bådklubber opsat hegn eller andre forhindringer, og det er Københavns Kommune godt trætte af.

Derfor vil man i flere tilfælde udstede påbud om at droppe hegn, låger, forhøjede brosten og skilte, som frabeder sig færdsel eller ulovlig havnebadning. Men det kan være, at påbuddene bliver omstødt et efter et, når sagerne bliver indbragt for Planklagenævnet.

Det fremgår af et svar om seks verserende sager fra teknik- og miljøforvaltningen til Niels E. Bjerrum (S) i borgerrepræsentationen. Han tøver ikke med at kalde sagskomplekset for et ’havne-gate’.

»Man ser de her forhindringer flere og flere steder. Folk vil vel have det for sig selv og er irriterede over, at folk hopper i havnen og efterlader deres pizzabakker,« siger Niels E. Bjerrum.

»I min socialdemokratiske mave kan jeg jo godt forstå, at man skal tage kampen mod en eller anden ’ved muffen’-ejerforening. Men at man skal tage den mod en almennyttig boligforening, dét kan jeg ikke forstå,« siger han.

Sagerne hober sig op

Planklagenævnet er nu flyttet til Nævnenes Hus i Viborg, hvor sagerne hober sig op: Nævnet kan end ikke garantere en tidshorisont på et halvt år, skriver forvaltningen.

Artiklen fortsætter under grafikken

»De har så som statslig instans besluttet, at de ikke har nogen behandlingstider på deres sager – nok fordi man ikke skal lægge mærke til, hvor grueligt galt det er gået med udflytningerne af statslige arbejdspladser – og de har nogle enorme pukler,« siger Niels E. Bjerrum.

Lokalplan er uklar

Der er dog kommet afgørelse i en af sagerne, nemlig Galionsvej. Her hedder det, at lokalplanen er for uklar i sin definition af, hvad en forhindring overhovedet er. Derfor er kommunens påbud om at fjerne deres cykelbomme nu ophævet, så ’gæster’ pænt må stå af og trække igennem.

»Det er muligt, at vi ikke har været tydelige nok, men det er stik imod intentionen i den lokalplan, som har et bredt flertal på rådhuset bag sig. Så den vil vi forfølge, om det så bliver ved domstolene. Ellers kan det jo få konsekvenser for resten af havnefronten – og resten af byen – for så kan alle andre jo bare gøre det samme: stille en Hans Engell-klods på cykelstien på Vesterbrogade, for den kan man jo bare hoppe over. Nu er vi spændte på afgørelserne i de andre sager, for et hegn er dog noget andet end en cykelafspærring,« siger Niels E. Bjerrum.

»Og fremadrettet skal vi så også være meget mere præcise i vores lokalplaner,« slutter han.

 

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Bellahøjmarken i det store affredningsspil

Folketingsvalget er på vej: Mød kandidaterne på Kruts Karport