Asylgade med nyt byggeri, som kan erstatte p-huset fra 1969. Visualisering: Årstiderne Arkitekter.

Almene boliger i Danske Bank-bygninger bliver for dyre

LOKALPLANFORSLAG. Danske Bank solgte forrige år deres hovedkvarter ved Laksegade. I fremtiden skal et nyt bykvarter skyde op, men de almene boliger, som kommunen kræver i en ny lokalplan, kommer ikke til at ligge i det gamle, delvist fredede domicil – det bliver nemlig for dyrt.

BOLIGBYGGERI: Et nyt city-kvarter med forretninger i stueetagen og boliger i Danske Banks majestætiske hovedsæde mellem Laksegade og Vingårdsstræde.

Det er visionen for det skotske livsforsikringsselskab Standard Life, som i marts 2017 købte bankens domicil for 1,4 milliarder kroner. På mandag skal kommunens teknik- og miljøudvalg tage stilling til, hvordan vejen kan banes for dét via en ny lokalplan: »Laksegade Øst« og et tillæg til kommuneplanen.

Optimistisk bygherre

Når Danske Bank flytter ud i 2023 skal der blandt andet bygges om til boliger, og kommunen vil stille krav om 25 procent almene boliger, som er rådhusets målsætning i de bydele, hvor der er få almene boliger – i dette tilfælde under en procent.

Den nye lokalplan lægger op til 36.585 kvadratmeter byggeri, hvoraf de 13.700 er detailhandel, mens Standard Life ønsker, at godt 40 procent af det samlede etageareal i området skal være boliger.

Det er dog for optimistisk, vurderer teknik- og miljøforvaltningen i sin indstilling til politikerne. Området er tæt bebygget, og kravene til dagslysm, friarealer, støj- og brandforhold gør det svært at imødekomme grundejerens ønsker helt, skriver videnscentret Byens Ejendom.

Nybyggeri er billigere

Lokalplanen fastsætter en boligandel på 25 procent svarende til godt 9.000 kvadratmeter, hvoraf de 25 procent altså skal være almene boliger.

Det er dog for dyrt at placere de almene boliger i områdets mange bevaringsværdige og fredede bygninger.

Byggecheferne i de almene boligorganisationer Bo-Vest, Domea, AAB, 3B og fsb vurderer nemlig, at ombygningerne bliver for dyre i forhold til, hvad en almen bolig må koste, ligesom drift og vedligeholdelse af sådanne bygninger kan blive en bekostelig affære for dem.

Derfor anbefales det, at de almene boliger placeres i nybyggeri, hvor der ikke skal tages hensyn til bevaringsværdi.

Det giver mulighed for op mod 2.300 kvadratmeter almene boliger, blandt andet i det nuværende parkeringshus i Asylgade, som erstattes af nyt byggeri med butik i stueetagen og almene familieboliger på de øvre etager.

Den eksisterende erhvervsbygning på Bremerholm 33 kan få ny facade, publikumsorienteret stueetage og almene ungdomsboliger og erhverv på de øvre etager.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Mindre karakterræs og mere feedback i skolerne

Lystig dansemusik