Bertel Haarder var i hopla, da der var fællessang på Vanløse Bibliotek. Foto: Martin Sørensen

Morgenstund og Bertel har guld i mund

 Bertel Haarder var vært ved fællessangen på Vanløse Bibliotek onsdag morgen. Selv er han en flittig synger og sangskriver med talrige fest- og lejlighedssange på samvittigheden.

Solen havde så meget storhedsvanvid, at den ikke kunne nøjes med at skinne udenfor, men også skulle kaste stråler ind på biblioteket, hvor godt 100 morgenfriske vanløseborgere i fuld vigør og med sprøde stemmer sang morgenen i gang.

Hver onsdag er der morgensang på Vanløse Bibliotek og netop denne onsdag morgen, 20. februar, var tidligere minister for Venstre Bertel Haarder vært for fællessangen.

Han er selv en flittig sanger og en habil festsangeskribent, der hvert år til jul laver en julesang til kollegaer på Christiansborg samt til private fester, fødselsdage og konfirmationer.

I en bog har han samlet sine bedste lejlighedssange under den enkle titel, Bertels Bedste, og til morgensangen på biblioteket havde han udvalgt to julesange og en sang til folkemødet i 2017; Her er øl og fest og sjov, der synges på melodien på Flickarna i Småland.

»Højdepunktet i min sangkarriere var, da Johanne Schmidt Nielsen (Enhedslisten, red.) fortalte mig, at de sang min julesang hjemme hos dem juleaften. Så kan man ikke nå højere,« grinede Bertel Haarder.

Godmorgen lille land

Fællessangen begyndte med denklassiske morgensang, ’Godmorgen lille land’, der er skrevet af Niels Brunse i anledning af Storebæltsbroens indvielse i 1998. Bertel Haarder fortalte, at han også havde skrevet en sang til konkurrencen om bro-sangen.

»Men jeg havde ikke set det som Niels Brunse havde set – nemlig at sangen selvfølgelig skulle handle om at bygge bro mellem mennesker og ikke som min sang handle om selve broen,« sagde Bertel Haarder inden han sang for og dirigerede deltagerne gennem den smukke og fine morgensang.

Bertel i bogen

Næste sang var til gengæld Bertel Haarders egen, ’Der er et venligt lille land’, der også er at finde i Højskolesangbogen, nummer 385.

Der er et venligt lille land

af flade, grønne banker

med øer, broer, stille vand

og Jylland trygt for anker,

med fjordes blink og klitters bånd

i lyse sommerdage

– og vintre, korte, svage.

Ingen tvivl om at Bertel Haarder virkelig elsker at synge. Med entusiasme og energi skabte han liv i bibliotekssalen og man var lidt gladere, da man gik, end da man kom.

Hans egen yndlingssang er ’Som en rejselysten flåde’, fortalte han Vanløse Bladet.

»Den burde være Danmarks nationalsang , fordi den er nutidig i forhold til den, vi har (Der er et yndigt land, red.), som er antikvarisk,« sagde Haarder, der opfordrer til endnu mere fællessang.

»Fællessang betyder fællesskab og fest og det skaber kultur.«

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Bag om Operation X: Morten Spiegelhauer fortæller

Flere melder sig ind og færre ud af folkekirken i hovedstaden