Café Viking ligger på hjørnet af Ægirsgade og Mimersgade. Jane Pedersen har ejet stedet i 30 år. Kunderne har ikke ændret sig meget, dog er der begyndt at komme flere unge mennesker, fortæller hun. Foto: Anders Bentzon

Ked 😭 Elsker 😍 Wow 🤩 Like 👍

Snart takker ‘kragen’ på Viking af

30 ÅR BAG BAREN. Danmarks måske mest kendte værthusmutter har snart rakt den sidste genstand over baren på Café Viking. 74-årige Jane Pedersen har planer om at gå på pension i år og glæder sig til at få tid til at gå til rockkoncerter. Hun kommer dog til at savne sine kunder og give dem en skideballe i ny og næ.

 

 

PÅ VÆRTSHUS: »Jeg vil gerne lære at male, så jeg har planer om at tage på højskole. Jeg kan godt lide det abstrakte og med mange farver. Det vil jeg gerne lære at male. Og så elsker jeg at gå til koncerter. Jeg kan især godt lide AC/DC og har faktisk set dem tre gange, blandt andet på Copenhell,« fortæller Jane Pedersen, også kendt som Mor Jane, ejer af Café Viking om sin snarlige tilværelse som pensionist.

Værtshusmutteren, som blev landskendt for at stå frem i medierne og berette om, hvordan hun, på trods af trusler på livet, nægtede at betale beskyttelsespenge til banderne, har besluttet sig for, at 30 år som ejer af et af Københavns ældste værtshuse er nok. Nu er det på tide at give opgaven videre til en anden og sælge Café Viking.

»Men det bliver ikke til hvem som helst. Stedet bliver hverken til et pizzaria eller en shawarmabar,« siger Jane bestemt.

Det er hendes ønske, at der fortsat skal være værtshus.

»Og det skal være en kvindehånd, der driver stedet,« siger Jane med et grin og klapper i bordet.

Bedstemor med slag i

Jane har gennem årene ikke haft nogen problemer med at sætte sig i respekt, og kunderne har da også fået at vide, hvis de ikke opførte sig ordentligt.

»Da jeg overtog stedet i 1987, måtte jeg starte med at sætte kunderne på plads, fordi de sad her og miksede hash ved bordene. Og det ville jeg ikke have her. Hvis man ikke opfører sig ordentligt her, ryger man ud med det samme,« siger Jane, som tilføjer, at kunderne dog er det, hun vil komme til at savne mest, når hun går på pension.

»Jeg har de bedste kunder, man kunne drømme om. Jeg kommer til at savne dem og at give de unge mennesker ved billardbordet en skideballe, hvis der er brug for det. Jeg behøver bare at råbe op og se på dem med et bestemt blik, så ved de, hvad klokken er slået. Jeg har to børn og seks børnebørn, så jeg kan godt se, når folk lyver for mig,« siger Jane med et glimt i øjet.

Der hersker dog ingen tvivl om, at både kunder og personale holder meget af den rødhårede barmutter. Under interviewet kommer en række kunder hen og hilser på hende eller tager afsked med hende, ofte suppleret af et kram eller klap på skulderen. Bartenderen Bettina kommer med drikkevarer til os, og Jane fortæller, at hun har været ansat i 11 år.

»Og Sanne har været ansat i otte, mens Pia har været her i 17 år. Jeg kan simpelthen ikke jage dem ud,« siger hun og griner.

Hvordan tror du, det kan være?

»De kan godt lide at være her. De ved også, hvor de har mig. Hvis der er noget, jeg er utilfreds med, så kommer det lige med det samme, men så er det også ovre. Jeg er ikke typen, der går og bærer nag,« siger Jane.

Kragen er der stadig

At hun går på pension er dog ikke ensbetydende med, at man i fremtiden ikke ser mere til hende, forsikrer hun-

»Jeg vil komme herned ind i mellem og hjælpe lidt til, især i starten. Jeg bliver alligevel boende her på Nørrebro, andet kan slet ikke betale sig for mig,« siger Jane, der ikke er bekymret for, at problemerne med trusler og smadrede ruder vender tilbage, når hun ikke er ejer af stedet længere.

»Alt kan ske, men jeg tror det ikke, for jeg vil jo stadig være her, så folk kan se, at kragen stadig er her.«

Her syv år efter afpresning en har hun stadig mén af oplevelsen. For eksempel farer hun sammen, når hun hører en bil gasse op, eller et glas bliver knust. Men der er også noget at glæde sig over ved hele den historie, forklarer hun.

»Jeg har jo mødt ham, der afpressede mig, og han er kommet ud af banden nu. Han fortalte mig, at han drømmer om at blive dommer på fodboldlandsholdet,« siger Jane med et smil.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Julie Stougaard

Om journalisten Julie Stougaard

Journalist på Nørrebro/Nordvest Bladet. Jeg brænder for at skrive historier, hvor læseren får bydelene helt ind under huden og møder mennesker med noget på hjerte.

Sorglinjen: Laura hjælper andre unge, der har mistet en forælder

Wilson Kipketer løber forrest i nyt atletiksamarbejde