Sofie Aarestrup er på femte år frivillig indsamlingsleder for Kræftens Bekæmpelse i Vanløse. Efter hun selv har fået brystkræft har det været svært for hende at bede sponsorer om penge til indsamling. »Så er det som om, jeg samler ind til mig selv,« som hun siger. Foto: Martin Sørensen
in ,

Haha 😆 Elsker 😍 Like 👍

»Humor har været min redning«

Sofie Aarestrup fra Morsøvej er frivillig indsamlingsleder for Kræftens Bekæmpelse. I sommer fik hun selv konstateret brystkræft. Og det har ikke ligefrem været a walk in the park, som hun udtrykker det med tør nordjysk humor

August 2018. København var ved at smelte under den varmeste sommer i 140 år, og Sofie Aarestrup og hendes kæreste Jean var cyklet fra lejligheden på Morsøvej til kolonihaven i Herlev, hvor de gik rundt på den Sahara-tørre græsplæne og forsøgte at få lidt luft og holde varmen ud. Pludselig følte hun, at det ene bryst var lidt hårdt, og hun bad kæresten om at mærke efter. De burde nok en tur til lægen, mente han. Få dage efter var de til 50 års- fødselsdag hos en veninde. Sofie Aarestrup gik hen til fødselaren og skulle lige til at sige til lykke, men på grund af den stegende hede, ville hun lige tørre sig på halsen og mærkede en ny knude. I stedet for ’til lykke med fødselsdagen’ røg det ud af munden på hende: ’Nu har jeg fand’me også en knude på halsen’.

Dagen efter gik hun til læge, blev straks henvist til den store kræftpakke med mammografi og biopsi. Den 14. august fik hun resultatet: Hun havde brystkræft og blev straks sat i kemobehandling.

Kæmpede med humor

»Ja, det har jo ikke ligefrem været a walk in the park, som hun siger sarkastisk. Hun sidder i sit køkken, har lige bagt en dejlig marengskage med ribs fra kolonihaven og er lidt irriteret over vægten.

»Der var ikke nogen, der sagde, at man blev fed af at få kemobehandling,« griner hun.

Flere gange under interviewet er det svært for hende at holde tårerne tilbage. Hun skal snart til flere prøver og er spændt på svaret. Men hun har kæmpet for ikke at glemme humoren.

Da hun havde fået de første kemobehandlinger foreslog hun lægerne, at de bare kunne tage den sidste rest af knuden ud med en pincet. De kunne ikke se komikken.

»De har ingen humor. Men humor har været det, der har holdt mig oppe, men det har været rigtigt hårdt, og kemobehandlinger er som tømmermænd bare uden fest.«

Sørger for de frivillige

Det er faktisk skæbnens ironi, at hun, der for fem år siden blev indsamlingsleder for Kræftens Bekæmpelse selv har fået kræft.

Som leder forsøger hun at skaffe sponsorer til de frivillige og til selve indsamlingen, men det har været svært for hende efter hun blev syg.

»Når de så mig med kemo-hue, så følte jeg lidt, at jeg gik og bad om penge til mig selv, så det er noget, jeg skal overkomme,« siger Sofie Aaarestrup.

I vindueskarmen står et miniatureudgave af en Morsø-ovn – en dåbsgave, for hun er født og opvokset på Mors.

Hun er uddannet døvetolk – sidste år blev hun sygemeldt med stress og angst og oveni kom så kræften.

Kæresten Jean, som hun har kendt i 16 år, har været en stor støtte.

»Men vi er begge blevet ti år ældre af det her. Når en i familien får kræft, får hele familien kræft, og jeg tror, at især mænd godt kan tro, at de er udødelige.«

Jean er i modsætning til Sofie ikke meget for at rejse, men snart skal de begge en tur til Sydspanien.

»Jeg trak simpelthen kræft-kortet og sagde; det her har vi brug for begge to.«

BAG OM SOFIE AARESTRUP
43, år, uddannet døvetolk, bor på Morsøvej med kæresten Jean.
Frivillig indsamlingsleder for Kræftens Bekæmpelse i Vanløse.
Landsindsamlingen er 7. april og man kan tilmelde sig som indsamler på landsindsamling.dk.
I Vanløse mødes indsamlere på biblioteket mellem 10-12 og så skal man aflevere sin bøsse i Danske Bank, der tæller beløbene op.
SOFIE OG VANLØSE
Jeg har boet her på Morsøvej i 20 år elsker La Buca og glæder mig til de åbner igen. Jeg er vild med Vanløse Dyreklinik, med søde Casper fra Føtex i Kronen og med Torsten fra SuperBrugsen på Ålekistevej. Han har flere gange doneret store beløb til indsamlingen og er helt fantastisk. Og så må jeg sige, at Gitte Hedeby fra Oasen gør et utroligt arbejde – hende har jeg meget respekt for.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Anja Berth

Om journalisten Anja Berth

47 år, bor i København. Journalist siden 2000 - københavnerjournalist siden 2007. Skriver om mennesker, byudvikling, vejarbejde, skoler og børn. Og alt det andet. Ansvar for Vanløse Bladet og skriver fælleshistorier for de øvrige københavnske lokalaviser.

Hotel med 243 værelser på vej ved Rundetårn

Hyldestkoncert for lokale Tage Nielsen