Blå-hvide engle med borgmesteren. Privatfoto.

Engle i England: “Skål, skål, skål”

FODBOLDKULTUR. Fremad Amagers fanklub De Blå-Hvide Engle har været på besøg hos sin engelske venskabsklub Sittingbourne FC og lægger nu an til en festlig genforening.

ENGLAND/SUNDBYVESTER: I forrige uge drog en flok fodboldglade amagerkanere til den lille engelske by Sittingbourne. Som medlemmer af Fremad Amager-fanklubben De Blå-Hvide Engle skulle de repræsentere klubben ved det første besøg hos deres venskabsklub Sittingbourne FC.

Man finder klubben, som spiller i ’Isthmian League South East Division’ – nogenlunde sammenligneligt med Københavnsserien på vore breddegrader – en times kørsel syd for London. ’The Brickies’, som er deres kælenavn, blev grundlagt i 1886 og spiller på Woodstock Park med en kapacitet på 3.000 publikummer. De største sportslige meritter tæller to deltagelser i anden runde af FA cuppen og tre Kent League mesterskaber. Men på det sociale plan rangerer klubben noget højere, skulle de 15 Fremad Amager-fans sande på turen.

Maskot og borgmester

Søren Fonsgart og Poul Dudal Madsen fra de blå-hvides bestyrelse har stået for venskabsbåndene til England, hvor de blev hentet i minibus og modtaget som helte i klubhuset, hvor der var arrangeret velkomstfest med mad og to livebands.

»Der var simpelthen lavet et helt program for den weekend i den her lille, hyggelige arbejderby ude på landet. Det var rygtedes, at nu kom de her vikinger. Efter en våd aften blev vi hentet på hotellerne lørdag og kørt til kamp. Otte-årige Tobias fik lov til at løbe ind med deres anfører som maskot for dem, vi stod bag det ene mål og sang Fremad Amager- og Sittingbourne-sange sammen, kom foran efter 33 minutter og lærte dem at sige ’skål’. De tabte så kampen, men vandt tredje halvleg. Og det er noget, vi også kender herhjemme fra.

Om morgenen mødte vi borgmesteren og borgmesterfruen – da vi så den kæde, måtte vi lige hen og

De blå-hvide og borgmesteren. Privatfoto.

hilse på – og så blev vi kørt retur til lufthavnen om søndagen, hvor vi i øvrigt skulle hjem og se håndbold VM-finale,« fortæller Poul, som nu har 40-50 Facebook-venner fra Sittingbourne.

»De følger os ihærdigt, når vi spiller kamp. Og efter vores besøg, hvor de havde tabt 12 kampe i træk, kom der endelig en sejr, 4-3 på udebane – med ’skål, skål, skål’-sange. Så nu mener de, at vi har været med til at kickstarte dem.

Fodbold-kærlighed

Hvordan har en flok amagerkanere overhovedet fået forvildet sig til Sittingbourne? Jo, Mark Chapman er passioneret Sittingbourne-fan. Han blev dansk gift, fik job på den engelske ambassade og landede på Amager.

Fodbold skulle der jo til, så han tog et smut forbi Sundby Idrætspark og så Fremad Amager. Hér oplevede han meget af den samme varme og åbenhed, som han kendte derhjemme fra:

Privatfoto.

»Det er jo med kys og kram og nærmest familiære forhold. Det gik rent ind, så nu har vi lavet en formaliseret venskabsaftale. Og man kan mærke, at de vil os virkelig. Vi er simpelthen blevet bombarderet med spillertrøjer, halstørklæder, huer og så videre fra Sittingbourne, så vi sendte noget den anden vej.

De har haft en mand på besøg i efteråret til en forrygende kamp mod Silkeborg. Vi viste ham rundt på øens vandhuller og han overrakte en masse merchandise til René Weiss, som desværre ikke er her mere. Han så vores ’ølkufferter’ til fem øl, og den bliver introduceret derovre nu.

Det er sjov og ballade, og så alligevel alvor. Der er sgu’ kærlighed til fodbolden i det her…”

Genvisit og træningskamp

Der er planer om en venskabskamp mellem de to klubber – nok snarere Fremads reservehold, hvor niveauet passer bedre end den danske 1. division – i fremtiden. Og 17. maj kommer der en større gruppe af de engelske fans til fodbold i Sundby. Her er der planer om en stor gengældelsesfest og et par hyggeture på øen.

Og det er bestemt ikke sidste gang, de blå-hvide vikingeengle har været i Sittingbourne…

 

 

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Jacob Schneider

Om journalisten Jacob Schneider

Journalist på Amager Bladet og City Avisen. Lokalområdet særligt omkring Amagerbro og Sundbyerne har været en del af mit liv gennem snart 25 år på godt og ondt. Jeg går op i menneskers historier inden for kultur, sport, trafik, politik - og alle de andre ting, der påvirker folks liv og levned. Mail: jape@minby.dk. Tlf.: 26169647.

28-årige Bille vækker den brune værtshusstemning til live igen

Irminger – manden der jagtede sørøvere