Tommy Ahlers (V) har fået et kanonvalg og brager ind i Folketinget. Foto: Martin Sørensen

Minister: Der må gerne være noget rod i gadebilledet, Østerbro kan godt blive lidt for poleret

MINISTER. Uddannelses- og forskningsminsier Tommy Ahlers (V) har boet mere end et årti på Østerbro. Han kan godt lide den grønne bydel, men savner lidt mere rod og kaos og kan derfor godt lide Nordre Frihavnsgade.

INTERVIEW: »Jeg er glad for udsigten. Vinduerne ligger internt i en gård i fleste andre ministerier,« siger uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V), mens han fra sit kontor i ministeriet i Børsgade, som tidligere var Privatbankens hovedsæde, ser ned på vandet, der strømmer under Knippelsbro.

Skråt over for ligger Udenrigsministiet markant i en kæmpe bygning på Christianshavn.

»Jeg kan dog ikke kigge til Østerbro, men vandet strømmer hertil fra Østerbro,« siger han med et smil.

Østerbro har været hans hjemmebane i omkring 12-15 år sammenlagt. Først boede han i Willemoesgade på to adresser, siden flyttede hans med sin daværende kone og parrets to børn til Brønshøj, men efter kort tid der vendte han og familien tilbage til Østerbro, nærmere bestemt i Rosenvængetskvarteret.

»Det er meget privilegeret, at vi stadig har sådan nogle steder. Det er et meget grønt og smukt kvarter. Jeg synes også, at kommunen holder området godt, og det er fint, at nogen som har boet der fem år ikke bare kan gå ind og lave det hele om,« siger han.

Rod skaber liv

Børnene på 8 og 11 år går også i skole på Østerbro, så han kender bydelen særdeles godt.

Det ene barn går på Bordings Friskole, hvor han har fulgt metroarbejdet og den midlertidige bro på nærmeste hold.

Det andet barn går på Ingrid Jespersens Gymnasieskole i Nordre Frihavnsgade. Netop den gade kan Tommy Ahlers godt lide.

»Der er meget kaotisk, det synes jeg godt om. Jeg kan godt lide, at det roder lidt. Det skaber liv. Der kan godt være lidt for poleret nogle steder på Østerbro,« mener han.

Derimod savner han noget forretningsliv i Willemoesgade, hvor han tidligere har boet.

»Her er der en eller to butikker tilbage. Det er som om, at alt sker i Nordre Frihavnsgade,« konstaterer han.

Som så mange østerbroere og københavnere i øvrigt ser han frem til, at Metrocityringen er færdig senere i år.

»Jeg glæder mig til, at metroen er færdig for at se, hvad den gør ved os. Der er nok ikke så meget forandring i at komme fra Østerbro til Indre By, som er nemt i forvejen, men mere når vi skal på tværs af byen,« siger han.

Venstrekørsel for cykler

Tommy Ahlers kan godt lide Københavns fokus på cykler, og det har da også været hans foretrukne transportmiddel, indtil han blev minister.

»Cykler er geniale. Altså ikke dem med motor på, men rigtige cykler. Det er både godt for folkesundheden og for CO2-regnskabet«, at folk cykler.«

En enkelt ting som bekymrer ham ved cyklismen i hovedstaden: Højresvingsulykker ved lastbiler som ind i mellem kræver dødsfald.

Sikkerheden i trafikken har ligget ham på sinde i mange år. For omkring ti år siden foreslog i en henvendelse til en daværende transportminister at ændre færdselsloven.

»Jeg sendte et forslag til trafikministeren om, at cykler på cykelstierne skulle køre i venstre side i retning mod bilerne. Det skulle give større trafiksikkerhed efter min overbevisning, for så kunne bilister og cyklister se hinanden,« siger han og understreger, at han ikke har noget med det ressortområde at gøre. På trods af begejstringen for at cykle, erkender han dog, at han ikke tager jernhesten fra hjemmet på Østerbro så meget som tidligere. Men det sker dog. På det tidspunkt Østerbro Avis interviewer ham, har det dog kun været en gang i 2019.

»Jeg indrømmer, at jeg kun har cyklet en enkelt gang i år,« siger han og fortsætter:

»Tidligere cyklede jeg stort set hele tiden, men dengang skulle jeg også stort set rundt i København. Nu starter jeg måske i Lyngby eller Odense, og samtidig er tiden også knap, så jeg kan nå telefonsamtaler i bilen.«

Minister i SuperBrugsen

Når han har taget cyklen, har folk i øvrigt bemærket det.

»Det er sjovt at opleve, at folk siger: »Godmorgen Hr. Minister« og »Godt at se at ministeren cykler«. Det hørte jeg aldrig bemærkninger om før. Jeg troede, jeg havde testet det, da jeg havde været semikendt gennem ’Løvens hule’,« siger han og nævner, at ministerrollen er noget helt andet end at være kendt iværksætter fra tv. Det vækker opmærksomhed, når han færdes omkring til almindelige gøremål i lokalsamfundet.

»Folk tror ikke, at en minister cykler eller går i Superbrugsen i Nordre Frihavnsgade og køber toiletpapir,« siger han med et smil.

Tommy Ahlers har ikke oplevet det ubehageligt at træde ind i politik.

»Jeg har hørt om ubehageligheder fra kollegaer, men jeg har ikke selv oplevet det. Som iværksætter har jeg været vant til, at folk er gået til mig med deres idéer. Jeg oplever også, at folk henvender sig til mig som politiker, men jeg har ikke oplevet det som ubehageligt, bortset fra en enkelt gang på en bar klokken to om natten, hvor en buede af mig,« fortæller han.

Kandidat på Østerbro

Det kom noget af en overraskelse, da Tommy Ahlers blev hentet ind som uddannelses- og forskningsminister i fjor.

Han stiller også op til folketinget, hvor han – akkurat som på minsterposten – har afløst Søren Pind som Venstres kandidat i Østerbrokredsen.

»Jeg er privilegeret ved at bo i det område, hvor jeg er på valg,« siger han og nævner, at uddannelse og forskning i hovedstaden er noget af det, som han vil have som tema i sin valgkamp.

»Vi har fire universiteter i hovedstadsområdet. København skal være den perfekte studieby,« fastslår han.

Selv stammer han fra Agerskov i Sønderjylland og forstå godt udfordringerne, som der er i tyndt befolkede egne i provinsen.

Men han fremhæver samtidig, at hovedstadens udvikling er til gavn for hele Danmark.

»Jeg kan godt se, at ikke alt er godt ved urbanisering. Men generelt er det sådan, at det der er godt for København, er godt for resten af Danmark.«

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Fuld af fejl: Ny basketballbane på Jagtvej bliver lavet om

Studieretningen klares med kage og café latte