En dronning vokses frem i lyset

ROYALT FUND. På en støvet kælderhylde under museet Ripley’s Believe It or Not, har håndværkere fundet den kongelige familie i voks. Dronning Margrethe er nu blevet hentet op på museet, hvor man kan opleve restaureringen af hende live.

TRO DET ELLER EJ: Dybt i en kælder under en bygning ved Rådhuspladsen gjorde nogle håndværkere for nylig et af den slags fund, man ikke lige skriver hjem om hvert år. Her på de støvede hylder lå nemlig hele den kongelige familie pænt pakket ind i plastik. En kongefamilie, lavet i voks forstås.

Ejeren af kælderummet er museet ’Ripley’s Believe It or Not’, der fik de royale voksdukker forærende i 2007, og som nu har besluttet, at tage dronningen op fra kælderdybet, fortæller museets general manager Mikkel Sonne:

»Den her figur af dronningen er fremstillet i 1995, hvor den blev udstillet i Louis Tussaud’s voksmuseum, der lå på den anden side af Rådhuspladsen ved Tivoli. Da det museum lukkede i 2007, fik vi en del af deres voksfigurer. Nogle blev sendt til Indien, andre blev sendt til USA, og resten endte så hernede i vores kælder,« fortæller han.

Dronningen bliver renset

12 år i en kælder kan dog få selv det bedste voksarbejde til at krakelere, og derfor arbejder museets folk tirsdag og onsdag i vinterferien på at restaurere den fine voksdukke, der forestiller en noget yngre Dronning Margrethe:

»Det første, vi har gjort, er at vaske hendes hår med shampoo og balsam, fordi det var fyldt med støv, og nu har vi så strøget det tilbage, så vi kan arbejde på ansigtet,« forklarer Mikkel Sonne og fortsætter:

»Vi er nu i gang med at fjerne al oliemalingen fra overfladen af voksen. Det gør vi med noget ståluld og terpentin. Vi er særligt omhyggelige med at komme godt ind i ørerne og rynkerne og omkring munden, hvor den gamle farve har samlet sig. Næsen er også tit et problem, når man skal rense af.«

Ripley’s Believe It or Not har bragt dronningen op fra kælderen

Læs mere på minby.dk

Det nøgne ansigt

Da avisen gæster Ripley’s Believe It or Not tirsdag formiddag, er det et meget blegt og nøgent ansigt af dronningen, der stirrer ud fra arbejdsbordet. Det er tydeligt, at museets ansatte har været i fuld gang med at rense den gamle og ridsede oliemaling af det royale ansigt.

Som var vi trådt direkte ind i et abstrakt maleri af Picasso, sidder hendes krop og troner hovedløst ved siden af arbejdsbordet, hvor også dronningens afknækkede fingre ligger:

»Hun har knækket en finger på den ene hånd og en del fingre på den anden, så dem skal vi have repareret. Man kan dog ikke lime voks på, så der bliver man nødt til at smelte om og bearbejde, til den er fuldstændig glat, så man ikke kan se, hvor den har været knækket. Til sidst bliver hånden bemalet igen, og hun får rød neglelak på,« fortæller Mikkel Sonne.

En ansigt bliver levende

Noget af det, man også vil kunne opleve på museet, er bemalingen af dronningens ansigt, der foregår efter en hel særlig lag på lag-metode:

»Den måde, man arbejder på, er, at man påfører rigtig mange helt tynde lag oliemaling, sådan at man bygger det op i lag på lag på lag. Man plejer at sprøjte malingen på med en pensel, så dupper man det ud bagefter, og så sprøjter man igen, og så dupper man igen. På den måde kan man genskabe alle de nuancer, der er i menneskehud. Eksempelvis der, hvor huden er tyndere og har en anden farve som under øjnene,« siger Mikkel Sonne.

Når det store malerarbejde er overstået, mangler dronningens ansigt blot at få nogle nye øjenvipper, og så skal glasøjnene og tænderne renses, inden håret til sidst sættes op. Herefter burde dronningens hoved anno 1995 atter være klar til at møde kroppen.

»Dronningen skal have det samme tøj på, som hun havde i 1995, fordi det passer til den tid, hun er portrætteret i. Nu må vi så se, hvor langt vi når på de her to dage, men jeg håber, at hun vil parat til udstilling på torsdag,« siger Mikkel Sonne.

Oplev restaureringen af Dronning Margrethe onsdag 13. februar fra klokken 11.00-17.00 Ripley’s Believe It or Not på Rådhuspladsen 57.

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Christians Kirke byder på brætspil og kaffe

HSK dominerede ved årgangsmesterskaberne