Elsker 😍 Like 👍

Forfatter til ny børnebog: Fremtiden tilhører de arbejdsløse

Teknologisk arbejdsløshed. Det hedder det, når vi mister vores job til teknologien. Og hvad gør vi så? Denis Rivin har netop udgivet børnebogen ‘Folkes Fremtidsrejser’, der behandler teknologisk arbejdsløshed.

Folkes far bliver arbejdsløs. Han er chauffør og de selvkørende biler tager over. Så hvad skal Folkes far nu lave? Den fremtid vender vi tilbage til.

For midt i en historie om fremtiden brøler Queens ’Liar’ fra 1973 ud af højtalerne.

Denis Rivin har lige afleveret sin søn i børnehave og sidder i sin lejlighed midt på Istedgade. Han har lidt et trip med Queen for tiden, fortæller han.

»Jeg kom fra et af de der sjældne gode steder, hvor en eller anden havde fortalt mig, at filmen ’Bohemian Rhapsody’ var dårlig. Så jeg havde slet ingen forventninger på forhånd.«

Han fortæller. Hurtigt, medrivende, indlevende og engageret. Han fortæller om sit nye forhold til Queen. Det er tydeligt, at han er en fortæller, og han har gjort det til sin levevej, at holde foredrag. Om fremtiden.

Men en anden ting, hører man også tydeligt: Han samler på viden. Sultent og nysgerrigt akkumulerer han informationer. Han suger viden til sig.

»På et tidspunkt begyndte al den information at flyde over. Jeg havde brug for at komme af med det.«

Derfor begyndte han at holde foredrag. Om fremtiden, som vedrører os allesammen.

»Teknologi påvirker samtlige aspekter af vores hverdag. Hvordan vi tænker, leger, føler, interagerer, socialiserer, kommunikerer, holder fri. Hvordan vi lever. Hvordan vi dør.«

Fremtiden er formbar

Han begyndte med foredrag i FOF-regi. Senere stod den på foredrag for hele Mobile-pay-afdelingen, for netværksgrupper for direktører, for politiske partier, religiøse institutioner – en moske og fire kirker – og en masse andre steder.

Teknologisk arbejdsløshed kan ramme os alle. Men fremtiden er formbar, og måske er den teknologiske udvikling en vej til nye formål med livet. Det mener Denis Rivin fra Vesterbro. Foto: René Mølskov

I torsdags holdt han sin første TED-talk om, hvad fremtiden byder på. Og hvorfor vi har grund til at holde fast i optimismen.

»Der sker alt for mange fantastiske ting til, at jeg kan have et dystopisk fremtidssyn. Jeg elsker ’actual news’, altså ting, der sker for første gang i verdenshistorien. Som når bioteknologi gør en paralyseret mand i stand til at gå og ozonlaget begynder at heles,« siger han.

Men uanset hvor han kommer hen møder han folk, der har frygt for den teknologiske udvikling. Der føler, det er uoverskueligt og uforudsigeligt.

»I netop det, at det er uoverskueligt og uforudsigeligt, finder jeg bare så meget håb. For det betyder, at fremtiden er formbar.«

Folkes Fremtidsvisioner

Vi skal tilbage til fremtiden og Folkes arbejdsløse far. Sammen med Folke er han hovedkarakteren i Denis Rivins nye børnebog ’Folkes Fremtidsrejser’, og de to tager sammen på et eventyr for at undersøge, hvilke muligheder der er, når den teknologiske udvikling løser vores job.

Teknologisk arbejdsløshed kaldes det. Man bliver overflødiggjort i ens arbejde, på grund af teknologi.

»Generelt synes folk ikke, at det er særlig fedt at blive arbejdsløse. Og det er svært at forholde sig til, når det er noget uhåndgribeligt og abstrakt som ny teknologi. Men det er ikke nyt. Hver eneste industrielle revolution har bragt det med sig. Det nye i det her tilfælde er hastigheden.«

I bogen, der er henvendt til børn og deres forældre, mister Folkes far sit chaufførjob. Det er et håndgribeligt eksempel, fordi de selvkørende biler kommer i en meget nær fremtid.

»Der er begyndt at være et fokus på det i medierne. Men jeg synes ikke, at politikerne har det nødvendige fokus. Vi er allesammen fucked, når de selvkørende biler kommer, og chaufførerne ikke har noget job. Hvis vi ikke tager hånd om det på forhånd-«

Ordet ’omformåliseres’ hørte han ’So Ein Ding’-værten Nikolai Sonne bruge. Og det er et knudepunkt, ifølge Denis Rivin.

»Man skal give folk nogle nye formål. Nogle nye færdigheder, nye muligheder. Måske skal borgerløn tænkes ind som en del af løsningen. Men man skal være på forkant.«

Børnebog blåstemplet af FN

Futuristen fra Vesterbro er stor tilhænger af FN’s verdensmål. De sætter en fælles ramme at arbejde ud fra for at gøre verden bedre. Og derfor søgte han om tilladelse til at markere bogen som en del af den bevægelse.

Og med fokus på børn, rammer han noget vigtigt for fremtiden.

»FN’s Verdensmål er ved at blive det globale sprog på tværs af verden og kulturer. Der er 10.000-vis af skoler, der aktivt opfordrer børn til at arbejde med verdensmålene. Børn rundt om i hele verden sidder lige nu og ideudvikler på løsninger på problemer, der historisk set har været regeringers territorium. Det er fantastisk.«

Bekæmp den unødige frygt

Frygten for den teknologiske udvikling og den teknologiske arbejdsløshed er naturlig. For vi er bange mennesker. Frygten sidder i vores DNA. For vores hjerner har ikke udviklet sig sønderligt meget i 10.000 år.

Det har samfundet til gengæld og alt er designet til at holde os i live, og passe på os. Skilte, der viser farer. Fortove, vi kan gå på.

»Men dengang prøvede alt at slå dig ihjel. Giftige bær, ucivilicerede mennesker, farlige huller. Alt var bare farligt. Så det var ekstremt vigtigt at udvikle den intuition og frygt. Og sådan er vi stadigvæk. Bange for sabeltigeren, basicly

 

Denis Revin har udgivet en børnebog om teknologisk arbejdsløshed. Folkes Fremtidsrejser. Foto: René Mølskov

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
René Mølskov

Om journalisten René Mølskov

Journalist med ansvar for Vesterbro Bladet. Jeg har en forkærlighed for lokale nyheder, politik og features. Jeg tror på, at Vesterbro Bladet kan gøre en stor forskel i bydelen. Kontakt mig altid gerne med tip om stort som småt.

HSK dominerede ved årgangsmesterskaberne

Lækker mad popper op i Blågårdsgade