»KB har det bedste setup. Der er gode trænere, gode træningsmodstandere, og her kan jeg i det hele taget få det, som jeg vil.« bekendtgør Clara Tauson. Foto: Martin Sørensen

Den claraste stjerne på idrætshimlen

CLARA-PARAT-START. Landets største tennistalent og et af de største håb i dansk idræt hedder Clara Tauson og er medlem af KB. Hun har kørt sig selv i stilling til at løfte en tonstung arv og blive verdens bedste tennisspiller.

TENNIS: Det er altid svært at definere, hvem der en hel nations største idrætstalent på tværs af køn, alder og sportsgren. Nogle gange er talentet imidlertid så åbentlyst, og resultaterne så imponerende, at en idrætsudøver kan være svær at komme uden om.

Når samtidig perlerækken af flotte resultater foregår i en af verdens største individuelle idrætsgrene, og der oven i købet er en kæmpe arv at løfte, så begynder der at tegne sig et billede af en 16 år gammel og 181 centimeter høj pige med bøjle på tænderne.

Navnet er Clara Tauson. Tennisspiller, nykåret Australian Open-vinder og nummer ét på juniorverdensranglisten i damesingle – i øvrigt som den første danske pigespiller nogensinde.

Førstepladsen på juniorverdensranglisten er kulminationen på et forrygende år for Clara Tauson, som blandt andet har budt på fem turneringssejre på ITF’s juniortour – blandt andet en grade A-turnering i Osaka, Japan og U18-europamesterskabet i Schweiz.

EM-turneringen spillede Clara Tauson tilmed på dispensation, da hun på daværende tidspunkt var U16-spiller. Alt i alt et forrygende 2018, som bliver svært at overgå.

Noget kunne dog tyde på, at Clara Tauson har tænkt sig at gøre et forsøg. 2019 var således mindre end en måned gammel, da KB’eren slog sig til tops ved grand slam-turneringen Australian Open og dermed blev den første dansker til at vinde en junior grand slam siden Caroline Wozniacki vandt Wimbledon tilbage i 2006.

Caroline spiller fantastisk

Netop Caroline Wozniacki og sammenligningen med det seneste årtis største danske idrætsnavn er svær at komme uden om, når man som Clara Tauson spiller juniortennis på et niveau, som på flere punkter overgår den danske tennisdronnings, da hun var på Claras alder.

Clara Tauson blev første gang dansk seniormester som 13-årig – Wozniacki var 14 år. Tauson er nummer ét på juniorverdensranglisten – Wozniackis bedste placering var en andenplads.

Selvom Clara Tauson har lagt øre til sammenligningen et utal af gange, så kommer ’togskinnerne’ til syne i et smil, da Frederiksberg Bladets udsendte beder den 16-årige KB’er om at pege på de største forskelle og ligheder mellem hende og Caroline Wozniacki.

»Jeg har ikke noget imod sammenligningen. Caroline er en fantastisk tennisspiller. Hun har nogle vilde fighteregenskaber. Hun kæmper altid til det sidste. Det synes jeg også, at jeg gør. Men om jeg helt har hendes høje mentale niveau, ved jeg ikke. Men jeg håber at får det. I det hele taget håber jeg engang at nå Carolines niveau på seniorplan,« siger Clara Tauson og tilføjer med et glimt i øjet:

»Der er én ting mere, vi har til fælles. Vi kan begge to rigtig godt li’ at sove.«

Trænes af farmand

Når det kommer til spillestil er forskellene på Tauson og Wozniacki langt flere end lighederne:

»Carolines bedste våben er hendes baghånd. Jeg er bedst med forhånden. Caroline står meget på baglinjen, mens jeg gerne vil frem til nettet. Og så har jeg også mere temperament end Caroline. Jeg er i hvert fald ikke lige så god til at styre mit temperament,« erkender Clara Tauson.

Caroline Wozniacki har ved flere lejligheder udtalt, at hendes foretrukne underlag er hardcourt. Noget hun ikke deler med Clara Tauson:

»Jeg føler mig bedst tilpas på grus. Her har man lidt bedre tid til at sætte spillet op. Det kan jeg godt li’.«

Vender vi for en kort bemærkning tilbage til lighederne mellem Clara Tauson og Caroline Wozniacki, så bliver de begge trænet af deres fædre.

Og nej, Claras far er ikke den tidligere Davis Cup-helt og nuværende tennisekspertkommentator, Michael Tauson. Michael er Claras farbror. Faren hedder Søren Tauson og er tidligere ishockeylandsholdsspiller men altså også Claras tennistræner.

I januar 2018 fik Clara Tauson og Caroline Wozniacki endnu en ting til fælles. Da blev Clara nemlig medlem af KB og dermed klubkammerat med Caroline Wozniacki. Om skiftet fra HIK siger Clara Tauson:

»KB har det bedste setup. Der er gode trænere, gode træningsmodstandere, og her kan jeg i det hele taget få det, som jeg vil.«

Vil være verdens bedste

Der kan sagtens gå uger imellem, at Clara Tausons lyse lokker viser sig på tennisanlægget på Peter Bangs Vej.

»Jeg vil tro, at jeg er i udlandet til turneringer og træning 25-28 uger om året,« siger Clara Tauson og lader ikke til, at listen af afsavn gør hende noget:

»Jeg er ikke ude og feste fredag og lørdag. Det gør mig dog ikke noget. Det er ikke lige mig. Og næsten alle mine venner er fra tennissen – også i udlandet.«

Førstepladsen på juniorverdensranglisten er ikke en status, som Tauson vil kaste mange kræfter efter for at forsvare:

»Jeg håber at komme til at spille en masse seniortennis i 2019. Det kræver nogle wildcards til nogle ITF-turneringer, men det er ikke umuligt at jeg får det, og så er det jo op til mig at bevise, at jeg er klar til at spille seniortennis,« siger Clara Tauson, der fyldte 16 år 21. december.

I forbindelse med DR’s Sport 2018-galla 5. januar blev Clara Tauson udnævnt til årets Olympiske Håb. Hun håber naturligvis en dag at kunne repræsentere Danmark ved OL. Men om det bliver allerede i 2020, tvivler Clara Tauson på:

»Det vil kræve, at jeg spiller mig i top 100 på seniorverdensranglisten i løbet af det næste halvandet år. Så stærkt tror jeg trods alt ikke, det kommer til at gå. Men så er der jo OL igen i 2024.«

OL i 2020 eller ej, så tøver Clara Tauson ikke med at dele sine langsigtede mål:

»Det er at vinde grand slam-turneringer og blive nummer ét på verdensranglisten.«

Anderledes kan det selvfølgelig ikke være, når nu man er nationens claraste stjerne på idrætshimlen …

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Snigpremiere på Amagers skibakke i ferien

Selskaber inviterer til borgermøde om ny skybrudstunnel