Guld Harald i midten. Foto: Ritzau Scanpix

Like 👍

Den første Guld Harald

LOKALHISTORISK : De fleste kender Guld Harald fra Frederikshavn, der via fodboldlandsholdet fik en gylden karriere i Italien, og som var FC Københavns første bestyrelsesformand.

På Østerbro har vi vores egen Guld Harald, selv om han, Harald Simonsen, hadede navnet. Han var en stor byggematador og en af de dominerende personligheder på Østerbro i 1920’erne og 1930’erne.

Harald Simonsen blev født i 1873 som søn af en hørkræmmer. Allerede som helt ung viste han et stort handelstalent.

Han startede i en lille kælderforretning i Store Kongensgade med at sælge støbejern. Senere udvidede han sin forretning til køb og salg alle former for byggematerialer.

Blandt andet overtog han firmaerne Niverød Teglværk og Snesere Teglværk, og senere også Kollerup Teglværk. I 1918 da tonnagemangelen var på sit højeste, gjorde han sig bemærket, i København, ved at hjembringe tømmerflåden Refanut som efter at være fremstillet i Finland bugseredes til København. Navnet Refanut, var taget fra et svensk eventyr om et trylleskib, der sejlede fra Nordsverige mod Sydhavet. I løbet af juni 1918, da den Botniske bugt var blevet isfri, gik 80 mand i gang med at hente planker fra de fyldte lagre og bygge skibet op med træ så, det til sidst rummede 10.000 kubikmeter trælast.

Det svarede til mere træ, end 15-30 af datidens skibe normalt lastede. Derefter begyndte to dampdrevne bugserbåde at slæbe det kolossale læs mod syd. Destinationen var oprindeligt England , men på grund af eksportrestriktioner endte Harald Simonsen med at købe skibet. Og de store mængder træ.

I 1929, da den store krise brød ud, lå Harald Simonsen inde med store mængder tømmer og mursten, som ingen var interesserede i. I stedet for at give op besluttede han selv at begynde som bygherre og entreprenør. Han erhvervede i starten Svanemøllegrundene, der henlå i et fuldstændige vildnis, og det fik ham i gang. Samtidig solgte han et anseligt areal fra, til karré bebyggelse og til villa- og parcel huse.

Han byggede pæne solide ejendomme med altaner og elevatorer. Byggerierne var med deres komfort forud for deres tid, og selv om krisen fortsatte, havde han ingen problemer med at leje ud.

Flere af byggerierne blev tegnet af arkitekt Hans Dahlerup Berthelsen, som Simonsen havde et tæt samarbejde med.

Som eksempel på byggerier på Østerbro kan nævnes Svanemøllegården og Ulfsgård der ligger på Strandvejen, ligesom han opførte andre ejendomme rundt i København og Frederiksberg.

I 1917, byggede han det store palæ kaldet ”Lille Amalienborg” på det daværende Østerbrogade, nu Dag Hammeskjolds Alle, til privat bolig. Carl Brummer var arkitekten bag palæet..

Øgenavnet Guld Harald blev påduttet ham, og han hadede det. Han var en dominerende mand med et stort ego og temperament, og samtidig en barsk forretningsmand.

Hans ægteskab med Betty Thorup var ikke lykkeligt. De fik børnene Ib og den senere så berømte Erna Hamilton (grevinden på tredje)

Harald Simonsen døde i 1949, og hans barnebarn arvede familiefirmaet Harald Simonsens Ejendomskontor ApS.

Østerbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv

Bryggervangen 62, kld www.2100lokalhistorisk.dk

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Politikere bakker op om 9000 kvadratmeter stort sportscenter ved Parken

Bavnehøj: ‘Det glemte kvarter’ er udskudt igen