Renoveringen af Huset-KBH er blevet sendt på anlægsloftet i 2019, og leder Sara Bech Jakobsen og Christina Ben-Yedidia Lykkegaard fra Huset-Kbh knokler nu sammen med de andre ansatte om at få bragt kulturen tilbage til det gamle kulturhus. Foto: Benedicte Lorenzen

Udskudt: »Huset skal op i gear igen«

ANLÆGSLOFT. Tre års renoveringsplanlægning af Huset-KBH var ved at nå sin afgørende underskrift, da anlægsloftet ramte København. Nu er renoveringen atter udskudt, og de ansatte er i fuldt gang med igen at fylde kalenderen med kultur.

RENOVERINGSSTOP: Årtiers historier emmer ud af de gamle vægge, så snart fødderne bevæger sig gennem porten i Rådhusstræde 13 og ind til Huset-KBH. Kulturhuset, der i snart 50 år har budt på et bredt udvalg af kulturtilbud.

De gamle vægge vidner dog også om en tid, hvor byggekravene var anderledes. Og tiden, ja den har sat sine spor i Indre Bys gamle kulturhus. I årevis har bygningerne trængt til en omfattende renovering, og i april 2016 lykkedes det endelig at finde 36,1 millioner kroner til at begynde en sådan udbedring.

Siden er der blevet tænkt mange tanker, fortæller Sara Bech Jakobsen, der er leder af kulturhussammenslutningen DIT:KBH, hvor Huset-KBH hører under:

»Siden vi fik bevilliget 36,1 millioner kroner på overførselssagen i 2016 har Københavns Ejendomme, som ejer bygningen, været i gang med at projektere sagen. Det har været en svær opgave, fordi vi er en stor kringlet bygning, hvor man har bygget noget nyt til noget gammelt. Noget af bygningen er fredet, og noget er bevaringsværdig, så det kræver sin sag at gå ind i,« forklarer hun.

Lige ved og næsten

Flere datoer har sidenhen været meldt ud som tidspunktet, hvor byggeriet kunne begynde, men er så blevet udskudt igen af forskellige årsager. Kort før nytår var Københavns Ejendomme dog så langt i planlægningsfasen, at Huset-KBH’s kreative folk var begyndt at planlægge, hvordan de skulle overleve en lukkeperiode:

»Det er ingen hemmelighed, at projektet er blevet udsat flere gange. I december havde vi dog en forventning om, at man nu ville lukke og låse det byggeprogram, der ligesom definerer, hvad det er, der præcis skal laves. Vi nåede dertil, hvor vi fik besked på, at Huset vil blive lukket pr. 1. juli, hvorfor vores opgave så har ligget i at prøve at finde ud af, hvordan vi kan samarbejde med bygherrer og arkitekter, så byggeperioden berører brugerne mindst muligt. Der var vi ret tæt på at vide, hvordan vi skulle lukke Huset ned, og hvordan vi skulle åbne igen,« fortæller Sara Bech Jakobsen og fortsætter:

»Kort før nytår fik vi så besked fra Københavns Ejendomme om, at der var et anlægsstop, som ville kunne påvirke byggesagen her i Huset.«

Og ganske rigtigt, da julemåneden blev til januar, og Teknik- og Miljøforvaltningen meldte ud, hvilke projekter der skal udskydes som følge af anlægsloftet, stod renoveringen af Huset-KBH på listen:

»I indstillingen skriver forvaltningen, at renoveringen af Huset bliver udskudt, fordi man ikke er nået dertil, hvor man har underskrevet en entreprisekontrakt. Det var Københavns Ejendomme ellers meget tæt på at gøre, men nu står det hele så lidt åbent,« siger Sara Bech Jakobsen.

Klargørelse til nedlukning

Indtil udskydelsen var en realitet, har de ansatte knoklet på, at finde andre steder i byen til at afholde kulturhusets aktiviteter, så man ikke mistede momentum i en nedlukningsperiode, fortæller Christina Ben-Yedidia Lykkegaard, Head of Public Relations i Huset-KBH:

»For at undgå en total nedlukningsperiode har vi arbejde med et projekt, som vi kalder ‘Sommerhuset’, hvor vi flytter vores aktiviteter ud til andre lokationer, så vi på den måde får skabt et midlertidigt hus. I disse år er vi virkelig på et af vores højdepunkter med mange events, mange gæster, der kommer her, og mange frivillige, der er tilknyttet. Det vil vi helst ikke tabe på gulvet, og det kunne hurtigt ske, hvis vi bare lukkede stedet helt ned i en periode,« siger hun.

Huset skal op i gear

Siden meldingen om, at renoveringen af Huset-KBH alligevel ikke begynder i år, har de ansatte knoklet med at hive sommerens festivaler og andre arrangementer hjem til Rådhusstræde og Magstræde igen. Og arbejdet fortsætter, forklarer Sara Bech Jakobsen:

»Lige nu har vi ret meget run på i forhold til at få booket vores program ud. I vores personaleplanlægning havde vi jo ellers sagt, at det var fint, hvis folk skulle på orlov. Nu må vi i stedet lægge et stykke arbejde i at få Huset op i gear igen,« siger hun og tilføjer:

»Vi er også i dialog med Københavns Ejendomme om, hvornår byggestarten kan blive. I et hus som vores, har vi minimum brug for otte måneders varsel for, hvornår vi skal flytte ud. Det er nemlig et stort stykke planlægningsarbejde, og så har vores biograf jo ligget her i snart 50 år, så der er mange ting at pakke ned.«

I 2019 fokuserer de ansatte nu fuldt ud på at være garant for gode kulturtilbud, og så ser de frem mod fejringen af Huset-KBH’s 50 års jubilæum i april næste år.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Hvorfor dog ikke? Kom til cellokoncert

Eksperimenter med gammel og ny musik