Debat- og spørgslysten var stor, da Kåre Press-Kristensen gæstede Østerbrohuset og holdt oplæg for borgerne om luftforurening. Foto: Thomas Frederiksen

Forsker: Godt med fokus på luftforurening

KRYDSTOGT. Kåre Press-Kristensen fra Det Økologiske Råd glæder sig over, at både regeringen og kommunen har sat gang i undersøgelser om forurening fra krydstogtskibe, siden rådet udsendte rapport i slutningen af 2017.

BORGERMØDE: Tålmodighed kan være svært.

I slutningen af 2017 udsendte Det Økologiske Råd med støtte fra Østerbro Lokaludvalg en rapport om forureningen fra krydstogtsskibe

Rapporten viste, at på dage med østenvind, som er omkring en tredjedel af alle dage i sommersæsonen, er der mere forurening på Langelinie end på H.C. Andersens Boulevard, når skibe lægger til kaj.

Anbefalingen lød på, at krydstogtsskibe bør kunne benytte landstrøm i havnen for at undgå forureningen.

Savner handling

På baggrund af rapporten holdt Østerbro Lokaludvalg et velbesøgt borgermøde onsdag aften, hvor Kåre Press-Kristensen fremlagde resultater om forurening over for omkring 100 borgere.

Der er endnu ikke indført landstrøm i havnen, men Kåre Press-Kristensen glæder sig alligevel over, at både kommunen og regeringen har bevæget sig på området.

»Kommunen gennemfører en undersøgelse, som COWI foretager, og regeringen har afsat 10 millioner kroner på finansloven til at undersøge området,« lød det fra ham i onsdags.

Han slog dog til lyd for, at der skal ske handling snart, og der skal være internationalt samarbejde omkring det, specielt med Københavns Kommunes grønne ambitioner. Her er andre storbyer nemlig foran.

På selve dagen for mødet udkom fagbladet Ingeniøren med en artikel om, at Oslo nu har indført landstrøm, som DFDS-færgen mellem den danske og den norske hovedstad benytter sig af, mens den fortsat må ose ved Amerika Plads.

Tidligere har blandt andet Østerbro Avis skrevet, at forskellige aktører i København har afvist et landstrømanlæg, som i stedet havnede i Norge.

Derfor mener både borgere og lokaludvalg, at Københavns Kommune snart må leve op til kommunens flotte ord.

Brændeovn en stor synder

Der var også andre emner oppe at vende end krydstogtskibe.

Kåre Press-Kristensen fortalte, at luftforurening er den tredjestørste kilde til dødsfald. Krydstogtskibene er et meget lokalt og ikke et generelt københavnsk problem. De generelle københavnske problemer stammer især fra dieseltrafik og brændeovne.

Ifølge Det Økologiske Råd forurener 16.000 brændeovne i København lige så meget som den samlede biltrafik.

 

 

 

 

 

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Forough kunne ikke drømme om ikke at cykle

»Man må meget gerne vende mine malerier på hovedet«