Elsker 😍 Wow 🤩 Like 👍

Andreas Mogensen: Sådan blev jeg astronaut

ASTRONAUTISK. Danmarks astronaut, Andreas Mogensen, var på Vesterbro for at præsentere en ny film på Planetarium om hans rejse ud i rummet. At se optagelserne er det tætteste man kommer på rummet, uden at være der selv, mener han.

Tekst/Foto: René Mølskov

rem@minby.dk

RUMREJSENDE: Hans interesse for rumfart begyndte i 4.-5. klasse, da han begyndte at lære mere om NASA og Apollo-missionerne til månen.

»Jo mere jeg læste om det, og jo flere videooptagelser, jeg så, jo større blev interessen,« fortæller Andreas Mogensen, der blev den første danske astronaut i rummet.

Men at blive astronaut, er ikke noget, man bare vælger.

I en ny egenproduktion, der har premiere på Planetarium, fortæller han om sin rejse til den internationale rumstation – og til at blive astronaut.

Dagbog fra Rummet

Filmen ‘Dagbog fra Rummet’ kan nu ses på Planetariet.

»Du er ikke selv herre over, om du bliver astronaut. Man kan forsøge at få de kvalifikationer, som er nødvendige. Og håbe på, at det passer med, at man er det rigtige sted i sit liv.

Andreas Mogensen søgte ind i 2008, da ESA søgte nye astronauter. Sammen med 10.000 andre søgte han.

Da de i 2008 søgte nye astronauter var det første gang siden 1992.

»Jeg vidste, at min interesse for rumfart var så stor, at det var det, jeg gerne ville arbejde med. Selvom jeg ikke kunne blive astronaut. Derfor valgte jeg at blive rumfartsingeniør. Så kunne jeg i det mindste være med til at bygge sattelitter og de andre rumsonder, vi sender ud i rummet,« fortæller han til Vesterbro Bladet.

Men han holdt fast i håbet om, at han inden for en 10-15-årige periode kunne søge ind som astronaut.

I sidste ende blev han valgt ud som en af de seks astronauter blandt 10.000 ansøgere.

Give noget tilbage

Når Andreas Mogensen stiller op til en ny film om rumrejser, utallige interview og ikke mindst foredrag for skoleelever, så handler det for ham om give noget tilbage.

»Det er helt klart et forsøg på at give noget tilbage. Jeg er blev inspireret som barn, ved at lytte til andre astronauter og forskere, og høre dem fortælle deres historier. Jeg håber på at kunne gøre det samme for andre børn og unge,« siger han.

Det handler om fremtiden

ESAs Copernicus projekt sender via jordobservationssattelitterne enorme mængder data, der er frit tilgængelige for alle.

»Rumfart er vigtig, fordi det handler om fremtiden. Men rumfart er også en hel naturlig del af det at være menneske. Det er jo den opdagelsesrejsendes traditionen, vi fortsætter,« siger han.

En ægte oplevelse

Filmen ’Dagbog fra Rummet – Andreas Mogensens rumrejse’ havde præmiere i fredags og her ser man blandt andet en række optagelser fra hans 10 dage lange tur i rummet.

Næste gang håber han at komme afsted endnu længere tid – eller måske endda på en rejse rundt om månen. Men i første omgang har han set den film, han selv er hovedperson i.

»Jeg synes, at filmen er utrolig flot. Selvom jeg har været deroppe og set det med egne øjne, så synes jeg stadigvæk at se optagelserne af jorden taget fra rummet er utrolig smukke. Det vækker virkelig mange minder. Og det er det tætteste, man kan komme, uden selv at komme derop,« siger han.

Filmen kan ses i Tycho Brahe Planetarium som en del af deres astronaut-tema, der kører frem til 30. april.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

René Mølskov

Om journalisten René Mølskov

Journalist med ansvar for Vesterbro Bladet. Jeg har en forkærlighed for lokale nyheder, politik og features. Jeg tror på, at Vesterbro Bladet kan gøre en stor forskel i bydelen. Kontakt mig altid gerne med tip om stort som småt.

Se lyset i disse dage: Urbanplanens årlige lysfest har fået vokseværk

Windsor Fisk har fået ny ejer