Hvem er det egentlig, der bestemmer udviklingen i København? spørger Søren Rud på vegne af Nørre Kvarters Beboerforening i et åbent brev til overborgmester Frank Jensen. Arkivfoto: Martin Sørensen

Åbent brev til Frank Jensen: Hvem bestemmer egentlig udviklingen i København?

Af Søren Rud, formand for Nørre Kvarters Beboerforening på vegne af bestyrelsen

DEBAT: Kære overborgmester Frank Jensen. Du har i lang tid været en stor støtte for beboerne i Indre By, fordi du konsekvent har talt imod den udvikling, der har været i gang i de sidste 10 år, hvor specielt Indre By, har været udsat for et stærkt eskalerende natteliv, i form af barer, restauranter og diskoteker og den deraf følgende kaotiske ’festen i gaden’.

I disse dage, hvor der på Rådhuset tales meget om borgerinddragelse, har vi dog lige et par spørgsmål:

For to år siden besluttedes det, at Nørre Kvarter – også kendt som Pisserenden – ikke længere skulle have nye natbevillinger (efter kl. 24.00). I september 2018 erkendte I, at vi beboere havde ret i, at nattelivet var kammet over i Indre By, og I besluttede et stop for nye natbevillinger i hele Middelalderbyen.

På trods af disse beslutninger. På trods af dine gentagne formaninger om, at nattelivet nu har nået et mætningspunkt. På trods af pæne ord fra dine mange politikerkolleger på Rådhuset. På trods af bestemmelserne i Restaurationsloven, og på trods af jeres egen nyligt vedtagne Restaurationsplan, ja, så har Bevillingsnævnet netop givet en 05-bevilling til endnu en bar på strækningen fra Nørregade til Rådhuspladsen (teknisk set, er adressen Gammel Torv).

Den nye bar bliver hermed nummer 11 der har 05-bevilling (døgnbevilling) på denne korte strækning og nummer 27 i Nørre Kvarter.

Vil du ikke forklare beboerne i Nørre Kvarter, og alle københavnerne, hvordan det kan være at I politikere – på trods af forsikringer om det modsatte – ikke har større indflydelse på udviklingen af nattelivet i Indre By?

Vi får altid at vide, at hver bevilling bliver individuelt behandlet. Hvordan kan det så ha forbigået politikerne i Bevillingsnævnet, politiets repræsentant og den uafhængige juridiske konsulent, at der i Restaurationslovens §12 står: »Bevillingsmyndigheden skal ved afgørelsen af, om alkoholbevilling vil kunne gives, iagttage samfundsmæssige, ædruelighedsmæssige, ordensmæssige og dermed sammenhængende hensyn.«

I en rapport, som kommunen selv har udarbejdet, fremgår det klart, at Vestergade og Gammel Torv tegner sig for det største antal ’hændelser’ (som politiet betegner dem) og for overtrædelser af ordensbekendtgørelsen i Indre By.

Fra 2013 til midt 2016 var der 838 hændelser i Vestergade/Gammel Torv – mere end dobbelt så mange, som i den næst mest belastede gade i København. Hvis Restaurationsloven skal have nogen som helst legitimitet, er det helt ufatteligt, at den omtalte bevilling, er blevet givet til en ny bar lige præcis her.

Vi ved godt, at det ikke er dig, men Bevillingsnævnet, der giver bevillingerne. Et organ, der har hemmelige dagsordner og hvor medlemmerne har tavshedspligt. Det samme gælder observatører. Et nævn, hvor mellem 50 og 100 bevillingssager hver måned besluttes på under to timer – altså ca. 1-2 minutter til hver sag, hvor referater først offentliggøres cirka fem uger efter møderne og hvor beboere og andre ikke har mulighed for foretræde – det er vel ikke ok i et demokrati som det danske?

Så hvem er det egentlig, der bestemmer udviklingen i København? Er det dig, og dine politisk valgte kolleger? Politiet? Erhvervslivet? Eller jurister og andre embedsmænd i forvaltningerne?

Vi ved det ikke, men det er i hvert fald ikke os beboere.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Tryller 501.000 kroner væk: Rune Klan giver rabat på millionvilla

Gjorde sig til røver for 36 pakker Twix