En lang række frivillige, grønne projekter i København står til at blive lukket på grund af besparelser. En tåbelig beslutning, mener ti lokaludvalg, som nu er gået sammen om et brev til overborgmesteren, teknik- og miljøborgmesteren og samt -udvalget. Her ses Amager Fælled, hvor det frivillige projekt Kogræsserlauget holder til. Det er et af fem projekter, der har fået lov at fortsætte. Foto: Martin Sørensen

Sur 😠

Lokaludvalg til borgmestre: Tåbeligt ikke at redde frivillige, grønne projekter

EN OMMER. Ti lokaludvalgsformænd i København er gået sammen om et brev til overborgmesteren, teknik- og miljøborgmesteren samt udvalget for at understrege vigtigheden af at redde alle byens frivillige, grønne projekter.

UTILFREDSHED: For nogle uger siden kunne teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) meddele, at en håndfuld frivillige projekter i blandt andet Utterslev Mose kunne fortsætte på trods af tidligere udmelding om, at 39 frivillige, grønne projekter i København skulle nedlægges.

Det skyldes nedlæggelsen af stillingen som frivillighedskoordinator, som skal spares væk i Teknik- og Miljøforvaltningen.

De resterende projekter skal frem til 1. juli vurderes enkeltvis, og herefter skal det besluttes, om der er mulighed for at bevare dem, eller om de må lade livet.

Men det er langt fra godt nok, mener ti lokaludvalgsformænd, som nu står sammen og har sendt et brev til overborgmester Frank Jensen (S), teknik- og miljøborgmesteren samt Teknik- og Miljøudvalget.

Her understreger formændene, at beslutningen om at nedlægge stillingen som frivillighedskoordinator i sidste ende vil ’forværre livskvaliteten for københavnerne og fællesskabet og sammenhængskraften i byen’.

»Et bizart spareforslag«

Der er stor undren hos formændene over beslutningen, blandt andet hos Alex Heick, formand ved Bispebjerg Lokaludvalg.

»Motiveringen for dette bizarre spareforslag kan jeg ikke gennemskue på denne side af rådhusets mure. Om der er tale om kortsynethed, politisk drilleri eller drilleri fra personer i forvaltningen, kan jeg kun gætte på. Besparelsen repræsenterer i sidste ende en udgift grundet tabt, gratis vedligeholdelse eller herlighedsværdi, og den generer mange,« siger han.

Formændene påpeger, at beslutningen om ikke at forlænge partnerskabskontrakterne med de frivillige naturplejere strider imod kommunens visioner og mål, som blandt andet omfatter at fordoble antallet af frivillige, der deltager i udvikling, pleje og vedligehold af byen, inden 2025. Kommunen har desuden et mål om, at 75 procent af københavnerne i 2025 skal opleve København som en grøn by, og samme år skal 70 procent af københavnerne opleve en god mulighed for at involvere sig lokalt.

Det hænger ikke sammen med beslutningen om at nedlægge frivillige, grønne projekter, mener lokaludvalgsformændene.

»Det er ikke hensigtsmæssigt og er i modstrid med kommunens egen politik. Samtidig er det jo småpenge, det handler om det her, så det er næsten grinagtigt. Der har de ikke tænkt sig rigtig godt om,« siger formand for Amager Øst Lokaludvalg Ole Pedersen.

Nørrebro støtter op

Også formanden for Nørrebro Lokaludvalg har sat sin underskrift på brevet, selvom Nørrebro ikke rammes så hårdt af denne besparelse som flere af de andre bydele. Men ifølge formand Mogens Petersen er der tale om en principsag.

»Det er for at støtte de andre lokaludvalg, fordi vi synes, at det her er for åndssvagt. Man går ind og smadrer noget arbejde, som man har brugt år på at bygge op,« siger Mogens Petersen og tilføjer:

»Det kører så meget imod det, vi står for som lokaludvalg. En af vores opgaver er at råbe vagt i gevær over for politikerne, når der sker noget, som vi kan se lokalt er en rigtig dårlig ide. Det er sikkert bare en skrivebordsøvelse, og det kan godt være, at det ser dejligt nemt ud på et stykke papir, men det får altså nogle konsekvenser, som vi ikke synes kan være rigtigt. Det er simpelthen for tåbeligt. Det er ikke i samklang med, hvad kommunen ellers har meldt ud i forhold til de mål, de stiller op for sig selv. Det er det, der gør det til sådan en absurd beslutning.«

Håbet er lysegrønt

I brevet foreslår lokaludvalgene, at de i højere grad kan stå for koordineringen af projekterne, eventuelt i samarbejde med miljøpunkterne, og dermed redde de levedygtige projekter. Det forslag er teknik- og miljøborgmesteren dog noget tøvende over for.

»Der er bestemt opgaver, som lokaludvalg og miljøpunkter kan hjælpe med at løse i fremtiden i forhold til frivillige projekter, og det tilbud skal vi selvfølgelig tage imod. Men miljøpunkterne har også under mit møde med dem gjort det klart, at det ikke er alt, de kan håndtere, og det er jeg helt enig med dem i,« siger Ninna Hedeager Olsen.

»Der er visse opgaver, som ligger fast hos kommunen, og det betyder desværre, at det kan blive svært at understøtte oprettelse og drift af fremtidige ønsker om frivillige grønne projekter uden en frivillighedskoordinator. Det er desværre konsekvensen af den indgåede budgetaftale udenom Enhedslisten,« konstaterer borgmesteren.

Hos lokaludvalgene er der dog tro på, at der er håb for de frivillige projekter i fremtiden.

»Jeg har en formodning om, at det ender godt, og at de retter op på den fejl, de har lavet. Fornuften vil sejre til sidst,« siger Ole Pedersen, formand ved Amager Øst Lokaludvalg.

Overborgmester Frank Jensen (S) har ikke ønsket at kommentere sagen.

 

 

 

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Julie Stougaard

Om journalisten Julie Stougaard

Journalist på Nørrebro/Nordvest Bladet. Jeg brænder for at skrive historier, hvor læseren får bydelene helt ind under huden og møder mennesker med noget på hjerte.

17 friske og unge træer på Kastellet skal fældes

1.500 gymnaster indtog gulvet i opvisningshallen