Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Først til mølle: Skrot brændeovnen og få 2000 kroner

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen vil forurening fra brændeovne til livs. Det skal dog ikke være med et forbud, men i stedet med en præmie til dem, der frivilligt vil af med brændeovnen.

I alt har ministeren afsat 46 millioner kroner til formålet. Det betyder, at ejerne af cirka 19.000 ældre brændeovne kan få støtte på 2000 kroner efter princippet om først til mølle.

I København og på Frederiksberg er der, ifølge en opgørelse fra 2015, 16.349 brændeovne. Det er dog ikke alle brændeovne, der udløser en dusør. Brændeovnen skal være fra før 1995. Det vides ikke, præcis hvor mange af hovedstadens brændeovne, der opfylder det kriterie.

Mange erstatter den gamle ovn med en ny

Men skorstensfejermester og formand for skorstensfejerlaugets miljøudvalg, Henrik B. Jensen vurderer, at det drejer sig omkring 5000 brændeovne.

»Det er et slag på tasken, og flere af dem er historiske ildsteder i herskabslejligheder. Dem får folk ikke fjernet,« siger han.

Henrik B. Jensen synes, det er en god idé at honorere folk, der får deres gamle brændeovn fjernet, selvom størstedelen erstatter den med en ny.

»Ni ud af ti erstatter de gamle med en nyere model, som udleder fem gange så lidt forurening og bruger 30-40 procent mindre brænde, så der er al mulig grund til at få dem fjernet,« siger han.

Brændeovne skyld i for tidlige dødsfald

Ifølge miljø- og fødevareministeriet stammer omkring 70 procent af partikelforureningen fra danske kilder fra brændeovne.

I Region Hovedstaden kommer langt den meste forurening fra kilder udenfor hovedstaden. Og brændeovne i København og på Frederiksberg udgør

Beregninger viser, at de lokale kilder i Region Hovedstaden bidrager til omkring 122 for tidlige dødsfald, hvoraf brændeovne udgør 77 for tidlige dødsfald og vejtrafik 23 for tidlige dødsfald i 2014. Dette er ud af 1.150 for tidlige dødsfald, som stammer fra både lokale og regionale kilder

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

De 20 kandidater til ældrerådsvalget

NORDISK SILDEMESTERSKAB: Skulle det været et stykke med mojitosild?