Palle Dragsbæk har altid elsket mekanik. »I dag er det for dyrt at reparere ting, og mange af de små dele findes slet ikke slet ikke som reservedele længere. I dag smider man hele klumpen ud og monterer en ny, selvom det bare er en lille del, der er gået i stykker. Det er nu lidt ærgerligt for håndværket, når man nu kender alle de små tricks, men sådan er det i dag,« fortæller han. Foto: Anders Bentzon

Like 👍

»Jeg har aldrig fået repareret en cykel«

MEKANIK: Palle Dragsbæk troede egentligt, at han skulle være bogtrykker, men endte med at gå helt andre veje. I dag arbejder han ved Cykelsmeden på Jagtvej, hvor Nørrebro Live mødte den garvede cykelmed.

 

 

I VÆRKSTEDET: »En cykel er det hurtigste transportmiddel i København, når der er trafik. Jeg kører motorcykel, og det går faktisk hurtigere at være på cykel, for jeg bliver jo fanget bag den tunge trafik, i hvert fald hvis jeg skal overholde reglerne,« siger Palle Dragsbæk med et glimt i øjet og slår en latter op, mens han fortsætter arbejdet med cyklen, der hænger ned fra loftet i værkstedet.

Chauffør og stålarbejder

Han har været cykelsmed siden 1975, men har prøvet en masse andet af, inden han fandt ud af, at han skulle leve af at arbejde med cykler.

»Jeg har været lastvognschauffør, stålarbejder, og jeg har arbejdet i Kødbyen med at tømme eksportvogne om morgenen. Det var en tid, hvor man bare kunne gå fra arbejde til arbejde,« fortæller Palle, som også læste på det Erhvervsfaglige Grundforløb (EFG), da det lige startede.

»Der blev jeg udlært, og det var inden for grafikerbranchen. Først troede jeg, at jeg skulle være reprofotograf, men den branche var hurtigt væk. Så troede jeg, at jeg skulle være bogtrykker, det var planen, men det var sgu ikke rigtigt mig,« siger han med et skuldertræk og tilføjer, at mekanikverdenen på nogle områder virkede som det naturlige valg.

»Mekanik har altid interesseret mig. Jeg har aldrig fået repareret en cykel. Jeg har repareret alting selv, siden jeg var dreng.«

Fra Vesterbro til Nørrebro

Palle blev udlært cykelsmed og har blandt andet undervist voksenlærlinge på Bolsjefabrikken på Ydre Nørrebro.

»Her underviste jeg unge, som havde nogle diagnoser i baglommen. Det var meget skægt,« siger han, retter sig op og læner sig op af cyklen, han arbejder på.

»Jeg har også arbejdet ved Enghave Cykler og Vesterbro Cykler, inden jeg startede her på Jagtvej,« fortæller Palle, som for noget tid siden fik besøg af en gammel stamkunde fra tiden på Vesterbro i forretningen på Jagtvej.

»Palle genkendte straks kundens stemme og kom ud i forretningen, og da kunden så ham, sagde han ’hvad satan, er det her, du går og gemmer dig? Jeg har ledt efter dig alle vegne’,« fortæller ejer af forretningen, Kim Hansen, og griner.

Der er nu ikke noget fremmed for Palle ved at arbejde på Nørrebro. Faktisk har han et ganske særligt forhold til lige præcis den her bygning, fortæller han.

»Min søster boede i Rantzausgade, så hver tirsdag efter skole plejede jeg at tage bussen her fra Nørrebro og til Valby, hvor jeg boede dengang. Og busstoppestedet var lige uden for vinduet her, og jeg husker, at der lå et apotek, hvor cykelforretningen ligger i dag.«

 

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Julie Stougaard

Om journalisten Julie Stougaard

Journalist på Nørrebro/Nordvest Bladet. Jeg brænder for at skrive historier, hvor læseren får bydelene helt ind under huden og møder mennesker med noget på hjerte.

Manden, der fik løbekulturen til Danmark, har sagt farvel: Sparta får ny formand efter 33 år

Skøjteløb. 29. flyvercup i Tårnby